Nuo sausio 4 dienos paženklintų augintinių duomenys bus kaupiami Gyvūnų augintinių registre, kurį tvarkys VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. Taip pat už registrą bus atsakinga ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kurios teritoriniai skyriai nemokamai priims augintinių savininkų prašymus įregistruoti mikroschema paženklintą gyvūną Gyvūnų augintinių registre.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė GRYNAS.lt smulkiai papasakojo apie tvarką, kuri galios, ir veiksmus, kuriuos po Naujųjų metų turės atlikti gyvūnų šeimininkai.

- Kokių veiksmų po naujųjų metų turės imtis gyventojai, kad gyvūnai būtų suregistruoti?

- Yra dvi grupės gyvūnų laikytojų: tie, kurie jau yra susiženklinę gyvūnus ir tie, kurie dar nėra paženklinę. Tiems, kurie jau yra paženklinę, reikės perregistruoti į valstybinį registrą. O tie, kurie nepaženklinę, paženklinti savo augintinį turės laiko iki 2017 metų balandžio 1 dienos, t.y. suteikiamas 15 mėnesių įgyvendinimo laikotarpis.

Tie, kurie yra jau pasiženklinę savo augintinius, iš privačių duomenų bazių, kuriose buvo duomenys, turi perkelti juos į valstybinį registrą. Vėliau žmogus pats galės tvarkyti visus reikalus: atidavimą gyvūno, gyvenamosios vietos pakeitimą, nugaišimą - per internetą su elektronine bankininkyste, t.y. per elektroninius valdžios vartus. Taigi, žmonės turės per pusantrų metų nuvykti į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą pagal savo gyvenamąją vietą ir pateikti dokumentą, įrodantį, kad gyvūnas buvo paženklintas, tai gali būti gyvūno pasas arba pažyma.

Tie, kurie nėra paženklinę gyvūnų, turės vykti į veterinarijos gydyklą, kur augintinis bus paženklintas ir duomenys atsidurs valstybiniame registre.

- Kaip bus užtikrinama, kad visi gyvūnai būtų suženklinti?

- Mes apie tai dar nekalbame, nes yra ganėtinai ilgas pusantrų metų laikotarpis ir norisi tikėti, kad komunikuojant žmonės taps sąmoningi ir supras to dalyko reikšmę - patys susiženklins ir nereikės daryti kažkokios „raganų medžioklės“ ir gaudyti žmones tam, kad jie tai padarytų.

Brigita Kymantaitė

- Bet tikriausiai naivu tikėtis, kad visi žmonės suženklins gyvūnus?

- Mes linkę palaukti pusantrų metų, pažiūrėti, ar žmonės ženklina gyvūnus. Jeigu neženklina, yra Administracinės teisės pažeidimų kodeksas, yra numatytos baudos: nuo 29 iki 116 eurų. Bet ta bauda yra menkniekis palyginti su tuo, kad gali būti taikomas ir gyvūno konfiskavimas, darant prielaidą, kad jeigu žmogus piktybiškai šito nedaro, jis neužtikrina gyvūno apsaugos.

- Kiek vidutiniškai kainuoja ženklinimas?

- Registracija į valstybinį registrą yra visiškai nemokama. Taip pat mes, nevyriausybinė organizacija, rengiame internetinę svetainę, kurioje bus skelbiami veterinarijos gydytojai, linkę prisidėti prie gyvūnų gerovės. Kaina kartu su skiepu nuo pasiutligės neturėtų viršyti 15 eurų. Vyksta derybos su įvairiais veterinarijos gydytojais. Šiaip gydytojas gali taikyti kainą tokią, kokią nori.

- Kaip nepaženklinti gyvūnai bus surasti po tų 15 mėnesių?

- Su katėmis yra sunkiau, bet šunys vaikšto, bus vykdomi reidai ir augintiniai bus tikrinami. Bet jeigu žmogus neatsakingai žiūri į ženklinimą ir gyvūnas pabėga, tai viskas. Gyvūnas pakliuvęs pas kitą žmogų yra laikomas besavininkiu ir tampa to žmogaus arba prieglaudos nuosavybe ir yra perduodamas kitam laikytojui jau paženklintas. Žmogus, praradęs nepaženklintą gyvūną, teisių į jį nebetenka. Savininkas yra tik tas, kuris yra įvestas į valstybinį registrą.

Siūlau žmonėms neskubėti, pasiieškoti pigesnio veterinarijos gydytojo, bus, aišku, ir tokių gydytojų, kurie norės iš to pasipinigauti, žmonės turi pasakyti ir tiems gydytojams, kad gali rasti pigesnę kainą.

- Kokia situacija bus su parduodamais gyvūnais ir gyvūnais iš prieglaudų? Ar jie visi bus suženklinti?

- Jeigu jūs norite pardavinėti, jūs turite suženklinti prieš gyvūną parduodant. Prieglaudose visi gyvūnai bus suženklinti. Prieglauda save registruos kaip savininką ir vėliau perregistruos naujam savininkui. Tai sistema, kai gyvūnas keliauja jau registruotas. Taip pat ir fiziniai asmenys: jeigu jų kalė atsives šuniukų ir jie norės juos išdalinti, jie juos visus privalo suženklinti prieš išdalinant kitiems žmonėms. Jeigu kalė atsivedė 5 šuniukus, tie žmonės tampa jau ne vieno šuns, o šešių šunų savininkais.