Ieškoma ekologiškų arba mažiau kenksmingų miltelių. Kartais išties galima rasti neblogų produktų, tačiau kam gaišti laiką ir išradinėti dviratį, kai viskas jau seniai išrasta? Siūlome bent kartais skalbimo miltelius pakeisti natūraliomis medžiagomis, kuriomis nuo seno skalbdavo mūsų močiutės. Juolab kad šių priemonių namie nesunkiai ras kiekviena šeimininkė.

Garstyčios
Garstyčios

Garstyčios puikiai pašalina riebalus. Šios skalbimo priemonės vienintelis trūkumas – ją sunku išskalauti, todėl teks sugaišti šiek tiek ilgiau. Prieš skalbdami su garstyčiomis, įsitikinkite, kad nei jūs, nei jūsų šeimos nariai nėra joms alergiški.

Garstyčiomis galima skalbti šilko ir vilnos drabužius. Į 1 l vandens įpilti 15 g garstyčių miltelių, gerai išmaišyti ir palikti 2–3 valandoms. Po to skystį be nuosėdų nupilti į dubenėlį su karštu vandeniu. Likusias garstyčių nuosėdas vėl užpilti karštu vandeniu, palaukti, kol nusistovės, ir vėl nupilti. Drabužius skalbti 1 kartą, jei stipriai supurvinti – 2 kartus, kaskart užpilti naujo garstyčių skysčio. Po to kruopščiai išskalauti švariame vandenyje.

Druska
Druska

Maistui vartojama druska tinka ir drabužiams skalbti. Druska skalbti patariama kartūno ir lino audinius. Net ir po daugelio skalbimų spalvoti audiniai visiškai nenublunka.

Skalbinius sudėti į dubenį ir užpilti vandeniu (reikia labai tiksliai žinoti, kiek litrų vandens pilama). Tuomet skalbinius stipriai išgręžti ir padėti į šalį. Vandenyje, kuris liko dubenyje, ištirpdyti druską (1 kupinas šaukštelis druskos 1 l vandens). Kai druska gerai ištirpsta, sudėti atgal skalbinius ir palikti juos mirkti valandai. Po valandos skalbinius išgręžti ir išskalauti.

Šis skalbimo būdas tinka tik nesmarkiai suterštiems skalbiniams ir juo tikrai nepavyks išskalbti dėmių. Tačiau juk paprastai skalbiame nedėmėtus, vos kartą užsivilktus drabužius. Dauguma drabužių iš kartūno ir lino dėl per dažno skalbimo praranda formą ir spalvą, o skalbimas su druska kaip tik padeda išsaugoti šių medžiagų spalvą ir audinio struktūrą.

Putoklių šaknys

Putoklių šaknų tirpale patariama skalbti drabužius iš šilko ir vilnos. Šių vaistinių augalų galima ieškoti homeopatinėse vaistinėse arba prisirinkti patiems iš upių pakrančių ar močiutės darželio.

1 kg sausų skalbinių prireiks 50 g putoklio šaknies. Šaknį pamušti plaktuku ir susmulkinti. Šaknies gabalėlius užpilti 0,5 l verdančio vandens ir palikti parai. Per tą laiką reikia bent kelis kartus tirpalą pamaišyti.

Po 24 valandų putoklio šaknį su vandeniu užkaisti ir apie 1 val. virti ant lėtos ugnies. Paskui palaukti, kol nusistovės, skystį perkošti per marlę. Likusias ant marlės nuosėdas dar kartą užpilti verdančiu vandeniu ir palikti keletui valandų. Išeis dar vienas skalbiamasis tirpalas, tiesa, jo koncentracija bus truputį silpnesnė.

Gautą skalbiklį supilti į dubenį su šiltu vandeniu ir išmaišyti, kad suputotų. Padalinti į dvi dalis ir skalbinius skalbti dukart (jei drabužiai nestipriai užteršti, užteks ir vieno karto). Po to perskalauti švariu kambario temperatūros vandeniu.

Putoklių nuovirą būtina sunaudoti iškart. Jo laikyti negalima, nes jis greitai genda.

Kaštonai
Kaštonai

Paprastųjų kaštonų vaisiai puikiai tinka skalbti. Rudenį reikia nepamiršti jų prisirinkti, išdžiovinti, sumalti kavamale (prieš tai pašalinti rudą odelę, nes ji dažo skalbinius). Maltus kaštonų miltelius suberti į dubenį ir užpilti karštu vandeniu. Vanduo suputoja kaip ir nuo įprastų skalbiklių. Preparatu galima skalbti ir rankomis, ir automatine skalbimo mašina.

Kaštonų skalbiklį galima maišyti su skalbimo milteliais (miltelių reikėtų berti žymiai mažiau nei įprasta). Skalbiant rankomis kaštonų vandenyje patariama skalbinius pamirkyti ne mažiau nei valandą, paskui juos tuo pačiu vandeniu išskalbti ir išskalauti švariu vandeniu.

Pupelės
Pupos

Ši skalbimo priemonė kiek neįprasta, tačiau puikiai tinka vilnos gaminiams. O svarbiausia – nieko nereikės išmesti: pupeles suvalgysite, o nuoviru išskalbsite.

1 l vandens išvirti 200 g pupelių. Nuovirą per marlę nukošti, supilti į dubenį su karštu vandeniu ir išmaišyti, kad suputotų. Su pupelių nuoviru išskalbtus drabužius keletą kartų išskalauti šiltame vandenyje.

Bulvės
Bulvių nuoviras gali būti puikiausia skalbimo priemone

Bulvių sultys tinka blunkantiems audiniams ir vilnoniams drabužiams. Sutarkuoti 2 kg nuskustų bulvių (galima imti senas, sudygusias, maistui netinkamas), nusunkti sultis, įpilti karšto vandens. Šiltą skystį maišyti, kol suputos. Drabužius skalbti ne trinant, bet gniaužant. Keletą kartų perskalauti šiltu vandeniu. Šiuo būdu galima skalbti visus vilnonius drabužius, išskyrus baltos spalvos, nes lyginami jie gali įgauti gelsvą atspalvį.

Muilo riešutai

Muilo riešutai – tai išdžiovinti muilamedžių vaisių kevalai. Lietuvoje ši skalbimo priemonė jau turi savo gerbėjų. Vienas iš muilo riešutų privalumų – universalumas: jais galima skalbti bet kokios rūšies audinius. Nereikia prieš skalbimą nieko mirkyti, nupilti ar virinti.

Tereikia keletą išdžiovintų muilo riešutų įdėti į medvilninį maišelį, įmesti į skalbimo mašinos būgną drauge su skalbiniais ir įjungti norimą režimą. Jei skalbiama rankomis, reikia įmesti 4–6 išdžiovintus muilo riešutus į dubenį su šiltu vandeniu ir išmaišyti iki putų. Ištraukti riešutus ir pradėti skalbti.