Obuolio nevalgo

Skaitytojas Benas GRYNAS.lt pasakojo obuolius-Siamo dvynius nuskynęs prieš keletą dienų savo kolektyviniame sode Raudondvario seniūnijoje. Vyras jų nevalgo, saugo ant palangės. Benas prisipažino nežinantis, kokios veislės tai obuolys, nes obelis buvo paskiepyta ir nokina skirtingų veislių obuolius. 

„Ką su juo darysiu, nežinau. Gal jo sėklas parduoti aukciono būdu? Gal kokiam botanikos muziejui reikalingas kaip eksponatas?“- juokavo skaitytojas.

Jo teigimu, obuoliai-dvyniai užderėjo pirmą kartą ir anksčiau nieko panašaus jam nėra tekę matyti, nors obelis sode auga bene trisdešimt metų. Paklaustas, ar kažkaip ypatingai prižiūrėjo savo sodo obelis, purtė galvą – tikrai jokių specialių veiksmų nesiėmė. „Obelis buvo tokia kaip ir kitos, kasmet ir derėjo panašiai“, - tikino Benas.
T. Jokšienė
Tai įvyksta dėl kažkokių nenormalių priežasčių, kai augalas „išprievartaujamas“: tai gali būti netipiški temperatūriniai reiškiniai ir tuomet vystymasis vyksta irgi netipiškai. Sakysime suauga du žiedai ir paskui ir vaisius vystosi suaugęs.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas Darius Kviklys GRYNAS.lt patvirtino, kad iš tiesų tokie obuoliai dvyniai nėra dažnas reiškinys, tačiau ir stebėtis jais pernelyg nereikėtų. 

„Iš kiekvieno obelų žiedinio pumpuro išauga ne vienas žiedas. Kada visi žiedai apdulkinami, greta vienas kito auga iš karto 3-5 vaisiai. Jeigu dėl kokių nors priežasčių užuomazgos augo susispaudusios – jos ir galėjo suaugti. Toks audinių suaugimas dažniau stebimas ne tarp vaisių, bet tarp šakų, tuo pasinaudojant kuriamos vaismedžių ar kitų augalų dekoratyvinės formos“, - paprastai paaiškino D. Kviklys.


Botanikė: tai nutinka, kai augalas „išprievartaujamas“

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) botanikė Teresė Jokšienė patvirtino D. Kviklio žodžius, kad obuoliai-dvyniai galėjo susiformuoti po to, kai suaugo keli žiedai. 

„Tai įvyksta dėl kažkokių nenormalių priežasčių, kai augalas „išprievartaujamas“: tai gali būti netipiški temperatūros reiškiniai, tuomet ir vaisius vystosi netipiškai. Sakysime, suauga du žiedai ir paskui ir vaisius vystosi suaugęs“, - aiškino botanikė. Ji sako, kad obuolio neįprastą vystymąsi galėjo sąlygoti ir intensyvesnė spinduliuotė, chemikalai ir pan.
 Teresė Jokšienė

Anot jos, jeigu obuolys suaugo kartą, tai nebūtinai pasikartos ir kitąmet – labai daug priklauso nuo obuolio veislės, obels jautrumo temperatūros pokyčiams ir panašių veiksnių.

T. Jokšienė pripažįsta pirmą kartą matanti tokiu būdu suaugusį obuolį, tačiau jos kolegos yra patyrę panašių dalykų. „Tai ne kasdienis dalykas, bet pasitaiko“, - apibendrindama sakė LEU botanikė.

Panašios mutacijos gali pasireikšti ir kitiems augalams, uogoms. GRYNAS.lt visai neseniai rašė apie atvejį, kai ant vieno kotelio skaitytoja rado dvi suaugusias avietes.