Kur siūbavo miškas, liko plynas laukas

GRYNAS.lt žurnalistai, sužinoję kad 10 km nuo Vilniaus esančio geomorfologinio Griovių draustinio Pasienių kaime vykdomi drastiški pažeidimai, išvyko patikrinti informacijos. Važiuojant prie pat Neries vingiuojančiu žvyrkeliu sklypas, kuriame aplinkosaugininkai ir miškininkai užfiksavo daugybę pažeidimų, niekuo neišsiskyrė iš aplinkos. Vienintelė įdomi detalė – baigiami įrenginėti didžiuliai akmeniniai vartai.

Tačiau neseniai suformuotu keliuku pakilus į kalną atsiverė visos „grožybės“. Miško glūdumoje tik neregys galėtų nepastebėti dirbtinai suformuotos didžiulės aikštės, kurioje jau spėjo sužaliuoti neseniai pasėta žolė. Aikštė iškelta nuardžius šlaitą ir privežus žemių. Taip atsirado net keturi šlaitai, kuriuose jau spėta pasodinti ąžuoliukų.

Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Vilniaus teritorinio poskyrio vyr. specialistas Henrikas Pšitulskis teigė, kad tai yra didžiulis pažeidimas, nes valstybės saugomoje teritorijoje ardyti šlaitus yra draudžiama. Tai traktuojama kaip valstybės saugomų teritorijų režimo pažeidimas.

Už miško iškirtimą gali tekti sumokėti 80 tūkst. litų

Ir tai dar toli gražu ne viskas. Anksčiau toje vietoje, kur dabar dirbtinai suformuota aikštė, ošė pušynas. Dabar medžiai palikti tik prie kelio ir sklypo kraštuose. „Pranešimas apie ugdomuosius kirtimus pateiktas kovo 7 dieną. Tai reiškia, kad buvo planuojamas retinimas ir einamieji kirtimai. Principas paprastas: turėjo būti iškirsti prastesni medžiai, o geresni palikti. Buvo galima iškirsti 20 kubų medienos, bet iš viso iškirsta 210 kubų“, - pripažino H. Pšitulskis.
M. Bekasėnas
Be kita ko, prašoma panaikinti statybos leidimą, kuris išduotas ūkininko sodybai statyti. Mūsų paskaičiuota žala aplinkai už reljefo pakeitimą bus iki 200 tūkst. litų. O miškininkai savo ruožtu taip pat paskaičiavo žalą.

Anot jo, sklypo dydis – 1,67 ha, o iš jų 1,32 ha buvo miškas. Medžiai augo dvejose sklypo dalyse, o jo viduryje buvo išduotas leidimas statyti ūkininko sodybą, kurią turėjo supti miškai. Bet dabar atsitiko taip, kad medžių liko visai nedaug. „Kelmų nerasta – sunaikinti“, - konstatavo Valstybinės miškų tarnybos pareigūnas.

„Statybai išskirtas plotas buvo labai nedidelis. O dabar taip sustumdyta žemė, kad susidarė keturi sluoksniai. Anksčiau čia buvo šlaitas, ant kurio augo miškas. Per tris savaites buvo viskas išvalyta. Nelegali veikla buvo pastebėta balandžio viduryje. Sodyba turėjo būti tarp miškų. Buvo suprojektuotas namas, pirtis, trinkelėmis kloti takai. Tačiau reljefą gadinti buvo draudžiama“, - aiškino H. Pšitulskis, pridėjęs, kad teismas pažeidėjui gali skirti nuo 5 iki 10 tūkst. litų siekiančią baudą. Jau paskaičiuota ir žala aplinkai, kuri siekia maždaug 70 tūkst. litų.

Aplinkosaugininkai paskaičiavo šimtatūkstantinę žalą

Pretenzijų verslininkui turi ne tik Valstybinė miškų tarnyba, bet ir aplinkosaugininkai. Vilniaus rajono agentūros vedėjas Mykolas Bekasėnas GRYNAS.lt teigė, kad Griovių draustinio teritorijoje padaryti dviejų pobūdžių pažeidimai. Pirma, savavališkai iškirstas miškas. Antra, suniokotas reljefas.
H. Pšitulskis
Pranešimas apie ugdomuosius kirtimus pateiktas kovo 7 dieną. Tai reiškia, kad buvo planuojamas retinimas ir einamieji kirtimai. Principas paprastas: turėjo būti iškirsti prastesni medžiai, o geresni palikti. Buvo galima iškirsti 20 kubų medienos, bet iš viso iškirsta 210 kubų.
„Mes paskaičiavome žalą gamtai, kuri padaryta keičiant reljefą. Pagal galiojančią tvarką draustinyje negalima keisti reljefo. O jis vis tiek buvo pakeistas. Dabar byla pasiekė teismą. Be kita ko, prašoma panaikinti statybos leidimą, kuris išduotas ūkininko sodybai statyti. Mūsų paskaičiuota žala aplinkai už reljefo pakeitimą bus iki 200 tūkst. litų. O miškininkai savo ruožtu taip pat paskaičiavo žalą. Turime medžiagos ir galime palyginti, kaip reljefas atrodė iki jo pakeitimo. Situacija labai rimta, nes yra daug pažeidimų. Rimtai susirūpinome mes, aplinkosaugininkai, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, Valstybinė miškų tarnyba, o aplinkos viceministras Linas Jonauskas taip pat buvo atvykęs įvertinti situacijos“, - kalbėjo aplinkosaugininkas.
Iškirstas miškas ir suniokotas reljefas Griovių draustinio teritorijoje

Anot jo, spalio 10 dieną turėtų būti priimtas teismo sprendimas, kuris nulems kraštovaizdį suniokojusio verslininko likimą. Pasidomėjus, kokį pasiaiškinimą pateikia pažeidėjas, M. Bekasėnas aiškino, kad verslininkas teigia nežinojęs, jog tai yra valstybės saugoma teritorija.

Verslininkas: medžius iškirto vietiniai, šlaitą suardė - bomžai

Pats verslininkas (jo pavardė ir darbovietė redakcijai žinoma) GRYNAS.lt teigė  turintis visus dokumentus, įrodančius, kad jo sklypas nėra Griovių draustinio teritorijoje. Jo teigimu, sklypas yra Pasienių kaime, bet ne valstybės saugomoje teritorijoje.

O pasidomėjus, kodėl jis iškirto mišką, vyras pateikė netikėtą atsakymą. Esą taip galėjo pasielgti aplinkinių kaimų gyventojai, kurie savo namus šildosi kietu kuru. Neva jie, nenorėdami mokėti už malkas, susigundė iškirsti mišką.

Bet dėl to į policiją pašnekovas nesikreipė. „Esu pensininkas ir neturiu tam laiko", - nukirto aplinkosaugininkų nemalonę užsitraukęs verslininkas.

O galiausiai pasidomėjus, kas suardė šlaitą, jis vėl suvertė kaltę vietiniams. „Šalia renkasi vietiniai bomžai ir jie galėjo nukasti", - sakė vyras.

Žurnalisto klausimai po kelių minučių vyrą taip įsiutino, kad jis ėmė grasinti advokatu. Anot jo, už šmeižtą Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus patarėja Rūta Baškytė atsidurs Europos žmogaus teisių teisme, o dėl GRYNAS.lt žurnalisto taip pat bus kreipiamasi į teismą.