Pavydi ir konkurentai, ir partneriai

„Mano tėčio ir senelio verslas panašus – prekyba kava, kavos aparatais. Tad prieš gerus septynerius metus augalas iš verslo partnerių atkeliavo kaip dovana. Tik niekas netikėjo, jog jis tokiomis sąlygomis augs ir ves uogas“, - prisimena bendrovės „Kavos draugas“ vienas iš savininkų.

Vyras džiaugiasi, jog dabar, matydami tokį kavamedį verslo partneriai „ir baltai, ir žaliai pavydi“. Žvelgdami į Lietuvos klimatui neįprastą augalą visi kraipo galvas iš nuostabos.

Prieš maždaug metus GRYNAS.lt vaizdo reportaže kavą skrudinęs kavos amatininkas Emanuelis Ryklys pabrėžė, kad išlaukti, kol kavamedis ves vaisius reikia daug kantrybės. Juolab, kad kavamedis, pasak tokį pat augalą prižiūrinčio E. Ryklio – lepus augalas.
T. Jokšienė
Kavamedis iš tiesų reiklus augalas, reikia taikytis prie jo poreikių. Tokį augalą gali išauginti žmogus kantrus, daug žinantis, apsiskaitęs. Iš karto toks augalas kiek pasako apie žmogų.

A. Vainauskas pritaria, jog jo kavamedis parodė savo uogas maždaug po septynerių metų.

Verslininkas yra girdėjęs, jog kitų auginami kavamedžiai užmezga vaisius, tačiau šie neišnoksta. Tuo metu jo „augintinis“ šiemet pasipuošė ryškiomis raudonomis uogomis.

Literatūra pavedė

Dabar vyras intensyviai konsultuojasi su kavos žinovais, kaip reikės šias uogas paruošti.
„Nesinorėtų sugadinti pirmo derliaus, - nerimauja A. Vainauskas. - Reikia išimti kauliukus, kaip vyšnios, tuomet džiovini, tada merki į vandenį, ir vėl džiovini. Ir tik tada skrudini.“

Kavamedis naujose verslininko biuro patalpose auga vos metus. Vyras teigia vasarą jį išnešdavęs į lauką, tik saugodavęs nuo skersvėjų.

„Literatūroje rašo, jog jam reikia nemažai vandens, tačiau kuo daugiau laistėme, tuo labiau jo lapai gelto ir krito. Dabar liejame ar apipurškiame vandeniu vos porą kartų per savaitę. Išsiaiškinome kavamedžio poreikius“, - aiškina vaikinas.

Jis pastebi keistą sutapimą – šalia įsikūrusios bendrovės direktorius vitrinoje pasistatė savo paties augintą palmę su tikrais banano vaisiais.

Lietuvos edukologijos universiteto asistentė, bei universiteto oranžeriją prižiūrinti Teresė Jokšienė teigė, jog tokio dydžio kavamedis byloja, jog augalas ir šeimininkas „kartu dera“. Moters teigimu, net jei šeimininkams netrūksta kantrybės kelerius metus rūpintis įnoringais kavamedžiais, jos pritrūksta patiems kavamedžiams. Jie „nusprendžia“ nebeaugti ir nežaliuoti.

Vešlus ilgaamžis kavamedis - reto pasiekiamas tikslas

„Kavamedžio uogos sunoksta maždaug šiuo metu. Žydi ir sunoksta maždaug žiemos pabaigoje – pavasarį. Ar žydės? Nebūtinai, kavamedžiai gali pramečiuoti, kaip ir obelys. Jei vienais metais gausiai dera – kitais gali ilsėtis. Tai – vienas momentas. Kitas, kad žydėjimas labai priklauso nuo oro drėgnumo. Na, kambariuose oras niekada nėra pernelyg drėgnas, tačiau oranžerijoje, jei oras pasidaro drėgnas, kai turi prasiskleisti žiedai, jie taip ir neprasiskleidžia“, - kalbėjo T. Jokšienė.

Paklausta, kodėl kai kurie kavamedžių augintojai pastebi užsimezgusius vaisius, tačiau jie nesunoksta, T. Jokšienė spėjo, kad tai dėl trumpų lietuviškos žiemos dienų. Kavamedžių tėvynėje, natūraliose augavietėse jie gauna daugiau šviesos ir šilumos. Lietuvoje šių augalų uogų nokimo procesas gali tiesiog sustoti.

LEU asistentė bei universiteto oranžerijos darbuotoja pripažino, jog tokio dydžio kavamedis – iš tiesų retas atvejis Lietuvoje.

„Jam turi tikti ir šviesa, ir šiluma, ir drėgmė. Kavamedis iš tiesų reiklus augalas, reikia taikytis prie jo poreikių. Tokį augalą gali išauginti žmogus kantrus, daug žinantis, apsiskaitęs. Iš karto toks augalas kiek pasako apie žmogų“, - aiškino LEU oranžerijos vedėja.