– Šiandien pristatoma unikali saugaus ir atsakingo elgesio su šunimis programa – tai mokymo medžiaga (knygelės, plakatai, filmai), kuri padės moksleivius supažindinti, kaip saugiai, atsakingai elgtis su šunimis. Kokia šios programos idėja?

– Lietuvoje vis dar įvyksta labai daug skaudžių dalykų, kai įkanda savi ar gatvėje sutikti šunys bei katės. Kasmet suskaičiuojama apie 5–6 tūkst. tokių atvejų. Apie 25 proc. nukentėjusiųjų sudaro vaikai iki 15 metų. Tai rodo, kad ir vaikai, ir suaugusieji nežino, kaip tinkamai elgtis su šunimis, kaip skaityti jų kalbą, elgseną ir kaip apsisaugoti gatvėje sutikus svetimą šunį. Dažnai tos nelaimės įvyksta būtent dėl to, kad trūksta žinių, kaip reikia elgtis.

– Įdomiausia, kad trūksta ne tiek žinių, kiek netinkamas pačių žmonių požiūris. Dauguma žmonių, ypač tie, kurie namie neturi nei katės, nei šuns, sako – kam man reikia žinoti, man visai nerūpi. Bet juk mes gyvename tarp gyvūnų, todėl turėtume žinoti jų elgesį?

– Mūsų aplinkoje labai daug šunų ir, deja, labai daug neatsakingų savininkų, kurie nepakankamai prižiūri savo augintinius, todėl šie pabėga į gatvę ir kelia grėsmę žmonėms, kurie neturi augintinių ir nežino, kaip elgtis gatvėje sutikus šuniuką.

– Kuo ši programa, be to, kad rėmėtės Didžiosios Britanijos specialistų parengta medžiaga, ypatinga?

– Tai pirma mokomoji medžiaga, labiau skirta mokytojams ir tėvams negu vaikams. Šiuo metu Lietuvos mokyklose dėstoma žmogaus saugos programa, kurios dalis apima saugų elgesį aplinkoje, kurioje yra gyvūnų. Deja, mokytojams iki šiol nebuvo sukurta pakankamai metodinės medžiagos, kaip jie turėtų vesti tokią pamoką. Kadangi medžiagos trūko, o didžiausia problema yra šunų įkandimai, mes nusprendėme medžiagą pradėti kurti nuo saugaus elgesio su šunimis. [...]

– Ar mūsų žinios, kaip elgtis tokiais atvejais, yra patenkinamos, ar mes visiškai to nežinome?

– Visuomenės sveikatos centro darbuotojai mums sakė, kad pernai nuo pasiutligės buvo paskiepyti 3 tūkst. žmonių, kuriems įkando šuo. Skaičiai gana dideli ir tai rodo, kad vaikai ir suaugusieji net nežino, kaip elgtis. Baimė žmogų dažnai paskatina elgtis priešingai, kas dar labiau šunį įaudrina, todėl jis, gindamasis, o ne norėdamas užpulti, įkanda.

– Šią programą patvirtino Ugdymo plėtotės centras. Kaip mokytojai turės praktiškai dirbti? Gal lankytis gyvūnų prieglaudose, gal skatinti padėti gyvūnams gatvėje?

– Skatinimai globoti, apsilankyti prieglaudoje yra gerai – mokytojai tikrai sugeba tą padaryti. Bet jie dažnai nesugeba perduoti žinių, kaip saugiai elgtis. Visuomenėje sukurta nuostata, kad gyvūnas yra tiesiog malonumas, bet mes pamirštame, kad šuo turi dantis ir jis mūsų kūno kalbą gali suprasti visiškai ne taip, kaip mes norime ją išreikšti. Mokytojas dažnai nemoka to paaiškinti, nes ir pats nelabai žino. Taigi tos knygelės pačiam mokytojui padės mokyti vaikus, kaip elgtis, ką daryti, kaip prižiūrėti savo augintinį. [...]

– Mes pirmieji Lietuvoje turėsime tokią programą?

– Pirma yra Jungtinė Karalystė. Tos šalies kolegos mums padėjo ir finansiškai, ir paruošti tą medžiagą. Džiugu, kad neturime visų vytis – kai kas turės vytis mus.

– Kaip mokytojai gaus tą medžiagą?

– Esame suplanavę penkis susitikimus su mokytojais didžiuosiuose miestuose. Taip pat bendrausime su Ugdymo plėtotės centru, mokytojus informuosime elektroniniais laiškais. Be to, visa medžiaga (knygelės, plakatai, filmukai) yra mūsų projekto interneto svetainėje www.pamokossugyvunais.lt. Ji prieinama ir mokytojams, ir tėvams, kurie yra sąmoningi ir nori dirbti su savo vaikais patys.

– Kada tas žinias mokytojai galės pateikti pamokose?

– Jie gali tą daryti nuo šios dienos. Interneto svetainė veikia, medžiaga sukelta.