Technika demonstruos savo galimybes

„Skirtingai nuo kitų parodų, tarptautinė miškininkystės paroda „Baltijos miškai“ rengiama natūralioje aplinkoje. Aplinkui miškai, o tai puiki galimybė ne tik pademonstruoti naujausią miško darbų techniką, bet ir pasižiūrėti, kaip ji dirba. Esame numatę miško plotą, kuriame bus galima akivaizdžiai parodyti, kaip viena ar kita technika dirba. Pavyzdžiui, parodoje eksponuojamos miškakirtės galės nukirsti kelis medžius. Ir kita parodoje eksponuojama technika laikas nuo laiko pasijudins iš vietos ir darbo vietoje demonstruos savo privalumus, – parodos ypatumus pristato Dubravos eksperimentinės mokomosios urėdijos urėdijas Kęstutis Šakūnas. –Taigi ši paroda bus naudinga tiek lankytojams, tiek ir dalyviams. Technika prekiaujančioms įmonėms – tai reta galimybė pristatyti technikos privalumus natūroje, o lankytojams – pamatyti naujausios technikos ypatumus darbo sąlygomis.“

Daugiau informacijos apie parodą galite rasti čia.

Konteinerinio sodinukų auginimo privalumai

Urėdo teigimu, paroda bus naudinga ir besidomintiems miško sodinimu. „Kadangi miškininkystės parodas mūsų urėdijoje ketinama rengti kelerius metus, tikimės, kad galėsime akivaizdžiai parodyti naujausios sodinukų auginimo technologijos privalumus. Netoli parodos vietos yra kirtavietė, kurioje per parodą ir sodinsime įvairių rūšių medžių sodinukus. Dalį ploto užsodinsime sodinukais, kurie užauginti šiuo metu Lietuvoje naudojama sodmenų auginimo technologija, kai sodinukas sodinamas atviromis šaknimis, o kitoje dalyje bus pasodinti sodinukai, išauginti konteineriuose.
Parodos akimirkos/Žurnalas Miškai
Kad visiems būtų aišku, vietoj medžių sodinuko, įsivaizduokime pomidorų daigus. Vieną daigą pasodiname plikomis šaknimis, o kitą – užaugintą atskirame indelyje ir išsaugojusį visą šaknų sistemą. Tikriausiai prigis abu daigai, bet visi esame pastebėję, kad atskirame indelyje užaugintas pomidoras iškart pradeda augti. Tas pats ir su medžio sodinukais. Kai jie sodinami atviromis šaknimis, jie patiria stresą, išeikvoja energiją, kol prigyja. Be to, dalis jų žūsta. Konteineriuose išauginti sodinukai tokios streso nepatiria, jie iškart pradeda augti. 
Juk į parodą suvažiuoja nemažai ūkininkų, miško savininkų ir manau, jiems bus įdomu sužinoti ir pamatyti,kaip savame miške ar žemėje galima auginti šią puikią kultūrą. Savąjį spanguolyną mes
įrengėme pievoje.
Citata

Parodoje pademonstruosime kelių rūšių sodinukų auginimo konteinerius. Tai bus savitas miško sodinimu besidominčių parodos lankytojų pratinimas prie naujos sodinimo technologijos, kurią apibūdinčiau kokybiniu sodinukų auginimo virsmu. Tiesa, mes nesame šios technologijos flagmanai. Kaimyninėse šalyse ji jau kuris laikas naudojama. Pabandymų yra ir pas mus. Tai viena, tai kita urėdija pabandydavo sodinukus auginti konteineriuose, bet nesulaukus palaikymo tos idėjos taip ir išblėsdavo. Kol kas ir mes tik mėgėjiškai auginame sodinukus konteineriuose, bet jau šiais metais planuojame pradėti statyti Lietuvoje didžiausią naujo tipo konteinerizuoto medelyno kompleksą. Tad galbūt atvykus į parodą 2016 metais, manau, jau bus galima pamatyti šiame komplekse auginamus daigus ir susipažinti su naujausia sodinukų auginimo technologija, kurios privalumus jau bus galima pastebėti ir per šių metų parodą atsodintame plote“, – pasakoja urėdas K.Šakūnas.

