Kas yra tadelakt?

Naudojant tradicinę tadelakt technologiją, kambario siena, praustuvė, vonia ar kitas pasirinktas paviršius dengiamas gesintomis kalkėmis kaip tinku, vėliau sutankinamas kietu akmenėliu. Procesas kartojamas keletą kartų, sukuriant lygų, blizgantį paviršių. Tinkui išdžiūvus, jis nutepamas specialiu alyvuogių muilu ir galutinai užtrinamas akmenėliu, suteikiant maksimalų blizgesį ir marmurą primenančią tekstūrą. 

Ši technika ypatinga tuo, kad suteikia galimybę į vonios kambarį įnešti plastiškumo, atsisakyti tradicinių, jau pabodusių vonios plytelių bei kurti naujas formas. Naudodami tadelakt technologiją vonią ar praustuvę galite suformuoti patys ir sukurti visiškai naują, niekur nematytą formą.
Citata
Ilgametė praktika ir daugybė bandymų įrodė, kad toks tinkas yra tvirtas, ilgaamžis ir nė kiek nepralaidus vandeniui.

Praustuvės ar vonios pagrindas suformuojamas iš lengvai skaptuojamų silikato blokelių, tuomet dengiamas fasadiniu tinku ir galiausiai užbaigiamas tadelakt tinko sluoksniu - štai jums ir originalus, vienetinis kūrinys, papuošiantis jūsų namus. Beje, tadelakt technikoje naudojamos tik natūralios, iš gamtos gaunamos medžiagos, kurios gali būti dažomos įvairiais mineraliniais pigmentais, išgaunant bet kokį norimą atspalvį.

Tadelakt Maroke

Maroke ši technika itin išpopuliarėjo todėl, kad Marakešio regione yra milžiniškas tadelakt gamybai tinkamų kalkių telkinys, kurias iškasus tereikia pakaitinti, gesinti ir iškart tepti ant sienos. Ilgametė praktika ir daugybė bandymų įrodė, kad toks tinkas yra tvirtas, ilgaamžis ir nė kiek nepralaidus vandeniui. Dažomas natūralių pigmentų gama, tadelakt tinkas gali įtikti kiekvienam skoniui ir sukurti namuose tikrą Maroko karališkųjų apartamentų dvasią.

Tadelakt Europoje

Tiesa, reikia nepamiršti, kad Maroko klimato sąlygos gerokai skiriasi nuo mūsų šalies, tad ir tadelakt tinką čia reikėtų naudoti kitokį. Laimei, kelios Anglijoje, Olandijoje bei Vokietijoje įsikūrusios kampanijos atliko daugybę bandymų, tinką patobulino ir pritaikė mūsų klimatui. Jų gaminių jau galima įsigyti ir Lietuvoje.

Tadelakt minusai

Įdomi, spalvinga, ekologiška - kodėl ši technika dar neužkariavo mūsų vonių ir virtuvių? Dažniausia šios technikos atsisakymo priežastis yra ta, kad ja padengus virtuvės praustuvę ar vonią nebegalima naudoti jokių cheminių medžiagų ar riebalų. Kiekvienas ant šio paviršiaus užtiškęs aliejaus lašas paliks mažą, nebenuvalomą dėmelę. Tas pat nutiks ant tadelakt tinko užlašinus cheminio valiklio. Tačiau vertėtų pažvelgti ir į gerąją viso to pusę - kiek kartų sau žadėjote atsisakyti namų buityje naudojamų pavojingų cheminių valiklių?

Citata
Kiekvienas ant šio paviršiaus užtiškęs aliejaus lašas paliks mažą, nebenuvalomą dėmelę. Tas pat nutiks ant tadelakt tinko užlašinus cheminio valiklio. Tačiau vertėtų pažvelgti ir į gerąją viso to pusę - kiek kartų sau žadėjote atsisakyti namų buityje naudojamų pavojingų cheminių valiklių?

Namų dekoravimui pasirinkę tadelakt tinką šį pažadą turėsite iškart įgyvendinti, mat natūraliems paviršiams tiks tik natūralūs valikliai bei alyvuogių muilas. Iš pradžių misija gali atrodyti baugi ir sudėtinga, bet netrukus tai tiesiog taps įpročiu, už kurį gamta jums tik padėkos.

Tadelakt gamyba namuose

Tiems, kuriuos tadelakt darbai sužavėjo taip stipriai, kad norite tokios vonios jau dabar, siūlome jo mišinį pasigaminti patiems, Žinoma, pirmas kartas gali ir nepavykti, tačiau gal po kelių bandymų jūs sukursite būtent Lietuvos klimatui tinkamą tadelakt formulę ir skatinsite tautiečius įnešti ir į vonios kambarį daugiau natūralumo.

Tadelakt tinkui reikės:

2 dalių marmuro dulkių
2 dalių drėgno kalkių glaisto
1 dalies balto cemento
1 dalies sijoto, kokybiško švaraus smėlio
Mineralinių pasirinktos spalvos pigmentų

Gerai sumaišykite sausas mišinio dalis ir užpilkite jas vandeniu. Mišinys turi būti itin tirštas ir savo tekstūra priminti sausoką betono mišinį. 

Tokią drėgną masę reikia sunaudoti per kelias dienas, mat vėliau ji ims džiūti ir taps nebepaslanki.

Įkvepiantis vonios gaminimo ir dengimo tadelakt tinku pavyzdys: