Šiuo metu baudos už tai gyventojams svyruoja nuo 29 iki 290 eurų, pareigūnams - nuo 290 iki 579 eurų. Pataisomis ŽŪM siūlo nustatyti, kad žiaurus elgesys su gyvūnais, jų kankinimas, jeigu gyvūnams gresia žūtis ar suluošinimas, užtraukia baudą nuo 290 iki 1738 eurų su gyvūnų konfiskavimu arba be jo.

Už pakartotinius pažeidimus baudos didėtų ir, pavyzdžiui, maksimali bauda už trečią pažeidimą galėtų siekti 2317 eurų.

Pataisomis taip pat numatoma uždrausti gyvūnus laikyti pilnamečiams neveiksniems asmenims. Be to, siūloma, kad baudžiamoji atsakomybė ir žiaurų elgesį galėtų būti taikoma ir juridiniams, ne tik fiziniams, asmenims kaip dabar.

Įstatymų projektų rengimą inicijavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Pataisas šią savaitę posėdyje svarstė Vyriausybė, tačiau pasipriešinus teisingumo ministrui Juozui Bernatoniui, joms nebuvo pritarta ir nuspręsta prie jų grįžti kitą savaitę.

Anot jo, senojo Adminsitracinių teisės pažeidimų kodekso pataisomis stabdomas naujo Administracinių nusižengimų kodekso priėmimas.

„Administracinių teisės pažeidimų kodeksas - likęs vienintelis iš sovietmečio kodeksas, su kuriuo mes norime atsisveikinti ir mūsų komitetas Seime jau baigė darbą, aš tikiuosi, kad pavasario sesijoje jis bus priimtas. Todėl kai yra problemos įstatymų vykdyme, tai nereiškia, kad jų pakeitimas tą problemą išspręs. Vykdykime tai, kas numatyta dabartiniuose įstatymuose, o ne vaidinkime kažkokį didelį dėmesį toms problemoms, kurios yra visuomenėje jautrios, keisdami nuolat įstatymus ir dar ardydami tą tvarką“, - Vyriausybės posėdyje ragino J.Bernatonis.

„Be to, teikiamos Administracinių teisės pažeidimų kodekso, Baudžiamojo kodekso projektais siūlomi pakeitimai neatitinka Seime apsvarstytų Administracinių nusižengimų kodekso projekto ir Baudžiamojo kodekso projekto siūlomų pakeitimų šioje konkrečioje srityje“, - pabrėžė J.Bernatonis.

Administracinių nusižengimų kodekso projekte už žiaurų elgesį su gyvūnais ar jų kankinimą numatomos naudos nuo 200 iki 600 litų (nuo maždaug 58 iki maždaug 174 eurų). Pakartotiniai nusižengimai galėtų užtraukti baudą iki 1000 litų (apie 290 eurų).

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė posėdyje laikėsi pozicijos, kad Vyriausybė turėtų teikti atskiras pataisas, nes išsakė abejonių, ar pavyks greitai priimti Administracinių nusižengimų kodeksą. Kartu ji aiškino, kad baudos turi didėti taip, kad taptų realiai atgrasančios, nes „kuo toliau, tuo dažniau matome iš tikrųjų netinkamą elgesį su gyvūnais“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)