2012 metais Norvegijos šiaurėje, Andoy saloje, lietuvių įkurta „Andoy fiske camp“ žvejybos bazė jau tapo legendomis apipinta vieta rekordinių dydžio trofėjų gaudyti išsiruošusiems žvejams.

2013 metų pavasarį Atlanto vandenyne šalia Andoy salos Lietuvos žvejų meškere ištraukto 195,2 kilogramo oto nuotrauka apskriejo pasaulį, o praėjusią savaitę vilnietis Darius Rimka po pusantros valandos kovos ištraukė beveik 178 kg svėrusį 2 metrų ilgio otą.

„Ne kiekvienai žvejybos bazei pasiseka, kad jos svečiai kas metus ar dvejus ištrauktų į rekordinių žuvų dešimtukus patenkančius monstrus. Net vietos gyventojams sunku patikėti, kad tokius otus žvejai pagauna meškerėmis“, - lietuvių žvejų sėkme džiaugiasi „Andoy fiske camp“ vadovaujantis Saulius Babravičius.

Salą skalaujanti šiltoji Golfo srovė čia sutraukia gausybę žuvies, o paskui ją – ir žvejų iš viso pasaulio, tačiau žvejybos bazę čia įkūrusių lietuvių teigimu, gigantiški laimikiai reikalauja ir žinių, ir patirties, ir sėkmės.

„Tam, kad pažintume vandenyno ir šalia esančio fiordo dugną, atrastume geriausias žvejybai vietas, suprastume, kur ir kada, kokios žuvys gali kibti geriausiai, mūsų gidams prireikė ne vienerių metų“, - sako S. Babravičius.

178 kilogramų svorio otas galiūnas D. Rimkai užkibo vos už 5-6 kilometrų nuo tos vietos, kur užpernai Lietuvos žvejai ištraukė 195,2 kg svorio monstrą. „Vandenyno mastais – tai praktiškai ta pati vieta. Tad dabar jau žinome, kur lankosi rekordinio dydžio žuvys. Ne praplaukia, o būtent lankosi, maitinasi“, - sako S. Babravičius.

Vandenyne šalia Andoy salos otai ir menkės laikosi ištisą sezoną. „Dėl Golfo srovės tai iš tiesų išskirtinė vieta – 50-60 kilogramų sveriantys otai ar po keliasdešimt kilogramų sveriančios menkės mūsų žvejams nėra kažkoks išskirtinis laimikis. Tokių per sezoną mūsų svečiai pagauna ne vieną dešimtį. Tačiau tai, kad kasmet ištraukiama po keletą 80-100 kilogramų sveriančių otų, stebina net ir norvegus. Ką jau kalbėti apie 170 ar 190 kilogramų sveriančias žuvis – apie jas rašo ir prie laimikių įpratusi Norvegijos spauda“, - pasakoja S. Babravičius.

Žvejoti galima ir vandenyne, ir šalia esančiame fiorde.

„Vandenynas – tai pirmiausia rekordiniai otai ir didžiosios menkės. Šių žuvų nemažai ir fiorde, tačiau tikri galiūnai laikosi atviruose vandenyse. Užtat fiorde radome vietas, kur itin gausiai laikosi jūrų ešeriai. Neretai iš beveik 200 metrų gelmės žvejams tenka traukti ir 4-5 ant sistemėlės vienu metu užkibusias žuvis. Patikėkite, adrenalino tai suteikia ne mažiau, o elektrinės ritės, kurias tokiai žūklei nuomojame žvejams, net cypia iš įtampos“, - pasakoja jau ketvirtus metus Andoy saloje žvejus lydintis lietuvis.