Augalų pardavėjai džiaugiasi: lietuviai pagaliau pradėjo realiau vertinti situaciją ir rinktis tokius augalus, kuriuos įmanoma išsaugoti ir prižiūrėti.

Išmoko rinktis protingiau

Prieš kelerius metus galvą dėl egzotiškų augalų pametę lietuviai šios mados atsikando – savo kailiu teko įsitikinti, kad renkantis tik pagal grožį, pinigai dažnai būna išmetami veltui. Prie prekybos centrų akį ryškiaspalviais žiedais ar įspūdingais lapais traukę augalai dažnai neatlaiko nė vieno sezono ir kitais metais vėl tenka viską pradėti iš naujo.

Augalininkystės specialistai pabrėžia – būtina pasidomėti augalui reikalingomis sąlygomis ir džiaugiasi, kad vis daugiau lietuvių apie tai pagalvoja prieš pradėdami apželdinti nuosavų namų kiemus ar sodus.

„Augalų rūšių yra šimtai, bet kas iš to, jei jie netinka Lietuvos klimatui. Pastarosios dvi žiemos tai labai gerai parodė, pavyzdžiui, kiparisai mirė beveik visi“, - pasakojo bendrovės „Aplinkotvarkos projektai“ direktorė Leonarda Pekarskienė, pastebėdama, kad pastaraisiais metais lietuviai augalus pradėjo rinktis racionaliau.

Pasak jos, augalų mėgėjai dabar labiau įsiklauso į profesionalų patarimus ir renkasi nelepius augalus, tokius kaip smaragdinės tujos, kalninės pušys, koloniniai kadagiai, gyvatvorėmis sodinami bukai, taip pat perkami ąžuolai. „Nebūtina sodinti didįjį ąžuolą, galima rinktis mažesnį jo variantą, koloninį ąžuolą“, - patarė L.Pekarskienė.
Planuojantys sodinti medžius ar krūmus, turėtų suskubti spygliuočius pasodinti maždaug iki rugsėjo vidurio, o spalį geriausia sodinti lapuočius.

Jai antrino ir „Augalų centro“ Vilniuje, Kojelavičiaus gatvėje direktorė Inga Smirnovienė: „Egzotiniai augalai, deja, netinkami mūsų klimatui. Mes niekada mūsų klimato zonai netinkamų augalų savo pirkėjams nesiūlėme, nors užklausų dėl išskirtinių veislių sulaukiame nuolat. Kartais egzotiniai augalai būna numatyti ir aplinkos apželdinimo projektuose tiek privačių valdų, tiek ir miestų. Pastebime, kad pirkėjai jau pradeda savarankiškai teirautis, kaip vienas ar kitas augalas žiemoja, ar jam reikia sudaryti specialias sąlygas peržiemojimui, kaip jį paruošti žiemai ir panašiai“.

Medžius sodins rudenį

Specialistai pataria, kad planuojantys sodinti medžius ar krūmus, turėtų suskubti spygliuočius pasodinti maždaug iki rugsėjo vidurio, o spalį geriausia sodinti lapuočius. „Užklausų dėl įvairių vaismedžių ir vaiskrūmių jau dabar daugėja, pirkėjai ieško kuo derlingesnių, atsparių ligoms veislių. Tačiau vaismedžių ir vaiskrūmių sodinimo sezonas dar tolokai – priklausomai nuo orų, maždaug spalio mėnesio viduryje“, - sakė I.Smirnovienė.

Pasak jos, tarp medelių populiariausiais šiemet išlieka raudonlapiai ir margalapiai klevai, svyrantys skiepyti berželiai, kaštonai. Gyvatvorėms visuomet populiarios išlieka tujos – lyderiaujančios veislės „Brabant“ ir „Smaragd“. Viena iš jų populiarumo priežasčių, kad jų beveik nereikia karpyti – pačios auga labai tvarkingos formos. Iš spygliuočių šiemet labai populiari juodoji pušis ir įvairios jos formos. Populiarumo nepraranda ir kalninės pušys bei įvairios jos žemaūgės formos.
L. Pekarskienė
Augalų rūšių yra šimtai, bet kas iš to, jei jie netinka Lietuvos klimatui. Pastarosios dvi žiemos tai labai gerai parodė, pavyzdžiui, kiparisai mirė beveik visi.

Medelyno Pailgėje savininkas Valdemaras Bartoševič pastebėjo, kad lietuviai lieka ištikimi tradicijoms ir gimus sūnui atvažiuoja išsirinkti ąžuoliuko, o dukrai – liepaitės. „Dabar kur kas mažiau žmonių bando eksperimentuoti, renkasi tai, kas jau išbandyta“, - pasakojo jis. Iš jo medelyno pirkėjai dažniausiai namo išsiveža egles, pušis, kadagius, kenius, aktinidijas, bukus.

Iš žemaūgių dekoratyvinių krūmų dabar tarp populiariausiųjų rikiuojasi veigelos, raugerškiai, kauleniai įvairiaspalviais lapais, šiuo metu žydinčios įvairių formų žiedynais hortenzijos.

Populiariausia gėlė – pelargonija

Renkantis vazonines gėles specialistai taip pat pataria iš anksto pagalvoti, kiek laiko ir pastangų galėsite skirti jų priežiūrai: daugelį jų reikia dažnai persodinti, kiekvienai rūšiai pritaikyti tinkamą temperatūrą. „Todėl taip pat siūlome patvariausius augalus: pelargonijas, begonijas. Jos mėgsta saulę, gerai perneša sausrą, nereikialauja ypatingo dėmesio“, - patarė L.Pekarskienė.

“Kalbant apie vienmetes gėles, pirkėjai lieka ištikimi pelargonijoms, tagetėms, surfinijoms, bakopoms, begonijoms – jų parduodame daugiausiai. Tačiau pirkėjai ieško kuo įvairesnių gėlių veislių, su įspūdingais žiedynais: pilnaviduriais, svyrančiais, naujais atspalviais ir pan. Taip pat populiarios išlieka lobelijos, našlaitės, verbenos, petunijos, sprigės“, - vardino I.Smirnovienė.

Iš daugiamečių gėlių labai populiarios viendienės, astilbės, melsvės, kurių kainos prasideda nuo 5 Lt už daigą.