Lietuva - ne tik krepšinio, bet ir žvejų šalis. Tūkstančiai lietuvių kiekvieną vasarą patraukia prie ežerų, upių ar jūros, norėdami ne tik pasimėgauti gamta ar patobulinti savo hobio įgūdžius. Yra žmonių, kurie į žuklę leidžiasi norėdami sugauti didžiausią Lietuvos žuvį ir griežtai laikosi principo „pagavai – paleisk“.

Nuotraukas GRYNAS.lt atsiuntęs Donatas Jacevičius tikino, kad tai ne fotomontažas, o tikrų tikriausias gyvas karpis pagautas Lietuvoje. „Tai tikrai ne klastotė. Yra ir video medžiaga, o šiandien susiskambinau su „Factum“ agentūra. Rytoj išsiųsiu visus duomenis ir, jei viskas gerai, karpis bus fiksuojamas kaip Lietuvos rekordas“, - GRYNAS.lt komentavo žvejys.

Mėgėju save pristatantis Donatas, 21,772 kg svorio karpį pagavo birželio 2 d. Žvejys pasakojo, kad sugauti milžinišką žuvį jis buvo pasiruošęs. „Žvejoju jau apie 12 metų ir iš esmės specializuojuosi karpių žūklėje. Pastaruosius 4 metus išimtinai gaudau tik didelius karpius. Buvau sugavęs ir 18, ir 19 kg, bet, kaip ir  visi Lietuvos karpininkai, stengiausi perkopti 20 kg ribą. Tokioms žuvims reikia specialios įrangos, specialaus valo ir specialių žinių, tad kai užkibo – jau žinojau, ką reikia daryti“. D. Jacevičius pasakojo, kad su karpiu galinėjosi apie 15 – 20 min., kol galiausiai šis pasidavė.

Vyras nenorėjo atskleisti, kur sugavo karpį. „Lietuvos žvejų kultūra kol kas dar yra labai žema. Žmonės pagavę trofėjinius egzempliorius neša juos namo ir deda ant keptuvės. Aš laikausi principo: „pagavai – paleisk“, tad karpio sugavimo vieta – tebūna paslaptis“.
D. Jacevičius
Žmonės pagavę trofėjinius egzempliorius neša juos namo ir deda ant keptuvės. Aš laikausi principo: „pagavai – paleisk“, tad karpio sugavimo vieta – tebūna paslaptis.

Iki šiol didžiausias užregistruotas Lietuvoje sugautas karpis svėrė 20,9 kg. Vien nuotraukų užregistruoti rekordui nepakanka. Žuvis privalo būti oficialiai pasverta, o sugavimo faktas patvirtintas liudininkų. „Kol laukiau liudininkų, įdėjau karpį į specialų maišą ir panardinau į vandenį. Jiems atvykus vėl jį ištraukėme, prie visų pasvėrėme, visi pasirašė, kaip liudininkai ir galiausiai paleidome. Yra ir filmuota medžiaga, kurią greitai patalpinsiu internete“, - pasakojo, galbūt, būsimo rekordo savininkas.

Nors iš pirmo žvilgsnio galima suabejoti nuotraukų autentiškumu, bet Anykščių žvejų lygai priklausantis Rokas Vilutis GRYNAS.lt patvirtino, kad tokio dydžio karpių Lietuvoje tikrai gyvena: „Jeigu šis laimikis bus patvirtintas, tai ko gero bus Lietuvos rekordas, kurį bus nelengva pagerinti“.

D. Jacevičiaus sugautas karpis - įspūdingo dydžio, visgi jis nusileidžia pasaulio rekordui. 2008 m. žvejė Annabelė Worthington netoli Bankoko (Tailandas) ištraukė beveik 59 kg sveriantį karpį. Europos rekordas siekia apie 40 kg.

Lietuvos rekordų registravimo agentūra „Factum", GRYNAS.lt patvirtino pirmadienį sulaukusi žvejo kreipimosi dėl rekordo registravimo.

Faktai:

Paprastasis karpis, karpis, paprastasis sazanas (lot. Cyprinus carpio) – karpžuvių žuvis, priklausanti karpinių (Cyprinidae) šeimai.

Kūnas 1,0-1,5 m, svoris iki 20-50 kg. Kūnas storas, mėsingas. Nugara tamsi, šonai pilki, gelsvi, žalsvi arba melsvi. Turi 2 poras ūsų. Pagal žvynų išsidėstymą skirstomi į veidrodinius, žvynuotuosius ir plikuosius. Neršia 18-20 °C temperatūros vandenyje, gegužės-birželio mėnesiais. Jaunikliai minta zooplanktonu, paaugę - bentosu. Tvenkiniuose šeriami gyvulinės ir augalinės kilmės pašarais.

Laukiniai karpiai vadinami sazanais.

Lietuvos vandenyse įveistas apie XVII a. Išvesta kelios dešimtys veislių, kurios skiriasi kūno forma, žvynų danga, spalva. Veisiami tvenkiniuose, žuvininkystės ūkiuose. Labai dažna verslinė žuvis.