Šiuo metu vykstančioje pasaulinėje „Expo 2015“ parodoje didžioji dauguma dalyvauja turėdami tikslą pristatyti savo produktus visam pasauliui ir užmegzti verslo kontaktus, kurie atveria kelius į naujas eksporto rinkas. Tačiau ne visų dalyvių tikslas toks.

„Mes nesiekiame eksporto, net nesitikime užmegzti verslo ryšių. Mūsų tikslas įrodyti, kad ir mažas ūkis gali būti įdomus ir inovatyvus“, - savo dalyvavimo siekius atskleidžia „Žali žali“ bendraturtis Vincas Benevičius, kuris su žmona augina saulėgrąžų, liucernų daigus, daigina kviečių, miežių želmenis bei spindulines pupuoles.

Ši įmonė į parodą išvyko kartu su Kaimo turizmo asociacija, kuri tik nuo šių metų į savo narių gretas pradėjo įtraukti ne tik apgyvendinimo paslaugų tiekėjus, bet ir ūkininkus bei amatininkus. „Tiek mums, tiek ūkiams reikia, kad žmonės keliautų į kaimą. Unikali ir įdomi produkcija traukia poilsiautojus, kaime jie gali paragauti, įsigyti skirtingų produktų, susipažinti su krašto tradicijomis ir, žinoma, pernakvoti“, - pasakoja Kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas.

Parodoje „Expo 2015“ Kaimo turizmo asociacija globodama smulkiuosius ūkininkus, siekia parodyti, kad Lietuva ne vien išsiskiria savo tradicine produkcija, o yra ir inovatyvių ūkių. Anot L. Žabaliūno, ekologinis ir organinis ūkis Europoje yra labai populiarus, tad parodoje lankytojų dėmesį sieks patraukti ne tik saulėgrąžų daigais, bet ir seniausiu pasaulyje alkoholiniu gėrimu – midumi, kurį gamina bitininkas Erikas Augustinavičius. Jis bene vienintelis Lietuvoje taip toli pažengęs gaivindamas midaus gamybos tradiciją.
Italijoje pristatomi saulėgrąžų daigai

Parodoje „Žali žali“ išsiskiria minimalizmu ir visiškai neįprastu produktu. „Visiems italams esame totali naujiena. Jie ne tik, kad nėra ragavę, bet nėra net matę saulėgrąžų daigų. Sulaukiu daug klausimų, visiems neįprasta ragauti, tačiau paragavę reaguoja labai teigiamai“, - džiaugiasi įmonės atstovas.

„Savo nedideliu išėjimu norime parodyti, kad mums daigai yra ne tik gardžių patiekalų ingredientas, mitybos raciono praturtintojas, tačiau ir aistra bei gyvenimo būdas“, - siekius atskleidžia V. Benevičius.

Anot ūkininko, verslo idėja gimė iš noro maitintis sveikai ir kitoms šeimoms perduoti sveiko gyvenimo pojūtį. Pradėtą verslą nuo daigyklų ant palangės dabar galima vadinti ūkiu. Saulėgrąžų daigai auginami specialioje patalpoje, kurioje yra dirbtinis apšvietimas ir nuolatos palaikomas drėgmės lygis.