Dėmesį atkreipė besibūriuojantys paukščiai

Gelbėtojai, atvykę prie A. J. Povilaičio gatvės trečio namo, nieko nelaukdami pasistatė kopėčias ir jomis lipo į medį vaduoti paukščio.

Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pirmos komandos skyrininkas Mantas GRYNAS.lt pasakojo, kad gyventojai pirmiausia pastebėjo ne į bėdą patekusią varną, bet ją apspitusį paukščių gentainių būrį. Ėmę dairytis, kas gi nutiko, žmonės suprato, kodėl sunerimo paukščiai.

„Varnos koja buvo įstrigusi medyje tarp šakų. Šakos pavirto spąstais. Vėjas papūtė ir šakos susispaudė“, - aiškino vyras.

Varną nuo ugniagesių gynė gentainiai

Jo teigimu, išgelbėti varną nebuvo sunku pirmiausia todėl, kad iki jos buvo nesunku privažiuoti. „Gerai, kad buvo geras privažiavimas. Tai labai palengvino mūsų darbą. Galėjome atsivežti automobilines kopėčias, kurių ilgis yra 55 metrai. Varna buvo pačioje medžio viršūnėje – maždaug ties ketvirtu ar penktu aukštu. Kai atlaisvinom šaką, ji nuskrido. Bet paukštis buvo gerokai nusilpęs ir jo koja buvo lengvai sužeista“, - pasakojo ugniagesys.

Anot jo, medyje įstrigusi varna priverstinai praleido maždaug dvi valandas. Tačiau kiti paukščiai, pastebėję ugniagesius, juos palaikė priešais ir netgi bandė atakuoti: „Iš pradžių žmonių dėmesį atkreipė būrys varnų. Jos bandė gelbėti įkliuvusį paukštį. Visi paukščiai skraidė aplink. O kai mes lipome kopėčiomis, atsirado pavienių paukščių, kurie gynė varną. Matyt, jie pamanė, kad esame grobuonys.“

Mantas sakė, kad ugniagesiams dažnai netenka gelbėti į bėdą patekusių gyvūnų. O jei ir tenka, tai tikrai ne varnas: „Katinukus kartais gelbėjam. Vyresni žmonės gailisi nelaimės ištiktų gyvūnų, kurie kniaukia ir karksi.“

GRYNAS.lt primena, kad varna yra gana apdairus ir atsargus paukštis. Ištikus pavojui ji pakelia didžiulį triukšmą.

Kovo mėnesį šie paukščiai pradeda krauti lizdą. Dažnai jį suka aukštai medyje, 2-20 metrų aukštyje. Lizdą stato abu porelės nariai iš įvairių medžių šakų, žolių stiebų, vidų iškloja minkštesne medžiaga – vilna, plunksnomis, sausa žole, popieriaus skiautėmis ir kt.

Varnos deda vidutiniškai 5 kiaušinius, kurie žalsvai melsvi, išmarginti juosvais ar rusvais taškeliais, dėmelėmis, brūkšneliais. Peri 18-20 dienų. Jaunikliai lizdą palieka po mėnesio, dažnai dar silpnai skraidydami.

Šie paukščiai minta gyvūniniu maistu – įvairiais vabzdžiais, peliniais graužikais, paukščių kiaušiniais, paukščių jaunikliais. Žiemą lesa įvairias maisto atliekas, dvėselieną.

Jų padarytuose lizduose apsigyvena sakalai, mažieji apuokai bei kiti paukščiai.