Kai kuriems pirkėjams dėl to kilo įtarimų. Artėjant Velykoms GRYNAS.lt atsiųstame laiške skaitytoja išreiškė nuogąstavimą, kad kiaušinis tėra kiaušinis ir nuo vištos laimės būsenos jo kokybė nepriklauso.

Dietologė Rūta Petereit komentuoja, kad Europos Sąjungoje ir Lietuvoje siekiama uždrausti dedeklių vištų laikymą narvuose, suteikiant joms geresnes sąlygas: galimybę būti natūralioje šviesoje, tenkinti visus fiziologinius instinktus ir poreikius. Laikomos ne narvuose vištos turi galimybę papildyti dienos racioną maistinėmis iš gamtos gaunamomis medžiagomis, kurios daro įtaką kiaušinių turiniui.

Veiksniai, lemiantys kiaušinio savybes

Pirmiausia kiaušinių sudėtis (maistinė ir energetinė vertė) priklauso nuo lesalų. Jie turi būti visaverčiai, saugūs, aukštos kokybės. Priešingu atveju, naudojant modifikuotas žaliavas, pašarų konservantus, žuvies miltus, maisto pramonės antrinės žaliavas, sumažėja lesalų savikaina, bet jie gali turėti neigiamos įtakos kiaušinio sudėčiai bei skoniui.

Kitas veiksnys - vištų dedeklių auginimo sąlygos. Laisvai laikomos vištos, teigiama, nejaučia streso ir visiškai patenkina savo įgimtus instinktus: kapsto žemę, žolę, suka gūžtas, gali lesti įvairius vabzdžius. Narvuose laikomi paukščiai šių galimybių neturi, todėl kenčia nuo streso.

Kaip atpažinti kokybišką kiaušinį?

„Pirmas gero ir kokybiško kiaušinio atpažinimo ženklas yra lukštas: tvirtas, nepažeistas, tipiškas tai vištų veislei. Antras požymis – perskėlus kokybiškas kiaušinis greitai atsiskiria nuo lukšto vidinės pusės. Trečias – lėkštėje žalias kiaušinis turi neprarasti savo formos t.y. per daug neišsklisti į kraštus; kiaušinio trynys turi būti apsuptas baltymu be dėmelių. Negali būti kraujo priemaišų ir vaisiaus užuomazgų, papildomų skysčių“, - aiškino dietologė R. Petereit.

Kas maistingiau: trynys ar baltymas?

Vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 gramų mėsos arba 200 gramų pieno. Kiaušinio baltyme yra fermentų, slopinančių virškinimo fermentų veiklą, todėl, maistui vartojant žalią baltymą, dalis jo neįsisavinama.

Minkštai virti kiaušiniai organizmo įsisavinami geriau negu žali. Kiaušinio baltyme yra daug lengvai virškinamų visaverčių, nepakeičiamųjų aminorūgščių.

Tuo metu trynyje yra daug vitaminų (A, B1, B2, D, E, PP), mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo, natrio ir kt.), taip pat aminorūgšties cholino, kuris trukdo cholesteroliui kauptis ant kraujagyslių sienelių.

Trynyje yra ir 0,2–0,3 gramo cholesterolio bei daug lecitino – 8,6 proc., kuris mažina nepageidaujamą cholesterolio poveikį organizmui. Mineralinių medžiagų kiaušinio trynyje yra apie 1 proc. - dvigubai daugiau negu baltyme.

„Kiaušiniai yra labai vertingas maisto produktas, nes juose yra net 12 vertingų vitaminų, gausu vitamino A, E, o vitamino D kiekiu kiaušinius pranoksta tik žuvų taukai. Sveikam žmogui per savaitę rekomenduojama suvalgyti 3-4 kiaušinius”, - pasakojo R. Petereit.