„Jau trečią parą jis taip kankinasi. Skambinau į kelis numerius, rastus internete, niekas neatsiliepė. Gal buvo per ankstyvas rytas... Paukštis nėra labai baikštus. Gal pats prašosi pagalbos... Jis būna Kaune Landsbergio-Žemkalnio g. 4-8 namų kiemuose“, - rašė skaitytoja Greta.

Anot jos, vėliau vis tiktai pavyko iškviesti tarnybą „Nuaras“, tačiau jos darbuotojai paukštuko neberado. „Per šias dienas nebuvau toje pusėje, rytoj ryte eisiu, jeigu kažkas nepagelbėjo, ar nenugaišo, greičiausiai vėl pamatysiu“, - prieš keletą dienų rašė Greta.

Ornitologas Julius Morkūnas, paklaustas, kaip ir kur paukščiai sugeba surasti žvejybinių kabliukų ir juos praryti, teigė, kad gali būti keletas variantų. Ir nebūtinai žvejybiniai kabliukai gali įstrigti tik žuvis lesantiems paukščiams.

„Paukščiai blizgę ar guminuką sumaišo su tikra žuvimi ir jį praryja. Kitas įsipainiojimo atvejis - daug dažnesnis, kai paukščiai įsipainioja į pamestus tinklus ir praryja kabliukus, žvejybinius valus, svarelius tiesiog maitindamiesi ir netyčia prarydami tokį lesalą. Dažnai pasitaikydavo tokie atvejai gulbėms, antims“, - sakė ornitologas.

O paklaustas, ar paukštis, kuriam į snapą įstrigo kabliukas, gali juo atsikratyti pats ar čia būtina specialistų, tarkime, veterinarų pagalba, teigė, kad retais atvejais kabliukas gali iškristi ir pats, tačiau dažniau reikia kitų pagalbos. Vis tiktai praeivis, žmogus, nežinantis nieko apie paukščius, siekdamas padėti ir ištraukti kabliuką pats, gali pridaryti daugiau žalos nei naudos.

„Retais atvejais kabliukas gali iškristi pats, jei įstrigęs negiliai ar snape. O jei kablys jau pateko į virškinimo traktą – šansų, kad pasišalins pats yra labai nedaug. Jei žmonės rastų paukštį su išlindusiu valu iš gerklės, jokiu būdu jo negalima kirpti, nes kitas galas gali būti su kabliu ir tai gali būti vienintelis būdas jį ištraukti“, - sakė J. Morkūnas.

GRYNAS.lt primena, kad laukine gyvūnija rūpinasi Gyvūnų globėjų asociacija. Jos pagrindinis tikslas – ginti naminius ir laukinius gyvūnus nuo žiauraus elgesio, ieškoti būdų ir priemonių gyvūnų gerovei užtikrinti, suteikti pirmąją pagalbą sužeistiems šunims, katėms, laukiniams gyvūnams ir paukščiams.