GRYNAS.lt rašė, kad Maldyvai nebesusitvarko su dirbtine sala-sąvartynu. Milžiniški šiukšlių kiekiai nebetelpa saloje, krenta į vandenį ir teršia jūrą. Šalies valdžia jį uždarė ir šalis liko be vienintelio savo sąvartyno. Iškarto po publikacijos su redakcija susisiekė UAB „Greenservice“ direktorius Vytautas Vaitiekus ir papasakojo, kad Maldyvus jau gelbsti jų įmonės produkcija.

V. Vaitiekus pasakojo, kad su jo įmone prieš dvi savaitės susisiekė Maldyvų vyriausybė ir įsigijo tris įrengimus šiukšlėms perdirbti. Lietuvių gaminami maisto atliekų perdirbimo įrengimai į salas jau iškeliavo.

„Maisto atliekos sudaro per 40 proc. visų atliekų kiekio. Maldyvuose daugiausia šiukšlių sugeneruoja viešbučiai, todėl mūsų įrengimai bus skirti jiems. Kiek man žinoma jų šalies vyriausybė nusprendė spręsti šiukšlių problemą iš esmės, todėl vietoj to, kad jas piltų į tą salą dabar perdirbs“, - pasakojo pašnekovas.

Vilniuje gaminami įrengimai maisto atliekas paverčia į kompostą. Teigiama, kad veikimo procesui visai nereikia vandens, pūvančios šiukšlės nekelia nemalonaus kvapo. Gamybos metu gaunamas geros kokybės kompostas gali būti naudojamas žemdirbystėje ar sodų priežiūrai.

„Mano manymu, sąvartynas buvo tyčia uždarytas tam, kad priverstų užsienio kapitalo viešbučius imtis atsakomybės ir ieškoti alternatyvų savo šiukšlėms tvarkyti. Valstybė pasielgė apdairiai – pasiūlė alternatyvą, sugalvojo kompensacijos mechanizmą. Viešbučiai nori nenori privalės imtis savo šiukšlių perdirbimo“, - teigė V. Vaitiekus.

Direktorius teigė, kad pirmasis užsakymas buvo bandomasis. Jeigu pirkėjai liks patenkinti – lietuviai gaus didesnių užsakymų. Taigi, galbūt, lietuviai padės bent iš dalies išspręsti šios salų valstybės šiukšlių problemas.

V. Vaitiekaus teigimu Lietuvoje ši technologija dar nėra populiari. Jo manymu, kol kas daug pigiau vežti šiukšles į sąvartyną nei jas perdirbti, bet įmonė jau bendradarbiauja ir su keliais klientais iš Lietuvos, susidomėjimas atliekų perdirbimu auga.