Internete gausu linksmų vaizdo filmukų, kuriuose žmonės maudo ežius,
ūdras, triušius ar net papūgas. Žiniasklaida buvo aprašiusi atvejį, kai viena moteris savo namuose buvo nutarusi auginti lapę ir tai sužinoję aplinkosaugininkai jai skyrė baudą. Teisės aktai draudžia iš aplinkos paimti gyvūnus.

Tai daryti galima tik tuomet, kai gyvūnas sužeistas ir jam reikia pagalbos. O kai jis sustiprėja, turi būti paleidžiamas atgal į gamtą. Pas žmonių jis gali likti tik tokiu atveju, jei vienas laisvėje neišgyventų.

Tačiau net ir namuose laikant sužeistą gyvūną nėra gerai jį kišti į vonią ir maudyti naudojant įvairius šampūnus ar muilą. Gyvūnui cheminės medžiagos gali pakenkti. Žvėrelį prausti galima tik tada, kai to tikrai reikia.

Triušį maudo po tekančia srove


Ne dažnas triušis galėtų pasigirti, kad jo maudynes kriauklėje matė beveik šeši milijonai interneto vartotojų. „Youtube“ platformoje pernai įkeltas vaizdo įrašas, kuriame triušis guli ant nugaros kriauklėje ir jam ant pilvo pilamas vanduo iš čiaupo, susilaukė itin daug dėmesio ir, žinoma, komentarų. Pats vaizdo įrašo autorius parašė savo komentarą, kaip paprastai vyksta jo augintinio maudynės.

„Nemaudau jo kiekvieną dieną ar kiekvieną savaitę, o tik tada, kai tai daryti būtina – kai triušis būna iš tiesų purvinas. Triušis vardu Cloody maudynių metu buvo toks atsipalaidavęs, kad net užmigo. Tai labai juokinga ir gražu! Tiems, kurie rašo neigiamus komentarus, noriu pasakyti, kad savo augintinį paguldžiau kūdikio poza sau ant rankų. Tai poza, kuri padeda jam atsipalaiduoti ir lengviau užmigti. Jam taip pat patinka kūno masažas, išskyrus, kai masažuojamos jo kojos. Po vonios procedūrų jis eina lauk ir natūraliai pats išsidžiovina kailį. Triušiai iš tiesų retai maudomi dėl to, kad gali savo liežuviu patys išsilaižyti kailiuką, bet kadangi liežuviu savo nugaros pasiekti negali, jam patinka, kai paguldau jį į kriauklę ir nuprausiu. Tai absoliučiai jo nežaloja. Žmonės, nebūkite tokie negatyvūs“, - rašo triušiuko Cloody savininkas.

Internautas Sterling Kato pritaria, kad vaizdelis iš triušio maudynių toli gražu nėra gyvūno kankinimo iliustracija. Jis komentuoja, kad būtent žmonių negatyvūs pasisakymai apie atvejus, kurie nėra gyvūnų kankinimas, nukreipia dėmesį nuo tikrai svarbių dalykų ir tampa priežastimi, kodėl dauguma žmonių nustojo kreipti dėmesį į tikrai svarbią gyvūnų kankinimo problemą.
Nėra didelės reikiamybės gyvūnus maudyti, bet tie, kurie laikomi kambaryje, įgauna specifinį rūšiai kvapą, jis nepatinka žmogui ir imamasi įvairiausių detergentų, kad būtų kailis nuplaunamas, bet jis tuomet praranda visas gerąsias savybes, kurios reikalingos laukinėmis sąlygomis.
A. Ulevičius

„Šis triušis vis dar gyvas ir, ko gero, mylimas labiau nei jūs galite įsivaizduoti, bent jau pakankamai, kad būtų švarus ir sveikas“, - rašo internautas.


„Visi Dievo sutvėrimai gali būti maudomi. Auginau triušius ilgiau nei dauguma čia komentuojančių apskritai gyvena ant šios žemės ir galiu pasakyti, kad šie žmonės, maudę Cloody, viską padarė teisingai – jie jo nešokiravo, nuramino, pasirūpino tinkamai. Triušiai iš tiesų geba geriau save išsilaižyti net už kates, tačiau kai kurios triušių veislės iš tiesų greit moka susitepti kailį ir dėl to jie yra kartais maudomi“, - aiškino Cerberus pasivadinęs interneto naršytojas.

