Žuvis ilgai spurdėjo krepšyje

Vilnietė Ieva, sužinojusi, kad prekybos centre „Rimi“ žuviai taikoma nuolaida, nuskubėjo jos įsigyti. Skelbime ji teigė mačiusi, kad tądien pigiau buvo galima nusipirkti išdarinėtą ledukuose šaldomą upėtakį. Tačiau kai ji paprašė upėtakio, prekybos centro darbuotoja nuėjo tiesiai prie akvariumo ir ištraukė gyvą žuvį.

Nors ji tikėjosi jau išdarinėtos žuvies, tačiau sutiko pirkti ir gyvą upėtakį. Tačiau mergina teigė maniusi, kad pardavėja žuviai vožtelės ar kitaip apsvaigins, kad šiai netektų ilgai kankintis. Vis dėlto visiškai gyvybingas upėtakis keliavo tiesiai į pirkinių maišelį. 
Pirkėja Ieva
Nėra malonu, kai spurdančia širdimi reikia laukti, kol ta žuvis nusibaigs.
„Pasakiau, ko norėjau, bet pardavėja nuėjo ir ištraukė iš akvariumo gyvą žuvį. Aš tikėjausi, kad ji bus išskrosta, nes mačiau etiketėse, kad tokių turėjo būti. Bet, matyt, įdėjo tai, ką turėjo. Tačiau dar keisčiau, kad į maišelį buvo įdėta gyva žuvis. Ji labai spurdėjo, todėl buvo sunku pasverti. Ji netgi nuo svarstyklių nušoko ant žemės. Aš tikėjausi, kad jai nupjaus galvą arba pritrenks, kad nejudėtų. Bet man iki pusės kilogramo upėtakį įdėjo į maišą ir atidavė“, - apsipirkimą prisiminė pašnekovė.
Ievai buvo paduota neapsvaiginta žuvis

Ji teigė patyrusi daug neigiamų emocijų, kai vaikščiojant parduotuvėje be perstojo spurdėjo gaištanti žuvis. Tai, anot Ievos, sulaukė didelio vaikų dėmesio. „Vaikštau parduotuvėje, o žuvis blaškosi. Teko ją prispausti su krepšio rankena. Vaikai žiūrėjo, kas čia juda. Tikrai pardavėja galėjo ją greičiau pribaigti, kad žuviai nereikėtų kankintis. Nėra malonu, kai spurdančia širdimi reikia laukti, kol ta žuvis nusibaigs“, - teigė Ieva.

Pasidomėjus, ar neprašė pardavėjų žuvį pribaigti, moteris tikino apie tai tuomet nepagalvojusi: „Pribaigti žuvies nepaprašiau. Tada buvo žuvies išpardavimas ir dar 10 žmonių eilėje stovėjo. Ir kai pamačiau, kad ta žuvis taip juda, jau nedrįsau grįžti prie pardavėjos. Maniau, kad čia toks standartas: jei perki gyvą žuvį, tai gyvą ir gauni.“

„Rimi“ atstovė: reikėjo paprašyti
Citata
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyr. veterinarijos gydytoja - valstybinė veterinarijos inspektorė Janina Kondrotienė atkreipė dėmesį, kad gyvas žuvis draudžiama svaiginti, skersti ar darinėti pirkėjams matant, išskyrus svaiginimą elektros srove.

Pasidomėjus, ką apie šią situaciją mano prekybos centras „RIMI“, jo atstovė Giedrė Bielskytė paaiškino, kad jei pirkėjas paprašo, pardavėjas žuvį skyriaus darbuotojai gali užmušti. „Žuvį, pagautą akvariumuose, mūsų darbuotojai pateikia pirkėjui pagal jo pageidavimą. Jeigu jis pageidauja, kad žuvis būtų apsvaiginta, žuvies skyriaus darbuotojas taip ir turi padaryti. Jeigu pirkėjas prašo gyvos žuvies, pardavėjas turi paduoti gyvą. Tad mūsų darbuotojai reaguoja į pirkėjų prašymus ir pateikia žuvį taip, kaip pirkėjas prašo“, - situaciją pakomentavo pašnekovė.

Ar pardavėjas, pageidaujant pirkėjui, gali iš akvariumo ištrauką žuvį išdarinėti? G. Bielskytė teigė, kad tai įmanoma. Tačiau jei akvariumo nėra, žuvis parduodama neišdarinėta: „Rimi“ prekybos centruose žuvies skyriaus, kuriame yra akvariumas, darbuotojas gali žuvį išdarinėti, jeigu to paprašo pirkėjas. Jeigu akvariumo nėra, žuvis parduodama tokia, kokia padėta lentynoje.“

Pirkėjams matant žuvį apsvaiginti draudžiama

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyr. veterinarijos gydytoja - valstybinė veterinarijos inspektorė Janina Kondrotienė GRYNAS.lt savo ruožtu teigė, kad pirkėjui pageidaujant ne kiekviename prekybos centre galima įsigyti ką tik apsvaigintą, paskerstą ar išdarinėtą žuvį.

Kai kuriose parduotuvėse ir turgavietėse parduodamos tik gyvos žuvys, nes čia nėra sudarytos sąlygos tokiai papildomai veiklai. Norint suteikti papildomas paslaugas turi būti įrengta atitinkama vieta, apmokyti darbuotojai ir pagal nustatytus reikalavimus tvarkomi žuvų šalutiniai produktai (atliekos). Be to, ji atkreipė dėmesį, kad gyvas žuvis draudžiama svaiginti, skersti ar darinėti pirkėjams matant, išskyrus svaiginimą elektros srove.