„Nidos centre vakarais lankosi lapinas. Laukia kol kas maisto iš prekybos centro išneš. Vietiniai vadina jį Džimiu. Gyvūnas visai nebaikštus ir nebijo žmonių. Žinoma, arti neėjome, nes girdėjau, kad lapės, kurios nebijo žmonių, gali būti pasiutusios“, - pasakojo savaitgalį Nidoje viešėjusi Ugnė.

Gamtininkas Deividas Makavičius GRYNAS.lt, paprašytas įvertinti lapino Džimio elgesį, paaiškino, iš kokių požymių atskirti, ar gyvūnas pasiutęs.

Tačiau jis nesistebėjo tokiu lapės elgesiu, nes Kuršių nerijos gyvūnai yra prijaukinti žmonių ir dėl to nesibaimina tokios draugijos. Dalis jų drąsiai eina prie žmonių norėdami gauti dar daugiau maisto. Taip toje teritorijoje elgiasi ne tik lapės, bet ir šernai ir briedžiai.

„Nebūtinai gyvūnas turi būti pasiutęs. Urbanizuotose teritorijose būna lapių, jos pripratusios kaimynystėje ieškoti maisto. Pasiutęs gyvūnas ilgai neišgyvena, jeigu jau yra liga. Be to, būna ryškūs požymiai: jis agresyvus, puola, tykšta seilės arba yra nuplikęs. Bet jeigu yra judrus, sveikas gyvūnas, jis tiesiog prisitaikęs prie žmogaus aplinkos“, - teigė D. Makavičius.

Pasak pašnekovo, prie laukinių gyvūnų reikėtų nesiartinti ir neduoti jiems maisto. Viskas dėl to, kad jų vieta miške, o ne mieste: „Reikėtų nesiartinti, nes lapė yra plėšrūnas. Ji turi iltinius dantis, todėl gali ir grybštelėti. Geriau per didelio susidomėjimo nerodyti. Vis dėlto, jeigu lapė akivaizdžiai nebijo žmogaus, kad ranka galima būtų ją paliesti, tuomet yra vienas iš požymių, kad gyvūnas gali būti pasiutęs.“

Tačiau gamtininkas nemano, kad tokius gyvūnus reikėtų specialiai išvežti į kitą vietovę. Šie gyvūnai yra prisitaikę prie miesto sąlygų. Be to, jie patinka žmonėms, tik svarbiausia jų neglostyti ir nemaitinti.