Jauna Vokietijos keliautojų grupė, vykusi į pamario kraštą susitikti su viena visuomenine organizacija, dabar turi akivaizdų liudijimą – ne visi vandens keliai Nemuno deltoje yra saugūs.

Bet puiku, kad vietos žmonės, išgirdę pagalbos prašymą, nelieka abejingi. Šių eilučių autorė, nuo kranto stebėdama mažo „Mingės egzotikos“ kateriuko ir dviejų jo narių įgulos efektyvias pastangas padėti išsikapstyti į Atmatos vandens srovę didžiuliam vokiečių laivui, įsitikino – vietinių nuovoka ir profesionalumas yra neginčytinas.

„Pasiunčiau savo sūnų su kateriu, jis suprato, ką reikia daryti, kad Minijos įplaukoje į netikėtus spąstus pakliuvęs užsieniečių laivas būtų išvaduotas. Tai ne pirmas toks kartas Nemuno deltoje. Laivavedžiai iš svetur nežino , kur slypį pavojai Minijos žiotyse, o mes, vietiniai, apeiname seklią vietą, nes esam perpratę reljefą“,- Grynas.lt sakė bendrovės „Mingės egzotika“ savininkas S.Petrošius.

Ilgametis Minijos jachtų klubo „Marių burės“ vadovas, Žemės rutulį savo jachta „Ragainė“ prieš trejetą metų apiplaukęs Andrius Varnas nesistebi, kad Minijos žiotyse stringa laivai.

„Nes Vandens kelių direkcija gyvena sovietmečio normatyvais, orientuodamasi ne į šiuolaikiškų pramoginių laivų grimzlę, o į krovininių baržų. Toks požiūris yra atgyvena.Visus vidaus vandens kelių farvaterius reikia žymėti plūdurais, taip pat ir įplaukoje į Minijos žiotis. Jas būtina išvalyti nuo sąnašų, juk vandens turizmo trasose daugėja laivų, taip pat – ir didelės grimzlės, jiems reikia saugiai manevruoti, kad įgulos ir keliautojai neatsidurtų pavojingose situacijose. Šis atvejis su vokiečių burlaiviu yra ne pirmas ir bus tikrai dar ne paskutinis“, - sako A.Varnas.

Nedovanotina, pasak jo, kad vandens turizmo paslaugų teikėjams dažnai tenka patiems spręsti navigacijos saugumo problemas.

„Štai laivakelį Upaite į Kuršių marias iš Mingės prieplaukų verslininkas S.Petrošius kone kasmet medžio kuolais nužymi pats ar jo sūnus, nes vandens kelių direkcija piršto dėl to nejudina....Kokia šalies, jūrinės valstybės, kultūra, kad vandens kely ne tam skirtus ženklus, bet medgalius smaigstome? Esu pavargęs nuo valdiškų institucijų neveiklumo”,- kalba A.Varnas.

Vokiečių laivas išmetė inkarą Atmatoje ties Uostadvariu, ir keliautojų grupė valtele pasiekė krantą. Jie, kaip ir dauguma kitų šį kraštą lankančių turistų, suko žaliaisiais Rusnės salos ir Nemuno deltos maršrutais.

Pasak Rusnės seniūnės Dalios Drobnienės, ne tik senąją, bet ir jaunąją Vokietijos gyventojų kartą domina šio krašto, kurį kelis šimtmečius valdė prūsai ir vokiečiai, istorija , gamta ir jos vertybių išsaugojimas.