Moteris užburia reklama?

Tiek pasaulio, tiek Lietuvos mados žinovai sako, kad karakulis, kuris buvo itin vertinamas sovietmečiu, šią žiemą kaip niekad madingas. Šį sezoną daugelis žinomų dizainerių savo kolekcijose naudojo būtent karakulio avies kailį.

Maža to, šį rudenį ir žiemą siūti ne tik kailiniai, bet ir papildomi papuošimai – apykaklės, rankogaliai, apsiuvai ir pan. O pavyzdžiui, švarkai, suknelės ar sijonai taip pat paįvairinami brangaus karakulio įsiuvais.

Prabangių kailių salonų internetinėse svetainėse moterys viliojamos įmantriais šio kailio aprašymais. Viename jų teigiama, kad ėriukų embrionų kailis „pasižymi ypatingu glotnumu ir primena marmuro piešinį“.

K. Lekeckas
Manau, jie populiarūs dėl išskirtinės faktūros ir trumpo plauko. Tai priartina drabužį prie palto ir neišdidina figūros.

Kitas Lietuvoje žinomas kailių salonas pabrėžia šį kailį dėvinčios moters socialinį statusą: „Karakulio kailis – geriausiai tinkantis fasonuoti ir pabrėžti linijas, visuomet turintis savitą charakterį, susiliejantis gaminyje į prabangų monolitą. Minkštas ir lengvas karakulis gali būti siuvamas tiek laisvai krentantis arba stipriai prigludęs. Karakuliui nėra analogų – šis kailis panašiai kaip „latin lover” vilioja moteris sunkiai nusakoma trauka; net nežinai kodėl ir kuo jis toks patrauklus ir mielas… Karakulio kailinių gerbėja – išsilavinusi, turinti užtikrintą vietą visuomenėje, žinanti ko norinti bei pasaulio mačiusi moteris.“

Iš kur Europą pasiekia karakulio kailis?

Karakulis kitaip dar vadinamas persų avimi. Verslininkų pabrėžiamos išskirtinės jo savybės – minkštumas ir blizgumas, žvilgantis garbanotas plaukas. Brangiausia karakulio rūšis yra Swakara. Kai kas tokį kailį tituluoja juoduoju Afrikos deimantu. Apskritai Nambijoje karakulio avys pradėtos auginti pačioje XX amžiaus pradžioje.
Gyvūnų teisių gynėjai protestuoja prieš kailių dėvėjimą

Swakara karakulis laikomas brangiausia karakulio rūšimi, dėl kurio galvas pametę žinomiausi pasaulio dizaineriai ir mados namai. Kaip teigia pardavėjai, viskas dėl „kailio žemo plauko ir nepakartojamo natūralaus žemų garbanėlių rašto, persipinančio savitomis kreivėmis ir sūkuriais“.

Tačiau karakulio avių Lietuvoje nėra. Čia joms auginti netinkamos oro sąlygos. Šios avys laikomos tuose kraštuose, kur yra dykumų ar pusdykumių. Šių kailių daugiausia į Europą atvežama iš Nambijos ir Uzbekistano, Afganistano ir Kazachstano.

Šio tipo kailis ypač paklausus Rytų Europoje. Tačiau nemažai šių kailių parduodama ir Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Skandinavijos šalyse ir JAV.

Gyvūnų teisių gynėjai priešinasi

Vis dėlto gyvūnų teisių aktyvistai smerkia dėvinčius tokius kailinius. Jie įsitikinę, kad palyginti su kitų kailių gamyba, karakulių - pati žiauriausia. Prieš šią madą piestu stoja ne tik Lietuvos gyvūnų teisių gynėjai, bet ir tarptautinė gyvūnų teisių apsaugos organizacija PETA. Karakulio kailis gaunamas nužudant nėščią karakulio avį ir nudiriant kailį negimusiam ar ką tik gimusiam karakulio ėriukui.

Kuo šie kailiai vienas nuo kito skiriasi? Embrioninis ėriuko kailis labiau banguotas ir plonesnis, palyginti su naujagimių ėriukų kailiu. Ėriuko embriono kailis kur kas labiau vertinamas ir žymiai brangiau parduodamas rinkoje. Gyvūnų teisių aktyvistai mano, kad šios veislės avys auginamos ir žudomos tik tam, kad būtų pasotinta kailių rinka.

Organizacijos, kovojančios už gyvūnų teises, skaičiuoja, kad dėl kailių kiekvienais metais nužudoma maždaug 4 – 5 mln. karakulio ėriukų. Negimusių arba ką tik gimusių ėriukų kailis yra labai mažas, todėl vienam karakuliniam puspalčiui pasiūti reikia iki 30 ėriukų kailiukų.

Asociacijos „Už gyvūnų teises“ narė Milda Bandzaitė GRYNAS.lt teigė neigiamai vertinanti žmones, dėvinčius karakulio avies kailius. Be to, ji atkreipė dėmesį į tai, kad reikėtų vengti ne tik karakulio, bet ir kitų kailinių: „Bet kokio kailio dėvėjimas yra šios žiaurios industrijos propagavimas ir neturėtų būti skatinamas. Siekiame, kad neegzistuotų pati kailio industrija, o kailių dėvėjimo turėtų būti atsisakyta dėl etinių ir kitų priežasčių.“
Milda Bandzaitė
E. Pečiukaitytė
Pažvelgus į užsienio dizainerių kolekcijas matyti, kad karakulio kailio gaminiams skiriamas vis didesnis dėmesys. Stebint mūsų klientų susidomėjimą karakulio kailiniais, galima teigti, kad susidomėjimas pastaruosius porą metų taip pat augo.

Tačiau iš kitų kailių, jos teigimu, karakuliniai išsiskiria žiauriausiu gamybos būdu. „Šis kailis ypatingas tuo, kad dažnai dėl vieno kailio nužudomi du gyvūnai – motina avis ir dar negimęs ėriukas“, - sakė pašnekovė.

Kiek kainuoja karakuliniai kailiniai?

Tačiau atrodo, kad gyvūnų teisių aktyvistų perspėjimai kailių mėgėjus jaudina mažiausiai. Kailių salonai pastebi, kad karakulinių kailinių paklausa šiuo metu auga. Pavyzdžiui, kailių ir odos salono „Laukinis gepardas“ atstovė Vaida Vijūnienė, jau daug metų besisukanti kailių versle, teigė nepamenanti, kad šie kailiai kažkada būtų nepopuliarūs. Anot kailių žinovės, ši mada „nuolat pulsuoja“.

Ji aiškino, kad anksčiau šie kailiai buvo siejami su pagyvenusiomis poniomis, tačiau dabar jais vis dažniau domisi ir jaunos moterys, siekiančios elegantiškai atrodyti. Šiems kailiams naujos gyvybės, jos manymu, įpūtė talentingi italų dizaineriai.

„Laukinis gepardas“ šiuos kailius perka užsienyje. Moters teigimu, Lietuvos klimatinėms sąlygoms geriausiai tinka Afganistane augintų avių kailiai. Tačiau ten jie nėra siuvami. V. Vijūnienė atskleidė, kad geriausiai tokio tipo kailinius siuva Italijos ir Vokietijos dizaineriai. Ir čia pat ji pridūrė, kad 80 proc. „Laukinio gepardo“ parduodamų karakulinių kailių siūti Italijoje.

Kokios šių kailių savybės taip traukia moteris? Pašnekovė sakė, kad pirmiausia grožis. Toliau rikiuojasi karakulinių kailinių praktiškumas: jie tinka ne tik žiemą, kai lauke labai šalta, bet ir rudenį ar pavasarį.
Karakulio veislės avis zoologijos sode (CC-SA Smooth_O nuotr. )

Karakulinių kailinių kaina labai įvairi. V. Vijūnienė atskleidė, kad už klasikinius kailinius gali tekti kišenę paploninti 2800 – 7000 Lt. O prabangesni, papuošti lūšies ar sabalo kailiais, - dar brangesni. Jų kaina siekia 4000 – 15000 tūkst. Lt.

Bendrovės „Vilniaus kailiai“ direktorės pareigas laikinai einanti Živilė Kazlauskaitė teigė, kad ant mados podiumo šį sezoną puikuojasi ilgaplaukiai kailiai, tačiau karakuliniai kailiniai - ypač madingi.

„Karakulio kailis šiemet ypač madingas. Siūlomi karakulio kailiniai ne tik moterims, bet ir vyrams. Taip pat prie jų ar prie kito tipo kailio kailinių, tekstilinių paltų derinamos karakulio kepurės. Pažvelgus į užsienio dizainerių kolekcijas matyti, kad karakulio kailio gaminiams skiriamas vis didesnis dėmesys. Stebint mūsų klientų susidomėjimą karakulio kailiniais, galima teigti, kad susidomėjimas pastaruosius porą metų auga,“ - teigė moteris.

Kokie kailiai vertingiausi?

Ar šiandien, kai taip išvystyta lengvoji pramonė, kailiai žiemą iš tiesų yra nepakeičiami? Aprangos specialistas, dizaineris Kęstutis Lekeckas sutiko, kad tikrai yra alternatyvių gaminių, kurie pasižymi geresnėmis šilumos sulaikymo savybėmis. Tačiau atsižvelgiant į grožį, jo nuomone, kailis vis dar nepakeičiamas.

„Be abejo, kailiai yra viena iš tų medžiagų, kurios neleidžia sušalti, tačiau šiandieninės technologijos jau gali pasiūlyti begalę medžiagų, kurių šiluminės savybės ne blogesnės, o kartais net ir geresnės nei kailio. Bet šios medžiagos vizualiai tikrai kol kas neatstoja kailių. Jos tinkamos sportinei ar kasdienei aprangai“, - kalbėjo pašnekovas.
Citata
Negimusių arba ką tik gimusių ėriukų kailis yra labai mažas, todėl vienam karakuliniam puspalčiui pasiūti reikia iki 30 ėriukų kailiukų.

Jo teigimu, kailio svarba ir paskirtis bėgant laikui keitėsi. Iš pradžių jis saugojo nuo šalčio, o vėliau tapo išskirtinės visuomenės dalies statuso ženklu. Vis dėlto K. Lekeckas linkęs manyti, kad šiandien stilingai galima atrodyti ir be kailių: „Aš manau, kad esant tokiam gyvenimo tempui, kai sušalti galima tik perbėgant iš mašinos į patalpą ir atvirkščiai, statusą galima nemažiau kokybiškai pademonstruoti pasirenkant išskirtinės kokybės vilnonius paltus. Be to, tai net labiau atitinka mados vėjus.“

Kita vertus, dizaineris nelinkęs manyti, kad artimiausiu metu kailiai perleis savo populiarumą alternatyvioms medžiagoms. Taip pat jis pridėjo, kad dirbtiniai kailiai greitai nesugebės išstumti natūralių.

Moterų taip trokštami karakulio kailiai, pasak K. Lekecko, nėra nei šilčiausi nei lengviausi. Jis mano, kad jie daug pagyrų susilaukia būtent dėl itin estetiškos išvaizdos. Ir čia pat jis prisiminė kovotojus už gyvūnų teises, kurie šių kailių mėgėjus smerkia, dėl to, kad šie, pirkdami tokius kailius, palaiko labai žiaurią jų gamybos technologiją.

„Manau, jie populiarūs dėl išskirtinės faktūros ir trumpo plauko. Tai priartina drabužį prie palto ir neišdidina figūros“, - sakė pašnekovas.

Pasidomėjus, kokie kailiai pasaulyje labiausiai vertinami, K. Lekeckas teigė, kad yra keli vertinimo kriterijai. Mėgstantys šilumą dažniausiai renkasi lapės ar mutono kailinius. Siekiantys ilgaamžiškumo žymiai dažniau perka ūdros kailinius. Tie, kurie nori gerai jaustis esant permainingiems orams, perka nutrijos ar bebro kailius. O mėgstantys pasipuikuoti ir pademonstruoti išskirtinę prabangą rinksis iš šinšilos arba sabalo kailių pasiūtą apdarą.

„Madingiausi kailiai – avikailis ir triušis. Dėl įvairių apdirbimo galimybių šis kailis gali atrodyti kaip aksominis audinys ar karakulis... Taip pat aktualu, kad šie kailiai sąlyginai nebrangūs ir atveria galimybes kas sezoną besikeičiančiai madai atsinaujinti ir siūlyti vartotojams vis naujus variantus. Karakulis mados kontekste užima gan solidžią, tačiau klasikinę poziciją. Norint, kad karakuliniai kailinukai būtų madingi, reiktų atsižvelgti į madingus siluetus, pirmenybę teikti puskailiniams“, - teigė dizaineris.

Labiausiai vertinami laukinių gyvūnų kailiai

Kauno technologijos universiteto Medžiagų inžinerijos katedros doc. dr. Eglė Fataraitė taip pat teigė, kad karakulio kailiai ypatingomis eksploatacinėmis savybėmis nepasižymi. Anot jos, šiems kailiams būtina tokia pati priežiūra kaip ir visiems kitiems kailiniams drabužiams. Vis dėlto mokslininkės pastebėtas išskirtinis jų požymis – „karakulio kailių faktūra, kurią lemia žaliavos, naudojamos šiems kailiams pagaminti, kilmė“.

Nuo ko priklauso karakulio kaina? Pasak docentės, viską lemia plauko struktūra: „1-3 dienų amžiaus ėriukų vilna yra labai švelni, tanki, turi tik jai būdingą susiraičiusią plauko struktūrą, kuri neišnyksta ir išdirbimo metu. Ypač vertinamas karakulis, kuriame suraityto plauko struktūra sudaro tvarkingas siauras juostas (kartais tai vadinama muariškumu), o ne pavienes garbanas. Kailio kaina tuo didesnė, kuo juostos yra ilgesnės.”

E. Fataraitė nebandė nuginčyti fakto, kad karakulio kailis yra vertinamas. Tačiau, jos teigimu, estetikos, terminių savybiu prasme kur kas labiau vertinami laukinių gyvūnų kailiai.

„Kailių karaliumi yra laikomas sabalas dėl nuostabaus blizgumo, švelnumo ir ilgaamžiškumo. Taip pat nuo seno labai vertinamas bebro kailis (ypač Rusijoje). Šinšilų kailis taip pat priskiriamas kailių „elitui“. Populiarūs ir vertinami, audinių, ondatrų, Jūrinių ūdrų (ne tik švelnus ir blizgus, bet ir labai atsparus nusidėvėjimui, stiprus ir pasižymi geromis terminėmis savybėmis), kiaunių, šermuonėlių (vertinamas dėl kailio baltumo ir švelnumo, nors yra neilgaamžis), voverių (švelnus, bet neilgaamžis), kurmių, barsukų, meškėnų, vilko, lapių, šakalų, gepardų, lūšių (vertinama dėl unikalaus rašto), ruonių (vienintelis nelaidus vandeniui ir pasižymi geromis termoizoliacinėmis savybėmis) kailiai“, - sakė E. Fataraitė.