Pirmą kartą ji minėta 1970 metais - po to, kai Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos UNESCO konferencijoje buvo paraginta kasmet „priminti žmonėms apie bendrą jų atsakomybę už aplinką“.

Kovo 20 ir 21 dienos Šiaurės pusrutulyje yra pavasario, pietiniame pusrutulyje - rudens lygiadienis, kai dienos ir nakties trukmė tampa vienodos. Ši data parinkta kaip pusiausvyros ir atsinaujinimo ženklas, galintis paraginti „pamiršti tarpusavio skirtumus ir pripažinti bendrą tikslą - saugoti Žemės gamtą ir kitus išteklius“.

Lietuvoje Žemės diena švenčiama nuo 1992 metų, ji minima kovo 20 dieną. Iš viso šią šventę kovo 20 arba 21 dienomis oficialiai mini per 170 valstybių

Ši diena skirta paskatinti žmonių domėjimąsi aplinka, taršos  ir kitomis miestų bei verslo plėtros problemomis, žmogaus poveikiui gamtai.

Grynas.lt pateikia kai kurių šių metų Žemės dienos renginių Lietuvos didžiuosiuose miestuose kalendorių.

VILNIUS:

Kovo 18 diena:

12 val. Mykolo Romerio universitete ant langų bus klijuojami sakalų siluetai, kurie turi atbaidyti skrendančius paukščius, kad šie neatsitrenktų į spindintį stiklą. Taip pat keliami inkilai.

14 val. Inkilų kėlimo akcija Vilniaus pilių valstybiniame kultūriniame rezervate, buvusioje Vilniaus universiteto botanikos sodo teritorijoje, tarp „Rotondos“ viešbučio ir teniso aikštyno. Renginio metu bus demonstruojama, kaip tinkamai parinkti inkilus bei medžius įvairiems paukščiams, kaip ir kokiame aukštyje juos reikia iškelti, kokie inkilai tinka paukščiams, o kokie - drugiams bei šikšnosparniams. Dalyviai kviečiami rinktis prie Gedimino paminklo.

Kovo 20 diena:

11.30 val. Seimo I-ųjų rūmų Parodų galerijoje - plėšriųjų paukščių skaidrių ir garso takelio „Paukščių balsai" pristatymas. Sparnuočiams skirtų inkilėlių paroda. Pašnekesys su paukščių tyrinėtojais ir fotografais Eugenijumi Drobeliu bei Vytautu Knyva.

12.00 val. Žemės vėliavos pakėlimas Nepriklausomybės aikštėje.

12.20 val. Seimo Parodų galerijoje atidaroma paroda „Nemuno kilpų regioninio parko gamta".

13.00 val. Klimatologės Audronės Galvonaitės paskaita apie klimato kaitą, meteorologinius reiškinius ir Lietuvoje galimus orų kaprizus Seime.

14.30 val. Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija (Žaliųjų ežerų g. 53) organizuoja pažintinę ekskursiją „Verkių dvaras: ant žemės ir po žeme". Pageidaujama, jog lankytojai turėtų žibintuvėlius dvaro rūsiams lankyti.

14.30 val. Neries regioninio parko direkcija (Dūkštos, Vilniaus rajonas) rengia ekskursiją pažintiniu parko taku.

Kovo 21 diena:

13 val. Valstybinėje saugomų teritorijų tarnyboje (A. Juozapavičiaus g. 9) vyks atvira filmo „Minija – gyva upė“ peržiūra. Dokumentinėje apybraižoje pasakojama apie ilgiausią Vakarų Žemaitijos upę - joje ir jos slėniuose gausu tokių saugomų gyvūnų rūšių kaip griežlės, ūdros, lašišos, vijūnai, kartuolės.

Kovo 23 diena:

14.00 val. Diskusija aplinkos temomis su Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotoju Juozu Dautartu ir laikraščio „Tėviškės gamta“ vyresniuoju redaktoriumi Juozu Stasinu Vilniaus pedagoginio universiteto Gamtos mokslų fakulteto A11 auditorijoje.

KAUNAS:

Kovo 18 diena:

Kauno marių regioninio parko direkcija kviečiami į žygį nuo Pakalniškių piliakalnio iki Laumėnų poilsiavietės. Apie ketinimą dalyvauti prašoma pranešti telefonu 8 687 74020.

Kovo 21 diena:

11.30 val. Kauno pučiamųjų instrumentų orkestro „Ąžuolynas“ eisena Laisvės alėja nuo Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios iki Kauno miesto savivaldybės.

12.00 val. Prie savivaldybės pastato bus iškilmingai pakelta Žemės dienos vėliava. Kauno miesto darželių auklėtiniai pristatys menines programėles, koncertuos Kauno Palemono vidurinės mokyklos folkloro ansamblis „Bitula“.

VDU Informatikos fakultete/Gamtos mokslų fakultete (Vileikos g. 8) dieną lauks inkilėlių dirbtuvės - juos bus galima pagaminti ir įkelti į medį, taip pat piešimas ant grindinio. 17.00 – 19.00 val. vyks koncertas - vakaronė.

PANEVĖŽYS:

Kovo 21 diena:

9.30 val. Ikimokyklinių įstaigų auklėtinių akcija Laisvės aikštėje „Į Nevėžį - švarų lašą".

10 val. Žemės vėliavos kėlimas prie miesto savivaldybės.

14 val. Koncertinis pažintinis renginys Bendruomenių rūmų Didžiojoje salėje.

15 val. Žemės dienos šventė Gamtos mokykloje - „Amžina atsakomybė už visa, kas gyva".

Klausimėlis gatvėje. Ką Vilniaus praeiviai žino apie Žemės dieną?

Su Žemės diena pasaulyje prasideda Žemės mėnuo, kai tęsiasi gamtai ir aplinkai skirti renginiai. Vienas iš jų - kovo 26 dieną minima Žemės valanda, kai viso pasaulio gyventojai tą pačią valandą raginami gesinti elektros šviesas ir išjungti elektros prietaisus bei taip parodyti supratimą apie išteklių tausojimą.