Savo ruožtu neigiamai šią situaciją įvertinę komentatoriai teigė, kad reikia nepamiršti vieno svarbaus dalyko – triušiai yra laukiniai gyvūnai ir natūralioje aplinkoje jie niekada nesimaudo, ir juo labiau nenaudoja tam muilo.

Ežiukas, kuris nenori sušlapti kojyčių

Triušiai nėra vieninteliai, kuriuos žmonės mėgsta išmaudyti savo vonioje. Per milijoną peržiūrų surinkęs „Youtube“ platformoje pernai patalpintas vaizdo įrašas, kuriame maudomas ežiukas, taip pat pakurstė daug audrų – vieni teigė, kad šis įrašas labai jaukus ir mielas, kiti piktinosi, kad taip elgtis žiauru.

Internautė Jeni rašo, kad nėra gražu taip elgtis su ežiuku ir tikino besijaučianti blogai dėl tokio kitų žmonių poelgio. Kita komentatorė jai oponuoja nematanti dėl to jokių problemų: „Tai nėra žiauru. Ežiuko savininkas tiesiog maudo savo augintinį. Ir tai buvo ežiuko sprendimas susisukti į kamuoliuką ir vandenyje plūduriuoti nesušlampant kojyčių. Manau, kad tai labai miela“.

„Ežiukai nėra naminiai gyvūnėliai, jie yra laukiniai, man nepriimtina juos laikyti nelaisvėje. Žiauru, jeigu iš tiesų myli gyvūnus, juos laikyti uždarius narve ir nesuvokti, kaip jie tavęs už tai nekenčia. Tai beveik tas pats, kaip pačiam užstrigti vonioje visam likusiam gyvenimui“, - tokią  nuomonę išdėstė dar viena internautė „Youtube“ platformoje.

Tačiau ne visiems ežiuko maudynės kriauklėje pasirodė nepriimtinos. Štai komentatorė Emily išdėstė visiškai kitokį savo požiūrį: „Ežiukai turi būti reguliariai maudomi, nes jų kūnas išskiria tam tikrus skysčius, jais jie išsitrina visą kūną. Taip pat būtina valyti ežiukų kojytes, nes jie gali įsilipti į savo pačių išmatas. Maudymas nėra  žiauri veikla, tai tiesiog reikiamas pasirūpinimas gyvūno higiena. Dar daugiau – ežiukai yra puikūs plaukikai ir jiems patinka atsipalaiduoti šiltame vandenyje“.

Ūdros vonioje mokomos plaukti

Daugiau kaip pusę milijono internautų yra peržiūrėję ir vaizdo įrašą su vonioje maudomomis ūdromis. Iš viso į vonią sukeltos trys ūdros, bet viena itin prašosi būti išlaipinama iš vonios. Vis dėlto, nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad ūdros laikomos kaip naminiai gyvūnėliai, taip nėra.

Prie vaizdo įrašo yra paaiškinama, kad ūdros iš tiesų yra laikomos nevyriausybinės organizacijos, kuri užsiima vaikų reabilitacija, joje dalyvaujant gyvūnams. Norint Amerikoje laikyti ūdrą privaloma speciali licenzija, kuri suteikiama tik po dvejus metus trunkančių mokymų apie laukinės gyvūnijos išsaugojimą. Vaizdo įrašuose matomos ūdros yra mokomos plaukti, jos yra tik devynių savaičių amžiaus.

„Man labai patinka ūdros, norėčiau vieną iš jų laikyti namuose, bet suprantu, kad joms geriausia yra laukinėje gamtoje, o mes, žmonės, jas galime stebėti per žiūronus, laikantis atstumo“, - po šiuo vaizdo įrašu rašo internautė Dewfall56.

Internete yra vaizdo įrašų ir su maudomomis papūgomis, tačiau šie vaizdeliai susilaukė mažiau dėmesio ir komentarų.

Prausiamas kailis praranda gerąsias savo savybes

Vilniaus universiteto (VU) Ekologijos ir aplinkotyros centro docentas dr. Alius Ulevičius, paprašytas įvertinti, ar žmogus, prausdamas savo naminį gyvūnėlį vonioje ar kriauklėje, jam nedaro žalos, neskubėjo to kritikuoti. Jis atkreipė dėmesį, kad gamtoje niekas laukinių žvėrelių nemaudo – jie patys geba išsivalyti savo kailį, o žmogus tai daro dažniausiai siekdamas sau komforto.

