Kai kurie žmonės internetiniuose forumuose giriasi, kad jiems pavyko užsiauginti neįprastų Lietuvai vaisių. Populiariausi namuose auginami vaisiai – citrinmedžiai. Tačiau taip pat auginamas figmedis, kavamedis, greipfrutai, mangų ir kivių medžiai, granatmedžiai.

Taip pat neretai yra bandoma iš višūnėlės atauginti ananasą, tai gali tapti tikru iššūkiu, nes reikia apsišarvuoti kantrybe, tačiau tie, kuriems pavyksta, džiaugiasi išskirtiniu rezultatu.

Balkone pavyko užauginti arbūzą

Egzotiški vaisiai

Iš Zarasų kilęs jaunas vyras, redakcijai atsiuntęs balkone užauginto arbūzo nuotrauką, teigė, kad neįprastu vaisiumi džiaugėsi prieš ketverius metus. Jo užaugintas vaisius svėrė iki kilogramo, o skonis nė kiek nesiskyrė nuo pirktų arbūzų parduotuvėje.

Marius atskleidė, kad specialiai auginti egzotiško vaisiaus neplanavo. Jis, keliaudamas iš Kroatijos į Lenkiją, įsigijo arbūzą ir parvažiavęs nutarė vieną jo sėklytę įkišti į žemę vazonėlyje. Balkone išstypo nemenkas augalas ir sukrovė vaisių.

„Kiti laisto, šokinėja aplink, o aš nieko nedariau – pavyko netyčiom“, - šmaikštavo Marius, prisipažinęs, kad arbūzo auginimo avantiūrai ryžosi, nes tuo metu neturėjo darbo ir nebuvo ką veikti.

Auginami ananasai

Įvairiuose diskusijų forumuose dalinamasi vaismedžių auginimo patirtimi. Populiariausias augalas – citrinmedis, tačiau lietuviai augina ir kur kas egzotiškesnių augalų, pavyzdžiui, ananasų.

„Auginu ananasą jau gal 10 metų, bet vaisių dar nebuvo, bet užaugo labai didelis ir užima daug vietos, lapai virš metro, o kad nepūtų, iškart nereikia sodinti, tegul nupjauta vieta išdžiūsta ir dar galima užbarstyti pelenais“, - patirtimi dalinosi moteris.

„Pas mane jau antras, pirmąjį jau suvalgiau. Pas mane ir tie lapai šaknis išleido, pasodinau į smėlio ir juodžemio mišinį, paskui apdengiau plėvele, padariau kaip šiltnamyje, gal kokia savaitę palaikiau ir tą plėvelę nuėmiau ir taip augo apie 6-7 metus, kol išaugo vaisius. Tiksliai nepamenu, kiek laiko noko tas vaisius, bet kažkur apie pusė kilogramo buvo, kai nupjoviau, labai jau prinokęs, saldus ir sultingas ananasiukas buvo. Paskui to ananaso viršūnę vėl nupjoviau - ir i vandenuką. Šaknis išleido ir vėl taip kaip pirmąjį pasodinau“, - kalbėjo kita diskusijų dalyvė.

Galima auginti iš sėklos

Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoja, oranžerijos vadovė Teresė Jokšienė teigė, kad daugelį vaisių galima auginti namuose.

„Kiekvienas žmogus ant palangės gali užsiauginti daug rūšių egzotiškesnių vaisių, bet ne tiek, kad užtektų pavalyti, nes valgymui reikia didesnio vaisių kiekio. Daug kas priklauso nuo to, ar augalas auginamas šiltame, ar vėsiame kambaryje. Šiltame kambaryje galima užsiauginti papajų. Suvalgius papajos vaisių ir pasisėji sėklas. Tai yra greitai derantys augalai, taip pat galima užsiauginti bananus. Vėsiam kambaryje puikai auga visi citrusiniai augalai: citrinų, mandarinų vaisiai, taip pat feichojos vaisiai. Jų labai retai randami parduotuvėse, nes labai greitai sugenda ir yra netransportabilūs“, - sakė botanikė.
 Teresė Jokšienė

Yra augalų, kurių nereikėtų auginti namuose. Nors dažnai namuose siūloma užsiauginti avokadų, jų anot moters, to net nereikėtų mėginti, nes kyla problemų dėl žiedų apdulkinimo. Dėl to derliaus nebus.

