Grybienos panaudojimas pramonėje

Pirmojo namo iš grybienos statytojai teigia, kad tokį projektą gali įgyvendinti kiekvienas žmogus ir tam visiškai pakanka ilgų vasaros savaitgalių bei vakarų po darbo. Tiesa, sąžiningumo dėlei reikėtų paminėti, kad namelis nėra pastatytas vien iš grybų - jį laiko medinis karkasas.

Laikančioji konstrukcija yra užpildoma grybienos mase ir paliekama džiūti. Statant tokį namą, grybienos pagrindu sukurta žaliava naudojama ir stogo šiltinimui bei lubų dengimui.
Citata
Paruoštas namo karkasas yra užpildomas gyva grybienos mase ir paliekamas „augti“ tol, kol pasiekiamas maksimalus sandarumas. Grybiena išdžiūsta maždaug per mėnesį ir sukietėjusi puikiai atlieka tiek namo sandarinimo tiek šiltinimo funkcijas.

Naują grybienos panaudojimo sistemą sukūrusi JAV kompanija „Ekovative“ savo veiklą pradėjo nuo pakuočių gamybos. Idėjos autoriai ieškojo naujo, ekologiško ir lengvai pagaminamo plastiko pakaitalo. Grybiena tam puikiai tiko. 

Namas turi džiūti visą mėnesį

Vien grybienos nameliui neužtenka. Kad išdžiūvusi medžiaga būtų tvirtesnė, pirmiausia imamos ūkių atliekos, tokios kaip augalų stiebai ar grūdinių produktų lukštai. Išvalyta grūdų lukštų ir augalinių atliekų masė maišoma su gyva grybiena ir krečiama į pasirinktas formas bei paliekama augti. Vos per keletą dienų gyvybinga grybiena užpildo visus tarpelius ir yra paruošta džiovinimui, sustabdančiam augimo procesą. Išdžiovintas šis darinys tampa puikia, ekologiška, natūralia ir lengvai suyrančia pakavimo alternatyva, galinčia pakeisti daugybę plastiko gaminių.

Tokia pati grybienos auginimo sistema naudojama ir statant namą. Paruoštas namo karkasas yra užpildomas gyva grybienos mase ir paliekamas „augti“ tol, kol pasiekiamas maksimalus sandarumas. Grybiena išdžiūsta maždaug per mėnesį ir sukietėjusi puikiai atlieka tiek namo sandarinimo, tiek šiltinimo funkcijas.

Čia galite stebėti, kaip ant medinio karkaso gimsta mažutis namas iš grybienos (ekologiškomis statybomis besidomintys žmonės neretai palaiko mažų namų idėją, todėl vyrukai pradėjo būtent nuo tokio projekto):

Ši grybienos pagrindu gaminama medžiaga susilaukė didžiulio natūralių produktų gamintojų bei ekologiškų namų statytojų dėmesio, tad ateityje „Ekovative“ kompanija žada kurti ir daugiau alternatyvų pavojingoms, bei aplinką teršiančioms statybinėms medžiagoms.

O kaip šeimininkų sveikata?

Ne vienas išgirdęs apie tokia netradicine medžiaga užpildytas sienas susirūpina sveikata ir namų mikroklimato tarša. Ar nepradės grybai skleisti savo sporas į vidų ir augti iš grindų bei sienų?

Prie tokių klausimų pripratę „Ekovative“ įkūrėjai šypsosi ir teigia, kad dėl to nerimauti neverta. Šios medžiagos gamyboje naudojamos grybienos augimas sustabdomas dar prieš jai subrandinant sporas, tad grybai negali daugintis. Siekiant užtikrinti, kad sporų neatsirastų net susidarius tam palankioms sąlygoms, medžiaga papildomai sterilizuojama.
Vyrukai apie namus iš grybienos plačiau pasakoja šiame vaizdo įraše:

Ateities planai

Kol kas statybų sektoriuje šiltinimui ir statyboms skirta medžiaga iš grybienos dar nepasiekė masinės gamybos stadijos. Šiandien ji yra nuolat tiriama ir testuojama, tačiau tokį produktą gaminanti kompanija jau priima išankstinius užsakymus ir siūlo vartotojams užsisakyti, anot jų, pačius ekologiškiausius apšiltinimo gaminius.

Tiesa, vyrai nedetalizuoja, kokios konkrečiau rūšies grybiena naudojama statybose ir ar galima, pavyzdžiui, pačiam susirinkti grybienos bei pamėginti „užsiauginti“ jei ne namą, tai apšiltinimo medžiagą bent jau vienai sienai. Tikėtina, jog tai - jų komercinė paslaptis.

Na, o GRYNAS.lt redakcija nekantriai lauks, kol pirmasis namas iš grybienos išdygs ir Lietuvoje.