Klasikinis kiaulių maras nustatytas šeimos ūkyje, kuriame buvo laikomos 7 kiaulės. Ūkyje atlikta dezinfekcija, o kiaulės nedelsiant sunaikintos. Aplink tą teritoriją nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos.

Kaimyninės valstybės veterinarijos specialistai užtikrina, kad imtasi visų apsaugos priemonių ne tik kontrolės zonose, bet ir visoje šalyje.

Kitas klasikinio kiaulių maro atvejis nustatytas sumedžiotam šernui Balvi rajone – apie 40 km nuo sienos su Rusijos Federacija.

Nors klasikinis kiaulių maras - žmonėms nepavojinga liga ir VMVT užtikrina, kad Lietuvoje parduodama kiauliena yra saugi vartoti, o paskutinis šios ligos atvejis mūsų šalyje užfiksuotas 2011 m., vis dėlto, ūkininkai privalo imtis atsargumo priemonių.

„Pavojinga užkrečiamoji liga nustatyta kaimyninėje valstybėje, tad kiaulių laikytojai turėtų griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų, užtikrinti, kad ūkiuose nesilankytų pašaliniai asmenys, stebėti laikomų kiaulių sveikatos būklę. Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas pasienio regionuose su Latvija ir Baltarusija esančioms kiaulių laikymo vietoms“, - pabrėžia VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

VMVT taip pat primena, kad radus nugaišusį laukinį gyvūną, privaloma nedelsiant (ne vėliau kaip per 48 valandas) pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Rastas gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nepaims mėginių tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų.