Pasak centro, liepos mėnesį atliktų vandens tyrimų rezultatai buvo geresni, palyginti su birželio mėnesiu.

Informacijos apie maudyklų vandens kokybę liepos mėnesio antroje pusėje nėra gauta iš Druskininkų miesto, Tauragės, Utenos, Zarasų, Šilutės, Kupiškio, Radviliškio, Širvintų rajonų, kadangi tik pastarosiomis dienomis paimti mėginiai tyrimams.

Pajūryje vandens kokybė tirta liepos 15 d. Klaipėdos paplūdimiuose, liepos 16 d. – Palangos ir Neringos paplūdimiuose. Vandens kokybė visose šiose maudyklose atitiko reikalavimus.

Tarša Palangos bendrojo paplūdimio ir Rąžės upės žiočių maudyklose nebepasikartojo.

Visose tirtose ežerų, tvenkinių, upių maudyklose vandens kokybė tik Visagino ežere liepos 17-ąją neatitiko higienos normos reikalavimų, visose kitose – atitiko mikrobiologinių parametrų reikalavimus, tačiau Kauno marių I ir Kauno marių II paplūdimių maudyklose pradėjo „žydėti“ vanduo.

Vadovaujantis Lietuvos higienos normų reikalavimais, išplitus melsvadumbliams ir nustačius arba darant prielaidą apie sveikatai keliamą grėsmę, institucija, atsakinga už paplūdimio administravimą, turi apie sveikatai kilusią grėsmę nedelsdama informuoti visuomenę paplūdimio vietoje ir visomis kitomis priemonėmis ir laikinai uždrausti maudytis, kol grėsmė išnyks.

Tiriant vandens kokybę rekreacijai skirtose zonose, nustatyta, kad rastas didesnis, nei leidžiama higienos normoje, žarninių lazdelių ir/ar žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius vandenyje prie šių poilsio zonų: Panevėžio mieste Nevėžio upėje prie Parko g. (liepos 22 d.), Kaišiadorių rajone Kiemelių ežere (liepos 16 d.), Raseinių rajone Dubysos upėje ties Partikais (liepos 19 d.).

Panevėžio rajone Ėriškių tvenkinyje, Juodžio ežere, Juodos užtvankoje ties Kerava pastebėtas nežymus, tik prasidedantis vandens žydėjimas. Tad šiose vietose nerekomenduojama maudytis.

Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal du mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles, primena Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras. Atsižvelgiant į higienos normos reikalavimus, žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių – ne daugiau kaip 1000/100 ml vandens.

Vadovaujantis Lietuvos higienos normų įtvirtintomis maudyklų vandens kokybės stebėsenos nuostatomis, nustačius trumpalaikę taršą, per 72 valandas turi būti paimtas papildomas mėginys vandens kokybės tyrimams atlikti, kuris patvirtintų taršos įvykio pabaigą, ir dar vienas mėginys praėjus 7 dienoms po trumpalaikės taršos pabaigos.

Institucija, atsakinga už paplūdimio administravimą, turi užtikrinti, kad maudymosi sezono metu informacija visuomenei paplūdimyje būtų skelbiama aktyviai ir operatyviai.