„Galima drąsiai sakyti, kad drauge su europietiška virtuve Lietuvoje įsitvirtino mada auginti prieskoninius augalus vazonėliuose bei gardinti ir puošti jais jau pagamintus patiekalus“, – sako prekybos miestelyje „Urmas“ veikiančioje sėklų parduotuvėje dirbanti Jūratė Ščerbinskienė.

Populiariausias prieskoninis augalas – bazilikas, taip pat tradiciškai lietuvės augina krapus, petražoles, atranda raudonėlį, čiobrelius, rozmarinus, šalavijus. „Pačių užauginti, švieži prieskoniniai augalai vertingi ne tik dėl savo aromato, bet ir dėl mineralinių medžiagų bei vitaminų gausos, kurių mums taip trūksta artėjant pavasariui“, – įsitikinusi J. Ščerbinskienė.

Ant virtuvės palangės ar spintelės vazonėlis su prieskoniniais augalais – ne tik maistas, bet ir akį traukiant interjero detalė. Tam, kad augalai geriau augtų, J. Ščerbinskienė pataria naudoti biologines trąšas, kurios pagamintos iš natūralių, ekologiškų žaliavų. Tokiomis trąšomis galima laistyti ir daigus, kuriuos vėliau sodinsime atvirame darže ar šiltnamyje.

Pasak prekybininkės, dauguma daigelius auginančių žmonių jau pirko ilgiausiai dygstančių daržovių sėklų – pomidorų, paprikų, salierų, porų.

„Pastebime, kad daugėja žmonių, kurie renkasi brangesnes, bet kokybiškesnes, geresnį derlių vedančių veislių sėklas. Dažniausiai tai būna hibridiniai augalai, importuoti iš kitų šalių“, – sako J. Ščerbinskienė, savo pirkėjams galinti pasiūlyti virš 600 įvairiausių veislių ir rūšių augalų sėklų bei teikianti išsamią informaciją apie augalų daiginimą, priežiūrą, derliaus našumą. Šia veikla moteris užsiima daugiau kaip du dešimtmečius. Ji atkreipia dėmesį, kad besidomintys daržininkyste kasmet ieško naujovių, mėgsta eksperimentuoti. Tokiems pirkėjams J. Ščerbinskienė visuomet turi ką pasiūlyti, o populiariausia šių metų naujiena – moliūgų sėklų įvairovė. Daržininkams turėtų būti įdomu auginti įvairių dydžių, raštų, formų ir, žinoma, skonių moliūgus.