Alytaus regiono aplinkosaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos skyriaus viršininkas Jonas Jarmalavičius paaiškino, kad alytiškiams problemų kelia kovai, kurie savo išvaizda yra panašūs į varnas, todėl žmonės kartais juos painioja. Būtent kovų populiaciją buvo stengiamasi mažinti pastaruoju metu.

„Sulaukiame nemažai gyventojų prašymų užkirsti kelią kovų gausai medžiuose. Skundžiamasi, kad šie paukščiai kelia triukšmą, teršia aplinką. Į prašymus reaguojame ir imamės veiksmų.

Šiemet, iki kovo 1 d., buvo išardyta virš 130 lizdų, iškirsta daugiau kaip 80 prastos būklės medžių. Nugenėtos medžių šakos“, - sakė Alytaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Vida Mačernienė.

Darbai buvo pradėti dar praėjusiais metais, gavus Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento leidimą. Pasak Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos skyriaus viršininko J. Jarmalavičiaus, ardyti kovų lizdus galima iki kovo 1 d. Vėliau tai daryti draudžiama, nes paukščiai pradeda perėti.

Gamtininkai teigia, kad Lietuvoje kovų mažėja. Kaip yra Alytuje – neaišku. Mieste paukščių triukšmas girdisi žymiai labiau nei kaime, gamtoje, todėl ir atrodo, kad jų labai daug.

Medžiai genimi ir lizdai ardomi buvo ne vienoje Alytaus gatvėje: Kaštonų, Vilties, Statybininkų ir kitose. Mažinti kovų gausą buvo bandoma ir ankstesniais metais. Paukščius baidydavo specialiomis garsinėmis priemonėmis, tačiau ne visi bandymai buvo sėkmingi.

Šiemet, kaip teigė V. Mačernienė, lizdų išardyta bene daugiausiai. Kai lizdus išardo vienur, kovai pradeda kurtis kitur.