Šį bokštą savaitgalį aplankė ir GRYNAS.lt žurnalistai.

„Grybų ne kaži kiek, tai bent į dangų pasižiūrėsim“, – lipdami metalo konstrukcijomis juokavo žmonės. Vieni užsuko važiuodami pro šalį, kiti – specialiai, „kol dar neužgriuvo minios žmonių“.

Lipti į aukščiausią apžvalgos bokštą Lietuvoje nebuvo baisu. Pakopos plačios, turėklai patogūs, apsčiai vietos prasilenkti. Aikštelė taip pat erdvi, saugi žvalgytis į apylinkes ir ežerynus ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.

Rizikavo ir nepasigailėjo

Kaip GRYNAS.lt pasakojo vilniečiai Justina ir Matas, į Labanoro apžvalgos bokštą prieš jo atidarymą atvyko nebūdami tikri, ar jis atidarytas. Surizikavo ir nepasigailėjo. „Daug panašių bokštų Lietuvoje esame aplankę: Zarasų rajone, Švenčionių, Ignalinos rajonuose. Važiuojant nuo Anykščių Lajų tako yra labai gražus bokštas, kurį įrengė mobiliojo ryšio operatoriai – 60 metrų aukščio. Ten dar baisiau, nes čia, kai lipi, nematai konstrukcijų apačios, tad daug saugiau jautiesi. Geras jausmas kilti aukštyn“, – įspūdžiais dalijosi Matas.

Kaip juokavo vilnietis, būtų Lietuvoje kur leistis – leistųsi, tačiau kol kas dažniau kyla pasižvalgyti iš aukštai.

Labanoro apylinkėse gyvenantis Juozas fotografuotis nenorėjo, bet „šį tą ūkiško“ patarė bokšto statytojams. Vietinio meistro nuomone, prie tokio statinio derėtų ir modernesnė aikštelė, nes palijus vieta, kur atvykusieji statė automobilius, taps purvynu.

„Gal ir platesnio keliuko reikėtų, nes dabar, kai daug važiuojančių, nėra kaip prasilenkti“, – sakė Juozas.

Vilioja ežero pakrantė

Grybautojų Kazlauskų nuomone, takas – superinis, vasarą čia tikrai nestigs žmonių, nes šalia apžvalgos bokšto – puiki ežero pakrantė, kurioje laiką galės leisti poilsiautojai.

„Gal tik pavadinimas truputį klaidinantis – nepasižiūrėjome internete, kur tiksliai važiuoti, tad teko grįžti iš Labanoro atgal iki Mindūnų ir pro Žvejybos muziejų sukti link apžvalgos rato. Kur tiksliai, pasakė parduotuvėje“, – pasakojo žmonės.

Prieš savaitę Lajų taką apėję ukmergiškiai pasidžiaugė, kad čia mažiau žmonių. Jų nuomone, Labanoro apžvalgos ratui su niekuo lygintis nereikia – pats savaime įdomus, pakilus laiptais atsiveria gražūs vaizdai. „Konkurentas Lajų takui? Nejuokinkit! Kiekvienam savo”, – sakė Vytautas, iš Ukmergės pagrybauti į Labanoro girią šeštadienį atvykęs su šeima.

Šalia Mindūnų kempingo

DELFI primena, 36 metrų Labanoro regioninio parko apžvalgos bokštas – aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje, oficialiai atidaromas rugsėjo 22 dieną.

Užlipus serpantininiais laiptais nuo bokšto atsiveria puikūs vaizdai. Iš paukščio skrydžio galima išvysti Siesarties hidrografinį draustinį, apimantį takoskyrinį Siesarties ežerą (su salomis ir pusiasaliais) ir jo apyežerį bei Lakajų kraštovaizdžio draustinį, kuris apima Baltųjų ir Juodųjų Lakajų ežerų duburius.

Bokštas pastatytas įgyvendinant Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas (III etapas)“. Projektą vykdė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos kartu su Molėtų rajono savivaldybės administracija ir Aukštaitijos nacionalinio parko bei Labanoro regioninio parko direkcija.

Bokštą projektavo UAB „Rekreacinė statyba“, statybos ir montavimo darbus atliko UAB „Empower - Fidelitas“.

Bokštas įrengtas šalia Mindūnų kempingo,GPS: (599252, 6121575 (LKS) 55.219713, 25.559873 (WGS) 55° 13' 10.97", 25° 33' 35.54" (WGS). Ties krašto keliu Molėtai – Kaltanėnai – Ignalina ir Muziejaus g. sankryža, Mindūnuose (Molėtų r.) pastatyti du kelio ženklai „Krypties rodyklė į lankytiną vietą“.

Detalią informaciją rasite ČIA.