„Gyvūnų kailis, vilna, turi savybę pati apsivalyti – oda išskiria lanoliną ir jis pamažu apvalo nuo visokių teršalų. Dar gyvūnai ištepa savo plaukus įvairiausiomis riebalinėmis išskyromis, tada jie pasidaro labai atsparūs drėgmei, kailis tampa nešlampantis. Pavyzdžiui, net naminių šunų, kurie laikomi kieme, kailis lanolino dėka turi savybę pats apsivalyti. Nėra didelės reikiamybės gyvūnus maudyti, bet tie, kurie laikomi kambaryje, įgauna specifinį rūšiai kvapą, jis nepatinka žmogui ir imamasi įvairiausių detergentų, kad būtų kailis nuplaunamas, bet jis tuomet praranda visas gerąsias savybes, kurios reikalingos laukinėmis sąlygomis“, - aiškino žinduolių specialistas.
Tiems, kurie rašo neigiamus komentarus, noriu pasakyti, kad savo augintinį paguldžiau į kūdikio pozą sau ant rankų, tai poza, kuri padeda jam atsipalaiduoti ir lengviau užmigti.
Internautas, išmaudęs savo triušį

Vis dėlto, jeigu gyvūnas yra laikomas nelaisvėje, yra reguliariai prausiamas ir išgyvena, geba prisitaikyti. A. Ulevičius teigė negalintis pasakyti, ar gyvūnas vien dėl maudymo gali patirti didesnį stresą, nes stresas yra patiriamas bet kokiu atveju vien dėl žmogaus veiklos su gyvūnu.

„Jeigu vanduo nėra labai karštas ar šaltas, gal jis ir nepatirtų streso, juk lietus irgi būna natūraliai gamtoje. Svarbu, kad po tokios procedūros (išmaudymo – red. past.) jis nebūtų paleistas į laukinę aplinką“, - pasakojo VU docentas. Jo nuomone, vargu ar gyvūnai specialiai yra prausiami, pavyzdžiui, zoologijos soduose.

„Mano nuomone, tai yra grynai išmislas tų žmonių, kurie laiko augintinius namuose – bijo, kad nebūtų parazitų, kad būtų švarūs, kad juos į rankas būtų galima paimti ir paskui nereikėtų rankų plautis“, - teigė A. Ulevičius.

Anot docento, natūraliai gamtoje, jeigu gyvūno kailis pats išsišeria, paskui būna labai gražus, kokybiškas, blizgantis, o štai gyvūno, kuris laikomas namuose, kailis bėgant laikui tik prastėja, nes prarandamos natūralios, gerosios jo savybės – gyvūnas gali daugiau stresuoti, daugiau prakaituoti, o tai savo ruožtu atsiliepia ir kailio kokybei.

Maudosi gyvūnai ne tik vandenyje

VU docentas pastebi, kad visi gyvūnai gamtoje maudosi, bet tai daro nebūtinai vandenyje. Pavyzdžiui, kai kurie paukščiai savo nešvarumus šalina trindamiesi į smėlį, kiti – mėgsta pasivolioti skruzdėlynuose, nes jiems reikia skruzdžių rūgšties, padedančios išvalyti plunksnas. Yra gyvūnų, kurie maudosi purve, pavyzdžiui, šernai, elniai.

Paklaustas, ar viename vaizdo filmuke nufilmuotas ežiukas, vandenyje susisukęs į kamuoliuką, galėjo tokiu būti siekti išvengti kojyčių sušlapimo, žinduolių specialistas teigė, kad ežiuko kojytėms vanduo tikrai nėra baisus dalykas.

„Ežiukas yra naktinis gyvūnas, vaikšto tada, kai pati didžiausia rasa žolėse, jis tikrai nebijo sušlapti, bet kad jis specialiai pultų į vandenį ir ten praustųsi, taip nėra. Jis gali atsigerti kažkiek vandens, jeigu jį kažkas įmeta į vandenį – jis plaukia, bet kad specialiai lįstų į vandenį maudytis, to nepasakyčiau“, - GRYNAS.lt kalbėjo VU docentas.