Anot Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento, šios tendencijos labiausiai susijusios su kaimo demografine padėtimi: „Vis mažėja žmonių, gyvenančių kaime, lieka nekilnojamas turtas, kuris neturi vertės. Didesniuose miesteliuose yra problematiškiau, tiesiog būdavo, kad atsiranda ūkiniai pastatai, likę nuo kolūkių, o pastaruoju metu atsiranda vis daugiau pastatų, kurie priklauso privačiam sektoriui ir yra buvę gyvenamieji būstai. Kiekvienas neprižiūrimas pastatas kenkia, ypatingai vizualiai.

Cheminę taršą skleidžia dar nuo kolūkių laikų likę trašų sandėliai, benzino bazės, mechaninės dirbtuvės ir kiti gamybiniai pastatai, su gyvenamuoju sektoriumi tokių problemų beveik nėra. Žinoma, gali būti irstantys stogai su tam tikru šiferiu arba netinkmas kūrenimas ir pan., tačiau tai nėra didžiausia problema. Žalos gamtai griaunant pastatus paprastai nepadaroma. Labai įvairūs tie pastatai, daug apleistų vienkiemių, jeigu jie mediniai tai, praktiškai, jokia žala nesukeliama, tačiau, žinoma, atsiranda problema, kur dėti tuos molinius statinius, kur vežti atliekas, daugiausiai perdirbimo klausimas.“

Siekiant pašalinti „našlaičiais“ tapusius apleistus statinius, galinčius sukelti žalos žmonių sveikatai, gyvybei ir turtui, vis daugiau jų nugriaunama. Pernai nugriauta 92 statiniais daugiau nei užpernai (2014 m. – 297, 2013 m. – 205).

Prižiūrėti, kaip naudojami gyvenamieji namai ir kiti statiniai, – savivaldybių pareiga. Jos ir turi rūpintis, kad statinius, kurie neturi savininkų ar kurių savininkai nežinomi, teismas pripažintų bešeimininkiais, nes tik tokius statinius galima nugriauti. Kaip rodo statistika, savivaldybės ar kitos už statinių naudojimo priežiūrą atsakingos institucijos tam skiria vis daugiau dėmesio ir kreipiasi į teismus. Antai 2013 metais statinių, kuriuos teismai yra pripažinę bešeimininkiais, sąrašą sudarė 751 statinys (iš jų 31 gyvenamasis), o 2014 m. – jau 856 (iš jų 16 gyvenamųjų).

Informaciją apie statinių naudojimo priežiūros rezultatus ir bešeimininkius statinius apibendrina VTPSI, kuriai teikti tokius duomenis savivaldybes ir kitas už statinių naudojimo priežiūrą atsakingas institucijas įpareigoja statinių naudojimo priežiūros tvarkai skirtas statybos techninis reglamentas.