„Atsikėliau ryte ir nesupratau, kas vyksta: mano ranka buvo faktiškai dviguba - labai ištinusi. Iš pat pradžių norėjau kreiptis į gydytojus, galvojau, kad gal prasidėjo kažkoks ištinimas, tačiau man pasakė, kad yra mašalai, kurie kanda ir sukelia tokią reakciją. Mano aplinkoje irgi atsirado vienas žmogus, kuriam panašiai įkando. Vėliau ištinimas atlėgo, tačiau ranką vis tiek kelias dienas skaudėjo“, - pasakojo skaitytojas, iš pradžių nesupratęs, kad jam pakenkęs kraujasiurbys įskrido per atvirą langą.

Koja gali pasidaryti kaip kaladė

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjo pavaduotoja – medicinos entomologė Milda Žygutienė GRYNAS.lt teigė, kad tai galėjo būti nebūtinai mašalas. Jos teigimu, tokią alerginę reakciją gali išprovokuoti net uodo įkandimas.
Milda Žygutienė

„Tai gali būti net paprasčiausio uodo įkandimas, jeigu žmogus yra alergiškas. Yra alergiškų žmonių uodų įkandimams, tai yra reakcija į svetimą baltymą, o visi kraujasiurbiai, besiurbdami kraują, suleidžia savo seiles, o jose yra visokių svetimų medžiagų. Kiekvienas esame individualus ir reakcija gali būti pati įvairiausia. Tarkime, sėdi kompanija žmonių, vienam įkando uodas ir nieko, o kitam iškilo didžiulis guzas“, - pasakojo M. Žygutienė.

Specialistė teigė, kad tokią reakciją dažnai išprovokuoja ir mašalai: „Manyčiau, kad žmogus turėtų kreiptis į gydytojus, tai yra varginantis dalykas. Tarkime, upinių mašalų įkandimai dažniausiai iššaukia tokias reakcijas, žmogus nematęs, kas įkando ir kaip tas atrodo, išsigąsta. Paprastai mašalai kanda į atviras kūno vietas ir gali būti koja po įkandimo sutinusi kaip kaladė.“

Vis dėlto pašnekovė ramina, kad Lietuvoje gyvenantys kraujasiurbiai, išskyrus erkes, nėra labai pavojingi: „Kai kalbame apie kraujasiurbių pernešamas ligas, dažniausiai turime omenyje erkes. Visi kiti irgi gali pernešti ligas, tačiau pas mus Lietuvoje nėra nustatyta tokių atvejų, tačiau Europoje yra daug ligų, kurias jie platina.“