Manoma, kad tokia moderni kuprinė pravers dresuojant šunis ir kitus tarnybai naudojamus gyvūnus. Apie naująjį prietaisą rašo portalas dailymai.co.uk

Iššūkis - šunų kūno kalba

Šis išradimas gali tapti vienu svarbiausių, kada nors sukurtų prietaisų šunų augintojams. Vis tik Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai, sumeistravę šį moderniausiųų technologijų prigrūstą kūrinį, pirmiausia orientuojasi į šunis vedlius ar tarnybinius šunis. Kitaip tariant, tuos, kurie geriau suvokę komandas gali padėti išgelbėti gyvybę ar sučiupti nusikaltėlius.

„Mes sukūrėme sistemą, kuri ir žmonių, ir gyvūnų komunikacinius signalus verčia kompiuteriniais signalais. Šis išradimas galėtų atverti visiškai naujas erdves interpretuojant šuns elgseną ir atsakant šuniui aiškia žinute. Lieka mažiau galimybių, kad žinutė bus neteisingai suvokta“, - sakė daktaras Davidas Robertsas iš Šiaurės Karolinos valstijos universiteto.
Davidas Robertsas
Šunys daugiausia komunikuoja kūno kalba, todėl iššūkis mums buvo sukurti tiek įvairių jutiklių, kurie užfiksuotų šuns kūno pozą, padėtį ir nuotoliniu būdu persiųstų šią informaciją.

Jis teigė, jog universitetas jau turi veikiantį prietaiso prototipą, tačiau nuolat kinta jo dizainas, nes mokslininkai atranda vis naujų įrenginio galimybių. 

Įtaisas primena kuprinę, kurios forma sukurta taip, kad netrukdytų keturkojui judėti, būtų jam patogi. Kuprinėje įrengta daugybė įvairiausių jutiklių.

„Yra du komunikacijos technologijų tipai, - sako elektros sistemų ir kompiuterių inžinierius dr. Alperas Bozkurtas, kuriant šį prietaisą padėjęs nubraižyti jo brėžinius. - Viena technologija leidžia mms bendrauti su šunimis, kita – šunims komunikuoti su mumis.“
Pirmiausia mokslininkai prietaisą pritaikė tarnybiniams šunims

„Šunys daugiausia komunikuoja kūno kalba, todėl iššūkis mums buvo sukurti tiek įvairių jutiklių, kurie užfiksuotų šuns kūno pozą, padėtį ir nuotoliniu būdu persiųstų šią informaciją, - sako daktaras Davidas Robertsas. - Ar jis sėdi, ar stovi, ar bėga, netgi tuo metu, kai šuo yra už mūsų matomo lauko ribų – visa tai padeda sužinoti kortų kaladės dydžio kompiuteris, įmontuotas į kuprinę. Jis šiuos duomenis persiunčia belaidžio interneto ryšiu. Taip pat į kuprinę įdiegėme mažas garso kolonėles ir vibruojančias dalis, kurias vadiname pakinktais. Šie įrengimai leidžia mums nusiųsti žinutę šuniui“.

Lengviau užfiksuoti šuns psichologinę būklę

Mokslininkai sukūrė programinę įrangą, kurioje komunikacinės žinutės yra gaunamos, interpretuojamos ir ištransliuojamos (šuniui ar žmogui). Žmogaus komandos nukeliauja į mokslininkų pakinktais pavadintas vibruojančias prietaiso dalis, kitaip tariant, komanda „išverčiama“ į tam tikrą virbraciją.
Seanas Meallinas
Mums taip pat rūpi, kokią šuns fiziologinę ir psichinę būklę užfiksuoja prietaisas. Tuomet dresuotojai ir vedliai galėtų žinoti, kada šuo vykdydamas komandas patiria stresą ir siekti jį sumažinti.

Įrenginys taip pat fiksuoja įvairius fiziologinius gyvūno procesus, tokius kaip širdies pulsas, kūno temperatūra. Jis gali pateikti informaciją, ar šiuo metu keturokojis yra nesitveriantis džiaugsmu, ar dėl kažko nerimauja.

Signalų perdavimas yra šios technologijos ašis, tačiau ji taip pat gali būti papildyta įvairiomis kitomis funkcijomis ir pritaikyta kitiems tikslams.
Kai valgote ir taip aišku, kad šuo iš jūsų kaulija maisto, tačiau kitus keturkojo signalus padės suvokti naujausias Šiaurės Karolinos mokslininkų išradimas

„Pavyzdžiui, šunims, kurie dirba gelbėtojais, pridėjome papildomus jutiklius, kurie gali užfiksuoti ir gyvūnui, ir jo gelbėjamiems  asmenims gresiantį pavojų, tokį, kaip dujų nuotėkis. Taip pat kuprinėje įrengėme mažą vaizdo kamerą ir mikrofoną, kad būtų galima rinkti papildomą informaciją“, - sako dr. A. Bozkurtas. 

„Mums taip pat rūpi, kokią šuns fiziologinę ir psichinę būklę užfiksuoja prietaisas. Tuomet dresuotojai ir vedliai galėtų žinoti, kada šuo vykdydamas komandas patiria stresą ir siekti jį sumažinti, kad jų augintinio gyvenimas būtų ilgesnis ir kokybiškesnis“, - sako Seanas Mealinas, doktorantūros studentas ir šio išradimo bendraautorius.

Padės sukurti stipresnį ryšį tarp žmogaus ir gyvūno

Mokslininkai jau pritaikė prietaisą šunims, dirbantiems nelaimių ir katastrofų vietose, o antrą išmaniosios kuprinės variantą pritaikė šunų dresuotojams ir jų dresuojamiems keturkojams. Dabar jie stengiasi šiek tiek sumažinti įvairių prietaisų, laidelių ir jutiklių skaičių ant keturkojo nugaros, bei pritaikyti kai kuriuos jutiklius, kad jie būtų tinkami naudoti gyvūnų prieglaudose, veterinarijos klinikose.

„Šis įrenginys yra nuostabus įrankis ir mes labai džiaugiamės, kad naudodami jį sukuriame stipresnį ryšį tarp žmogaus ir gyvūno“, - sakė Šiaurės Karolinos veterinarijos koledžo gyvūnų elgsenos profesorė Barbara Sherman, taip pat viena iš išradimą sukūrusių mokslininkų.