ank" class="ttl_link textTag_43595099" title="Žemės valanda" href="http://www.delfi.lt/temos/zemes-valanda">Žemės valanda prasidėjo viename mieste – 2007 m. Australijos mieste Sidnėjuje 2,2 milijonai žmonių išjungė šviesas, taip pasisakydami prieš klimato kaitą. Australai tais metais savo kailiu pajuto, ką reiškia klimato kaita – jie kentė didžiausias sausras, atnešusias didžiulių nuostolių. Vėliau ši aplinkos apsaugai skirta kampanija tapo globalia ir 2010 m. išplito 128 šalyse bei teritorijose.

Per tris metus Žemės valanda tapo didžiausia aplinkosaugos kampanija planetos istorijoje, tačiau tai - tik pradžia. Žemės valanda siekia mažai ir tuo pačiu daug. Jos tikslas pranešti, kad kiekvienas žmogus turi galios reikšmingiems pokyčiams pradėti.

Daugiau nei 70-yje šalių Žemės valandą koordinuoja Pasaulio gamtos fondas (WWF). Dar 50-yje šalių ir regionų iniciatyvą organizuoja ir įgyvendina oficialūs partneriai.

Į akciją aktyviai jungiasi savivaldybės

Lietuvoje visi, norintys prisijungti prie šios iniciatyvos raginami kovo 23 d. 20:30 val. vienai valandai išjungti visą nebūtiną apšvietimą ir elektros prietaisus ir traukti į centrines miestų aikštes.

2012 metais Lietuvoje prie iniciatyvos prisijungė 14 miestų. Šiemet norą dalyvauti Žemės valandoje išreiškė 50 savivaldybių. Daugelis jų vienai valandai išjungs gatvės bei savivaldybei priklausančių pastatų apšvietimą. Prie akcijos jungiasi ir dešimtis Lietuvos įmonių - jos taip pat simboliškai prisidės prie akcijos išjungdamos arba smarkiai sumažindamos apšvietimą.

Kovo 23 d. 20:30 val. šviesas vienai valandai pritemdys Lietuvos Respublikos Prezidentūra, Seimo rūmai, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos nariai, barai, kavinės ir restoranai, bankas „Swedbank“. Centrinis miestų apšvietimas ir garsiausi objektai užtems daugiau nei penkiasdešimtyje savivaldybių.

„Šia proga žvakelėmis nešini gyventojai kviečiami burtis miestų centrinėse aikštėse ir iš liepsnelių dėlioti akcijos simbolinį ženklą - užrašą 60. Taip pat labai prašome gyventojus fotografuoti temstančius miestus ir siųsti nuotraukas organizatoriams,“- sakė Žemės valandos koordinatorė Lietuvoje Sigutė Dautartaitė.

„Žemės valandos“ susibūrimai vyks:

- Vilniuje - nuo 20.30 val. Vilniaus Rotušės aikštėje.
- Kaune - nuo 20.30 val. Kauno Rotušės aikštėje (vyks šiam renginiui skirtas koncertas)
- Klaipėdoje - nuo 20.30 val. Teatro aikštėje
- Plungėje – nuo 20 val. Senamiesčio a. 3
- kitų miestų ir miestelių centrinėse aikštėse


Žemės valandos 2012 Lietuvoje akimirkos:

Iniciatyva „Aš padarysiu, jei tu padarysi“

Kiekvienais metais pasigirsta skeptikų nuomonių, jog su viena valanda žvakių šviesos nieko nepakeisime. Jai prabėgus parduotuvių vitrinos, prekybos centrai, miestų aikštės bei skverai vėl įsižiebs ryškia šviesa, o gal dar tokių „žemės gelbėjimo“ akcijų metu tamsoje bus įvykdytas nusikaltimas ar vagystė.

Vis dėlto pasaulio bendruomenė ragina jungtis ir primena, kad šiuo metu naudojame planetos resursus tokiais tempais, lyg turėtume ne vieną, o pusantros Žemės.

Įvairios organizacijos pabrėžia, jog kiekvieno žemės gyventojų indėlio reikės ne tik vieną valandą per metus ir akcija organizuojama tam, jog suvoktume, kad turime kurti darnia plėtra pagrįstą savo ateitį.

Pavyzdžiui Ugandoje Žemės valanda buvo pavadinta „Žemės miškų valanda“, jos proga buvo pasodinta apie pusę milijono medžių, kovojant su besaikiu miškų kirtimu šioje šalyje.

Į vaizdo įrašų portalą youtube.com žmonės kelia įrašus, kuriuose pasižada ką nors padaryti Žemės vardan, jei atitinkamas skaičius žmonių padarys tam tikrą veiksmą ar sudalyvaus „Žemės valandoje“
Ši iniciatyva pavadinta „Aš padarysiu, jei tu padarysi“. Joje dalyvauja ir kino žvaigždė Jessica Alba.