Ne visada užtenka tiesiog pasodinti vaisiaus sėklą, nes tuomet vaisiai gali užaugti neskanūs.

„Čia ne visada yra paprasta procedūra. Jeigu iš suvalgyto papajos vaisiaus įdėsime sėklas, išaugs tikrai valgomas vaisius. O iš citrinų sėklų dažniausiai užaugs labai bjaurūs vaisiai. Jie bus tokie, kokius Ispanijoje gatvėje nusiskiname, nes dygstančios sėklos nebūtinai išsaugo tos veislės požymius. Dažniausiai vaisiai būna neskanūs ir reikia juos skiepyti, kai norima valgomų vaisių turėti. Reikėtų skiepyti citrinmedžius, akas, - kalbėjo T. Jokšienė.

Anot botanikės, svarbu reikiamas šviesos kiekis, toks, kaip augalai auga natūraliose augavietėse, taip pat svarbus šilumos kiekis bei laistymas. Kad vaisiai būtų skanūs, augalui reikia ramybės. Augalus reikia tręšti, be to, jeigu kalbame apie žemę, į kurią augalas yra sodinamas, svarbu, kad ji būtų sveika, neapkrėsta, be parazitų. Be to, galima sodinti ir į mineralinį substraktą, smėlį. Jeigu substrakte nėra maistinių medžiagų, reikėtų jį trešti intensyviai, o jeigu paimtume daržo ar kompostinę žemę, tai tręšimas būtų minimalus.

„Vaisiaus dydis priklauso nuo veislės, esu mačiusi, tikrai didelių - 600-700 gramų - namuose augintų citrinų“, - mitą, kad namuose neužsiauginsime didelių vaisių, komentavo T. Jokšienė.

Vaismedžiai auginami dėl kvapo

Dažnai sakoma, kad ananaso viršūnėlės nereikėtų išmesti, o reikėtų ją pasodinti: „Netgi esu valgiusi namuose iš ananaso viršūnėlės ataugintą vaisių. Ananasai labai mėgsta šviesias vietas, nes tai yra įvairiuose Meksikos vietose augantys augalai. Vasarą juos reikėtų laikyti tikrai pačioje saulėkaitoje, žiemą irgi kuo šviesesnėje vietoje. Čia reikės kantrybės, reikės kokių penkių ar šešių metų, kodėl susirinks tiek šviesos, kiek jam reikia. Kuo tamsesnė vieta, tuo daugiau jam reikės metų. Jis sužydės, pats vaisius noksta kokius šešis, septynis mėnesius ir tuomet, kai vaisius noksta, jis yra labai kvapnus. Tai yra fantastiškas oro gaiviklis“, - pasakojo mokslininkė.
Ananasas

Kartais laukiant vaisiaus reikia apsišarvuoti kantrybe, jeigu pasėsime iš sėklos mango ar kivio medelį, vaisių gali tekti laukti ilgai.

„Iš tiesų pasėjus iš sėkliukės, kai kurių vaisių reikės laukti keliolika ar net iki 20 metų. Reikia susirasti derantį medelį, ten gauti šakutę ir ją įskiepyti į tą, kurį mes pasisodinome, tuomet labai greitai pradeda derėti. Bet apskritai, pavyzdžiui, citrusinius vaisius galime auginti ne dėl vaisių, o dėl kvapo, labiausiai kvapnūs vaisiai yra iš sėklų išaugintų augalų. Japonų mokslininkai ištyrė, kad citrusinių vaisių kvapas labai palengvina darbą su kompiuteriu, nes yra padaroma iki 70 proc. mažiau klaidų“, - kalbėjo T. Jokšienė.