Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Patarimų, kaip gyventi ir maitintis sveikai, netrūksta. Tačiau ne visi jie teisingi, o kai kurie net žalingi.

Vilniaus pedagoginio universiteto Technologinio ugdymo katedros profesorė, habilituota mokslų daktarė Manefa Miškinienė padeda sugriauti mitus, susijusius su sveika mityba.

Valgio praleidimas yra geras būdas numesti svorį

Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie praleidžia pusryčius ir valgo mažiau kartų per dieną, yra sunkesni už tuos, kurie valgo sveikus pusryčius ir valgo keturis ar penkis kartus per dieną. Taip atsitinka todėl, kad žmonės, kurie praleidžia valgymą, vėliau jaučiasi alkanesni, negu turėtų būti normaliai. Valgymas mažomis porcijomis dienos bėgyje padeda kontroliuoti Jūsų apetitą. Valgymas mažomis porcijomis per dieną turi apimti įvairų sveiką, turintį mažai riebalų ir mažai kalorijų maistą.

Angliavandenių pašalinimas iš raciono mažina svorį

Daugelis mažai angliavandenių turinčių dietų teigia, kad angliavandeniai skatina insulino gamybą ir to pasekmė – padidėjęs svoris, o mažindami angliavandenių suvartojimą Jūs galite sumažinti svorį. Deja, tai tik dar vienas mitybos mitas.

Daugelis dietų su mažu angliavandenių kiekiu kaip tik netiekia pakankamo angliavandenių kiekio kasdieniams organizmo poreikiams. Dėl to jūsų kūnas energijai gauti pradeda “deginti” atsarginius angliavandenius (glikogeną). Kai jūsų kūnas pradeda “deginti” glikogeną, iš organizmo pašalinamas vanduo. Dėl tos priežasties tik pradėjus laikytis šios dietos greitai krenta svoris, bet tai yra tik vandens netekimas kaip glikogeno deginimo rezultatas.

Tiesa yra tai, kad laikydamiesi mažai angliavandenių turinčios dietos dažnai taip pat sumažiname suvartojamų kalorijų kiekį. Šios dietos šalininkai per dieną suvartoja tik 1000 - 1400 kcal, palyginti su vidutiniu kiekiu - 1800 - 2200 kcal, kurias paprastai suvartojame. Norint netekti 0,5 kg per savaitę jūs privalote sumažinti energijos suvartojimą 500 kcal per dieną. Taigi, nesvarbu ar tai bus daug ar mažai angliavandenių turinti dieta, jūs neteksite svorio jei sumažinsite kalorijų kiekį.

Išskaidyta mityba („maisto produktų derinimas“) yra naudinga ir padeda sulieknėti

Žmogaus virškinimo sistema sudaryta taip, kad ji gali vienu metu virškinti įvairų maistą. Teiginys, kad maitinantis „suderintais“ produktais padeda sulieknėti, yra klaidingas ir fiziologiškai nepagrįstas. Tačiau kai kurie žmonės pradėję “derinti” maistą, tikrai numeta svorio. Šis fenomenas yra gan lengvai paaiškinamas. Pradėję griežčiau rinktis produktus, žmonės ima nesąmoningai mažinti bendrą raciono kalorijų skaičių, todėl ir lieknėja.

Vienintelis būdas suliesėti – badavimas

Dauguma komercinių mitybos programų yra labai mažo kaloringumo - 1200, 1000, 800 kcal (ar dar mažiau). Ironiška, bet kuo labiau Jūs mažinate kalorijas, tuo labiau lėtėja Jūsų medžiagų apykaita. Tiesą sakant, labai mažo kaloringumo dietos gali padaryti Jus riebesniais. Vienintelis kelias numesti riebalus ir išlaikyti tai visam laikui — LĖTAI mažinti suvartojamų kalorijų kiekį ir DIDINTI fizinį aktyvumą. Geriau sudeginti riebalus treniruojantis negu „numarinti juos badu".

Maistą pakeičiantys produktai, dietiniai kokteiliai padeda sudeginti riebalus

Maistas yra kertinis mitybos akmuo. Jei Jūs nevalgote tinkamo maisto — liesų baltymų, krakmolingų ir skaidulinių angliavandenių — nieko nebus. Joks papildas neaprūpins Jūsų visais maisto teikiamais privalumais. Mes sukurti gaminti ir vartoti maistą — baltymus, angliavandenius, riebalus, o ne tabletes ar dietinius kokteilius. Jei norite, kad kūnas tobulėtų, teks pamiršti papildų dietas, maisto pakaitalus ir grįžti į pradžią. Vadinasi, VALGYTI.

Šaltinis
Temos
www.GRYNAS.lt