Apie vyną šis vyras nesustodamas gali kalbėti ištisas valandas. Per ketvirtį amžiaus 44 metų Algirdas Lungis šį gėrimą išmoko pagaminti iš įvairiausių sodo, daržo ir net miško gėrybių. „Man malonumą teikia pats procesas bandant pagaminti tobulą vyną. O tobulumui ribų nėra“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Lungis.

Ne naujiena, kad vynas gaminamas iš vynuogių, serbentų, obuolių, aviečių ar vyšnių. Tačiau puikus vynas išeina ir iš burokėlių, pastarnokų, rabarbarų, javų. Jam gaminti tinka ir laukinės gamtos gėrybės – šermukšniai, bruknės, šaltalankiai.

Pirmas vyndario darbas – paruošti žaliavą. Vaisiai, uogos, daržovės turi būti švarūs. Labai svarbu ir švariai išplauti indus vynui. Nešvaroje gaminamas vynas suges, įspėja A.Lungis.

Pirmiausia obuolius ir kietesnes daržoves – burokėlius ar morkas reikia sutarkuoti, išspausti sultis ir pašalinti tirščius. Tuo tarpu uogų jokiu būdu nereikia malti. Jas reikia tik sutraiškyti.

Išspaustas obuolių, daržovių sultis ar uogų masę, vadinamą misą, reikia atskiesti vandeniu santykiu 1:1 ir įdėti šiek tiek cukraus. Jo kiekis priklauso nuo žaliavos saldumo. Jei baiminatės, kad savaime misa gali prastai rūgti, tuo pat metu reikia įdėti ir specialiai vynui gaminti skirtų natūralių mielių.

Indą su paruošta mase reikia uždengti plėvele ir palikti kelioms dienoms kambario temperatūroje.

Tuomet vyndarys būsimą vyną perkošia ir supila į kitą indą. Vėl dedama cukraus, tik šįkart daugiau. Tada būsimas vynas pilamas į 10–30 litrų talpos butelius. Tradiciškai dažniausiai naudojami stikliniai indai, tačiau sėkmingai galima vyną rauginti ir plastikiniuose, tinkamuose laikyti maistą. Indo kamštyje turėtų būti anga, į kurią įstatomas specialus stiklinis vamzdelis – oro vožtuvas. Išradingi ir taupūs lietuviai vietoj šio vožtuvo kartais naudoja ploną žarnelę, nukreiptą į indelį su vandeniu, kuris pritvirtinamas prie vyno butelio.

Buteliai su rūgstančiu vynu laikomi kambario temperatūroje. Juos reikia laikyti ne prie lango ar durų, temperatūra turėtų būti pastovi, nešokinėti. Jei į patalpą patenka šviesa, indus reikėtų uždengti.

Greičiausiai išrūgsta šiltesnėje patalpoje laikomas ir silpnesnis, sausesnis vynas – net per porą savaičių. Kitiems reikia daugiau laiko. Vynas laikomas išrūgusiu, kai visas cukrus susifermentuoja ir oro vožtuve nebepasirodo oro burbuliukų.

A.Lungis pataria apsišarvuoti kantrybe ir neskubėti vyno iškart ragauti.

„Palaukite nors iki Kalėdų ar Trijų karalių”, – siūlo vyndarys. Vienam vynui subręsti užtenka kelių mėnesių, kitam, pavyzdžiui, šermukšnių, – 1–2 metų, rašo „Lietuvos rytas“.