Visame pasaulyje gerai žinomas greitojo maisto milžinas „Mc Donald's“ pareiškė, kad nuo 2022- ųjų nebepirks kiaulienos iš ūkininkų, kurie paršavedes augina ankštuose metaliniuose garduose, praneša agentūra „Reuters“.

Čia gyvuliai negali net pasisukti, tik ėsti, gulėti ir maitinti paršiukus. Ilinojuje, Jungtinėse Amerikos valstijose, gimusi kompanija žada per artimiausią dešimtmetį išugdyti arba atsirinkti ūkininkus, kurie rūpinasi gyvulių gerove, o geležinių narvų tradiciją pamažu išgyvendinti iš kiaulių pramonės.

Vaizdai iš Amerikos kiaulių fermų ne kartą šiurpino gyventojus. Pasitaiko atvejų, kai tokioms kiaulėms paprasčiausiai lūžta kojos, neatlaikiusios jų kūno svorio.

„Mc Donald's“ tikina, jog jau nuo 2017-ųjų ieškos tiekėjų, kurie nori išgyvendinti geležinių paršavedžių narvų praktiką savo ūkiuose bei fermose.

Vis dėlto tokia kompanijos politika galios tik Jungtinių Amerikos valstijų ūkininkams.

Kodėl daugiausiai mėsainių JAV parduodančiam tinklui parūpo kiaulių gerovė? „Reuters“ žurnalistai rašo, jog šiuo metu aštrėja mūšis tarp ūkininkų bei žemės ūkio bendrovių vienoje pusėje ir už maisto saugumą atsakingų institucijų bei gyvūnų teisių organizacijų – kitoje.

Vienos iš gyvūnų teisių organizacijų JAV - „Humane society“ atstovai teigė, jog toks „Mc Donald's“ pareiškimas – nedidelė gyvūnų teisių kovotojų pergalė.

„Tik norėtume, kad kompanija atsisakytų tokiu būdu gautos mėsos rytoj. Vis dėlto, suprantame, kad yra daug logistikos ir kitokių pokyčių, kurie turi būti įvykdyti siekiant tokio svarbaus tikslo“, - teigė organizacijos fermų gyvulių apsaugos vice-prezidentas Paulas Shapiro.

Vis dėlto JAV Nacionalinės kiaulininkystės valdybos prezidentas Everettas Forkneris įsitikinęs, jog toks sprendimas užkraus didžiulę ekonominę naštą kiaulių augintojams, nors jiems prisitaikyti skirtas ištisas 10-metis.

Jo nuomone, smulkesnieji kiaulininkystės ūkiai greičiausiai neturės lėšų atnaujinti visus savo gardus ir padaryti juos erdvesnius.

„Šis susitarimas kelia riziką, kad kai kuriems teks apskritai pasitraukti iš šio verslo“, - tikina E. Forkneris.

Ankšti metaliniai gardai dažniausiai yra maždaug 60-ies centimetrų pločio ir apie 213 centimetrų ilgio. Tokioje „erdvėje“ paršavedė kiaulė praleidžia praktiškai visą savo gyvenimą.

Vis dėlto kiaulių augintojai tikina, kad tokio dydžio narvai visų pirma apsaugo jauniklius, nes po didesnį gardą vaikštinėjanti storulė kiaulė galėtų juos užtrypti. Taip pat tokiuose narvuose gyvendamos kiaulės nesipyksta ir nekovoja tarpusavyje.
Ankšti metaliniai gardai dažniausiai yra maždaug 60-ies centimetrų pločio ir apie 213 centimetrų ilgio. Tokioje „erdvėje“ paršavedė kiaulė praleidžia praktiškai visą savo gyvenimą.

„Tiesą sakant, aš pakeičiau didžiulius narvus į nedidelius metalinius gardus savo kiaulių ūkyje, - prisipažino kiaulininkystės valdybos prezidentas E. Forkneris. - Tiesiog per daug paršavedžių buvo sužeistų ar lūžusiomis kojomis. Kai jos būna drauge, kiaulės gali tapti labai agresyvios, kandžioja viena kitą bei vagia viena iš kitos maistą.“

Kovotojai už gyvūnų teises neklauso tokių argumentų ir yra įsitikinę, jog auginimas metaliniuose garduose yra nežmoniškas elgesys su gyvūnais.

Antra pagal dydį mėsainių gamintoja „Wendy's Co“ apie planus pirkti tik erdviai užaugintų kiaulių mėsą paskelbė dar šių metų kovą. Apie tokius planus puse lūpų jau kalba ir kiti didieji kiaulių mėsos platintojai ar greito maisto restoranai.

Bendrovės „Mc Donald's“ atstovų nuomone, reikės ilgų metų, kol pakis kiaulininkystės praktika bei ūkininkų požiūris, kol jie pradės tiekti užtektinai erdviuose narvuose augusių kiaulių mėsos, kad būtų patenkinti visi gyventojų maisto poreikiai.

„Šiuo metu erdviuose garduose užaugiama vos 6-10 proc. kiaulių, kurių mėsą mes įsigyjame. Tokiu būdu auginama produkcija kol kas nepatenkina mūsų poreikio“, - teigė „Mc Donald's“ tvarumo vice-prezidentas Bobas Langertas.