Be to, atsodinant mišką puikiausias galimybes pademonstruoti įrankių privalumus turės ir jais prekiaujančios ir parodoje dalyvaujančios įmonės. Juk net pati tobuliausia instrukcija nepakeis to įspūdžio, kurį patiriame matydami, kaip praktiškai naudojamas vienas ar kitas įrankis, kokiais pranašumais jie vienas nuo kito skiriasi, kaip kaina deri su įrankio privalumais.
Parodos akimirkos/Žurnalas Miškai

„Per parodą atsodindami mišką taip pat pademonstruosime ir vieną efektyviausių apsaugos nuo straubliuko priemonę – sodinukų vaškavimą. Sodinukas padengiamas labai plonu vaško sluoksniu. Tai gana brangi technologija, bet nepalyginamai daugiau kainuoja, kai pasodini sodinukus, augintus – 2 – 3 metus, o straubliukas ima ir nugraužia“, – apie parodoje pristatomą ir Skandinavijos šalyse jau taikomą apsaugos priemonę apibūdina urėdas. Kadangi netoli rengiamos parodos vietos yra Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija, Lietuvos miškų institutas, urėdas įsitikinęs, kad daug naujo ir naudingo sužinos ir joje apsilankę studentai.

Nuosavame miške – nuosavas spanguolynas

„Be naujos technikos, įrangos ir įrankių demonstravimo kiekvienas parodos lankytojas galės praplėsi ir savo žinias. Dubravos urėdija yra eksperimentinė mokomoji. Tad per parodą bus rengiamos ekskursijas į mūsų urėdijos objektus. Bus parodytas medelynas, kad žmonės galėtų pasižiūrėti, kokie darbai ir kaip vyksta. Lankytojai turės galimybę pamatyti kankorėžių aižyklą, sėklų šaldytuvą. Kankorėžių aižykloje suaižoma apie 80 proc. spygliuočių kankorėžių surenkamų Lietuvoje, o urėdijos šaldytuve saugoma didžioji Lietuvos spygliuočių sėklų dalis. 
Kol kas ir mes tik mėgėjiškai auginame sodinukus konteineriuose, bet jau šiais metais planuojame pradėti statyti Lietuvoje didžiausią naujo tipo konteinerizuoto medelyno kompleksą. Tad galbūt atvykus į parodą 2016 metais, manau, jau bus galima pamatyti šiame komplekse auginamus daigus.
„Tik pastaruosius kelerius metus dirbome nuostolingai, nes keleri metai iš eilės buvo nederliaus metas. O reikia ir įrangą išlaikyti, ir specialistus, nes esame įgiję ir tam tikrą kvalifikaciją, ir darbo kokybę, – apie parodos lankytojams numatytus pristatyti objektus kalba urėdas Kęstutis Šakūnas. – Pernai įrengėme mokomąjį spanguolyną, kurį per parodą taip pat kviesime aplankyti. 
Aštuonratis/ Žurnalas Miškai

Juk į parodą suvažiuoja nemažai ūkininkų, miško savininkų ir manau, jiems bus įdomu sužinoti ir pamatyti,
kaip savame miške ar žemėje galima auginti šią puikią kultūrą. Savąjį spanguolyną mes
įrengėme pievoje. Tik reikėtų prisiminti, kad šiai vertingai kultūrai netinka užmirkusi žemė. Vandenį jos mėgsta, bet jis turi būti judantis. Mes savo spanguolyne įsirengėme laistymo sistemą. Kadangi spanguolynas įrengtas ne pelnui siekti, bet mokymams, jis nėra didelis, užima tik 0,4 ha. Jį įsirengėme pasinaudodami ES parama.“

Paroda vyksta šalia vieno gražiausių jau nepriklausomybės laikais sukurto 50 ha užimančio dendrologinio Girionių parko, kuriame auga apie 300 retų ir egzotiškų augalų. Šis peizažinis parkas yra turtingas įvairiomis medžių ir krūmų formomis. Keliaujant Pakalniškių ekologiniu taku, galima pasigrožėti Pakalniškių piliakalniu, nuo kurio viršūnės atsiveria Kauno marių panorama, Pažaislio vienuolynas. Dovana parodos lankytojams ir dalyviams – Girionių parke rengiamas Kauno simfoninio orkestro koncertas.