Buitinės priemonės chemijai neprilygsta

GRYNAS.lt skaitytoja pasiskundė namuose pastebėjusi skruzdžių ir teiravosi, kaip jas išprašyti lauk nekenksmingomis arba natūraliomis priemonėmis. Entomologas, Vilniaus universiteto doc. dr. Eduardas Budrys sutiko, kad šiuo metu, kai natūralioje aplinkoje juodosioms skruzdėms ima trūkti maisto, tad jos gali susiruošti ir į žmonių namus. Ką daryti, kad skruzdės aplenktų jūsų namą?

Mokslininkas pirmiausia patarė sandariai laikyti maistą, ypač saldumynus, nes tai labai masina skruzdes. O taip pat jis ragino patikrinti, ar namuose nėra plyšių, kurie leistų šiems vabzdžiams patekti į vidų.
Kai lauke ima trūkti maisto, skruzdės veržiasi į namus
„Pagrindinė priežastis, kodėl namuose atsiranda skruzdės – maistas. Bet kokie vabzdžiai atsiranda ten, kur yra maisto. Labiausiai jas masina cukrus, uogienė ar medus. Norint skruzdžių išvengti, reikia pasirūpinti, kad nebūtų skylių. Pavyzdžiui, jos gali patekti per nesandarius langų rėmus. Soduose gyvenančioms juodosioms skruzdėms priimtina žmonių draugija. Bet įprastai jos gyvena natūralioje aplinkoje ir gali maitintis amarais. Tačiau kai šiuo metu joms trūksta maisto, gali užsukti ir į namus. O faraoninės skruzdės visus metus gali gyventi žmonių namuose. Ir jų ten gali būti labai daug. Kartais jos gyvena stambiomis kolonijomis“, - dėstė pašnekovas.
J. Steponavičiūtė
Norint pasiekti motinėlę, reikia, kad jai skruzdės nuneštų maisto su tam tikromis medžiagomis. Galima naudoti priviliojamąją medžiagą ir darbininkės, maitindamosi tuo maistu, kartu su insekticidais nuneš jį motinėlei ir tai ją sunaikins. Yra ir kitas būdas – preparatai, kurie pažeidžia vystymosi stadiją, bet tiesiogiai skruzdžių nesunaikina. Motinėlė negali vystytis ir galiausiai ji žūsta.

E. Budrio teigimu, cheminės priemonės yra žymiai veiksmingesnės už buitines – actą, sodą, citrinos rūgštį ar česnaką, kurių poveikis yra trumpalaikis. Tačiau čia pat jis pridėjo, kad chemija gali turėti neigiamų pasekmių ir žmonių sveikatai, todėl visų pirma patarė daryti viską, kad skruzdės namuose neapsigyventų. Labiausiai prie to gali prisideda sandariai laikomas maistas.

Reikia naikinti ne skruzdes darbininkes, bet motinėles

Kad butuose dažniau apsigyvena rudosios namų, kitaip dar vadinamos faraoninėmis, skruzdės, sutiko ir bendrovės „Kenkėjų kontrolės tarnyba“ atstovė Jurgita Steponavičiūtė. Anot jos, juodosios skruzdės į namus veržiasi žymiai rečiau, nes joms priimtinesnės lauko sąlygos.
Skruzdėlė

Pašnekovės teigimu, faraonines skruzdes išnaikinti nėra taip paprasta. Tai pavyksta tik tuomet, kai žūsta motinėlė, aplink kurią sukasi visas skruzdžių gyvenimas. „Faraoninės skruzdės gyvena tik žmonių būstuose. Dažniausiai jų būna labai daug. Bet jei išnaikintume tik tas, kurias matome, praktiškai nesulauktume jokio rezultato arba jis būtų labai trumpas. Taip yra todėl, kad motinėlė, kuri deda kiaušinėlius, niekada nepasirodo tokiose vietose, kur ją galėtų paveikti cheminės priemonės. Jos buvimo vieta neprieinama. Mes matome tik skruzdes darbininkes. Jos ieško maisto ir juo aprūpina motinėlę bei kitas skruzdes, kurios atlieka tam tikras funkcijas. Jei išnaikinsime darbininkes, efektas bus laikinas, nes motinėlė toliau augins naujas darbininkes,“ - šių kenkėjų biologiją paaiškino J. Steponavičiūtė. 

Kaip tik todėl, specialistės teigimu, vien tik patalpos išpurškimas įprastais chemikalais laukto rezultato neduos, kadangi taip motinėlės sunaikinti nepavyks. Anot jos, yra du būdai, padėsiantys atsikratyti šių neprašytų svečių. „Norint pasiekti motinėlę, reikia, kad jai skruzdės nuneštų maisto su tam tikromis medžiagomis. Galima naudoti priviliojamąją medžiagą ir darbininkės, maitindamosi tuo maistu, kartu su insekticidais nuneš jį motinėlei. Tai ją sunaikins. Yra ir kitas būdas – preparatai, kurie pažeidžia vystymosi stadiją, bet tiesiogiai skruzdžių nesunaikina. Motinėlė negali vystytis ir galiausiai ji žūsta“, - kovos su skruzdėmis būdus vardijo specialistė.
E. Budrys
Pagrindinė priežastis, kodėl namuose atsiranda skruzdės – maistas. Bet kokie vabzdžiai atsiranda ten, kur yra maisto. Labiausiai jas masina cukrus, uogienė ar medus. Norint skruzdžių išvengti, reikia pasirūpinti, kad nebūtų skylių.
Pašnekovė sakė žinanti, kad kai kas kovai su skruzdėmis pasitelkia ir buitines priemones, tokias kaip actas, sodos milteliai, citrinos rūgštis ar česnakas. Tačiau ji teigė, kad tai laikina. „Tokiu būdu atbaidysime jas kurį laiką. Jei patepsime actu kasdien grindis, tokiu būdu neleisime joms patekti. Nuolatinis nepageidaujamas kvapas joms trukdys, todėl gali būti, kad skruzdės pasišalins. Bet tada tektų kiekvieną dieną actu ar panašiomis priemonėmis valyti. Ne kiekvienas turi tokias galimybes“, - dėstė J. Steponavičiūtė.
Faraoninė skruzdėlė

Pasak pašnekovės, skruzdės apsigyvena ten, kur tik yra tinkamos sąlygos – pakankama šiluma, drėgmė ir užtektinai maisto. Kone labiausiai šiuos vabzdžius vilioja sandariai neuždarytas maistas. Taip pat skruzdžių greičiau atsiras ten, kur nesilaikoma švaros, pavyzdžiui, jei už spintelių yra trupinių.

Faraoninės skruzdės, namuose galinčios gyventi ištisus metus, pasak specialistės, gali sukelti netgi pavojų sveikatai, kadangi gadina maistą, gali pernešti patogeninius mikroorganizmus, sukeliančius įvairias ligas, kurių vienos pavojingiausių – vidurių šiltinė ir dizenterija.