Iki rudens vidurio virš regioniniame parke esančių gyvenamųjų namų langų susirangys mediniai žalčiukai ar „pražys“ stilizuotos tulpės, o stogus papuoš ornamentuotos vėjalentės ir lėkiai. Kai kurių sodybų langai pasidabins ir dailiomis langinėmis, pranešime spaudai informuoja regioninio parko direkcija.

2014 m. vykusio projekto „Mūs pirkelė dailiai inrėdzyta“ metu taip buvo papuoštos net 5 pirkios Šilėnų etnokultūriniame draustinyje.

Visą šią puošybą gamins nagingi VšĮ „Lobių dirbtuvės“ meistrai ir kultūros paveldu besidomintys moksleiviai, savanoriai, neįgalieji, vietos bendruomenių nariai ir visi kiti, norintys dalyvauti projekte. Tradiciniais šių vietų ornamentais išpjaustyti, galiausiai nušlifuoti ir nudažyti, visi pagaminti puošybos elementai bus pritaisyti prie senųjų, rekonstruotų ar naujai pastatytų gyvenamųjų namų Neries regioniniame parke. 

Birželio 12 d., liepos 4 d. ir rugsėjo 19 d. Mozūriškių km. taip pat bus organizuojamos visiems atviros, nemokamos kūrybinės dirbtuvės. Jų metu bus pristatomi pagrindiniai tradicinės puošybos principai, čia vyravusi ornamentika ir senosios puošybos pavyzdžiai, o visi dalyviai galės susikurti ir pasigaminti tradicinę stogo kraigo puošybos detalę – lėkį.

„Tikrai puiku, kad turime galimybę kūrybiškai, per praktinę veiklą visuomenę supažindinti su tradicine šio krašto medine architektūra ir jos puošyba. Be to, taip gražiname ir puošiame mūsų parke esančius pastatus. Vietos gyventojai taip pat labai džiaugiasi šiuo projektu, nes jiems tai visiškai nieko nekainuoja. Tereikia sutikti dalyvauti projekte ir kartu išsirinkti labiausiai patinkančią ir jų namui tinkančią puošybą“, – džiaugėsi Neries regioninio parko kultūrologė Karolina Tamašauskaitė.

Daugiau informacijos apie projektą galima rasti interneto svetainėje ČIA.