Šis nuostabus karpis meškere pagautas Raseinių rajone, valstybiniame neišnuomotame vandens telkinyje. Svoris – 20,4 kg. Laimikį pagavo Audrius Lesinskas, kuris yra vienas iš didžiausių Lietuvoje meškeriojimo principo ,,Pagavai-paleisk“ propaguotojų. Tą laimingąjį savaitgalį A. Lesinskas sumeškeriojo 12 karpių – nuo 8 iki 20 kg svorio.

Didžiųjų karpių gaudytojų Lietuvoje nėra daug, tai labai specifinė, gal net šiek tiek mistinė žūklė, nes daugelis žvejų net neįsivaizduoja, kad ten kur jie paprastai žvejoja mažesnius laimikius, šalia jų kabliukų plaukioja karpiai „monstrai“.

Mūsų duomenimis Lietuvoje yra apie 200 karpinės žūklės patyrusių meškeriotojų, kurie deklaruoja, kad pagautus karpius paleidžia į tą patį vandens telkinį iš kurio pagavo laimikį.

Kaip pavyzdį galima būtų pateikti elementarų paskaičiavimą, kokia nauda valstybei gaunama iš tokios žūklės. Asmeniškai pažįstu 10 tokios žūklės entuziastų ir garantuoju, kad pagautiems karpiams jie suteikia antrąjį gyvenimą. Čia kalbama tik apie Lietuvos visuomenei prieinamus, neišnuomotus vandens telkinius. Taigi, tie 10 savo srities profesionalų per vieną žūklės sezoną pagauna po 50 karpių, kurių svoriai svyruoja nuo 5 iki 20 kg. Vidurkis gautųsi apie 10 kg.

10 meškeriotojų, po 50 karpių, viso 500 vnt. , kurių bendras svoris būtų 5000 kg. (5 tonos). Paverskime šį svorį pinigais (parduotuvėse 1 kg gyvo karpio ne mažiau, kaip 10 Lt) – 50000 litų. Solidi suma gaunasi nuo mažo būrio entuziastų, kurie galima sakyti valstybei per metus sutaupo apie 50 000 litų. Nemanau, kad tie žmonės paleidinėja karpius taupydami valstybės iždą, bet esu tikras dėl vieno – jie taip elgiasi todėl, kad būtų dėl ko sugrįžti į tą pačią vietą.

Net nesiimame skaičiuoti kokia pinigų suma susidarytų jei į šią statistiką įtrauktume visus 200 didžiųjų karpių žūklės entuziastų, deklaruojančių meškeriojimo principą ,,pagavai-paleisk“.

Eilinis pilietis gali pagalvoti, kad tai ką mes darome galėtų būti pelningas verslas, bet anaiptol taip nėra, nes visų pirmiausiai pardavinėti sumeškeriotą žuvį draudžia įstatymas. Kita vertus, tai labai brangi meškeriojimo rūšis. Vien tik visa įranga gaudyti didelius karpius, kainuoja apie 3-4 tūkst. litų, kurią kasmet reikia atnaujinti. Prieš kiekvieną žūklę privalai pasirūpinti baltyminiais kukuliais (liaudiškai boiliai), o išankstiniai jaukinimai atima daug laiko ir sąnaudų automobilio kurui. Biznio čia nepadarysi, bet malonumas sielai – garantuotas. Didžiąsias mūsų vandenų žuvis išgaudyti nesudėtinga, bet atstatyti tai trunka kelis dešimtmečius. Taigi žvejokime taip, kad būtų dėl ko sugrįžti.

Faktai:

Paprastasis karpis, karpis, paprastasis sazanas (Cyprinus carpio) – karpžuvių žuvis, priklausanti karpinių (Cyprinidae) šeimai.

Kūnas 1,0-1,5 m, svoris iki 20-50 kg. Kūnas storas, mėsingas. Nugara tamsi, šonai pilki, gelsvi, žalsvi arba melsvi. Turi 2 poras ūsų. Pagal žvynų išsidėstymą skirstomi į veidrodinius, žvynuotuosius ir plikuosius. Neršia 18-20 °C temperatūros vandenyje, gegužės-birželio mėnesiais. Jaunikliai minta zooplanktonu, paaugę - bentosu. Tvenkiniuose šeriami gyvulinės ir augalinės kilmės pašarais.

Laukiniai karpiai vadinami sazanais.

Lietuvos vandenyse įveistas apie XVII a. Išvesta kelios dešimtys veislių, kurios skiriasi kūno forma, žvynų danga, spalva. Veisiami tvenkiniuose, žuvininkystės ūkiuose. Labai dažna verslinė žuvis.