Pirmasis žaltys gyveno daugiabučio laiptinėje

Kiek metų Kauno „Vyturio“ katalikiškos vidurinės mokyklos biologijos mokytojo namuose šliaužioja ropliai, net pats pašnekovas tiksliai pasakyti negalėjo. Vis dėlto jis prasitarė, kad potraukį šiems daugeliui baimę keliantiems gyvūnams pajuto dar besimokydamas mokykloje.

Tačiau šaltakraujų gyvūnų kaimynystei labiausiai priešinosi Dainiaus mama, kuri po ilgų sūnaus įkalbinėjimų nusprendė priimti kompromisą – pirmąjį žaltį leido laikyti daugiabučio laiptinėje. O kai Dainius pradėjo savarankišką gyvenimą, galėjo nevaržomas į savo namus tempti vieną roplį po kito.

Galiausiai jo namuose įsikūrė maždaug 50 žalčių, gyvačių, smauglių, pitonų ir driežų. Tačiau dabar šių gyvūnų skaičius sumažėjo perpus. Kauniečio namuose esančiuose šiltuose terariumuose šiuo metu rangosi maždaug 25 ropliai.

„Pačias pirmąsias gyvates įsigijau jau labai seniai – dar besimokydamas mokykloje. Tačiau kurį laiką buvau padaręs pertrauką. Ir šiuo metu turiu maždaug 25 gyvates. Kažkada jų turėjau netoli 50. Iš namo persikėliau į butą, todėl savaime suprantama, kad dalies augintinių teko atsisakyti“, - atskleidė pašnekovas.

Pasidomėjus, ar jam nėra ankšta gyventi roplių kaimynystėje, vyras patikino, kad bute vietos užtenka tiek jam, tiek augintinėms. Tačiau paskubėjo pridurti, kad nuodingų gyvačių namuose nelaiko. Tačiau, nepaisant to, net ir iš pažiūros ramūs gyvūnai kartais įkerta į ranką.

Šiuo metu kauniečio namuose – smaugliai, žalčiai ir pitonai. „Jie visi yra taikūs“, - savo augintinius charakterizavo biologijos mokytojas. Kita vertus, jis prasitarė, kad pasitaiko atvejų, kai ropliai pabėga. Tačiau dievagojosi, kad iki kaimynų gyvatės nenušliaužia, nes šeimininkui pavyksta greitai jas surasti.

Kaimynams apie tai geriau nežinoti

Biologijos mokytojas pripažino apie neįprastus savo pomėgius garsiai nekalbantis. Tik artimiausiems žmonėms jis papasakoja, kas glaudžiasi jo namuose. „Kadangi gyvenu nuomojamame bute, su kaimynais nelabai bendrauju. Apie mano augintinius jiems nebūtina žinoti. Garsiai neskelbiu apie savo pomėgius – nesireklamuoju. Draugai, pažįstami apie tai žino. Buto savininkai jokių pretenzijų neturi. Tai yra mano reikalas“, - pripažino pašnekovas.

Jis tvirtino į namus neparsinešantis eilinių roplių. Patyręs šaltakraujų gyvūnų augintojas stengiasi kolekciją praturtinti kuo retesniais egzemplioriais. Jo terariumuose gyvena ropliai, atvežti iš Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos šalių.

Paprašytas išskirti vertingiausius kolekcijos roplius, Dainius paminėjo Madagaskaro smauglį, bambukinį žaltį ir Vietnamo vienaragį, kurių, jo žodžiais tariant, Lietuvoje beveik nėra. O Lietuvoje sutinkamų roplių kaunietis teigė į namus netempiantis. Jo manymu, to daryti nėra prasmės, nes juos sutikti galima ir natūralioje gamtoje.
Citata
Šaltakraujų gyvūnų kaimynystei labiausiai priešinosi Dainiaus mama, kuri po ilgų sūnaus įkalbinėjimų nusprendė priimti kompromisą – pirmąjį žaltį leido laikyti daugiabučio laiptinėje.

Tiesa, šis pomėgis nėra pigus. Visų pirma reikia nusipirkti terariumus, be to, tenka pasirūpinti jų vidaus dekoracijomis, augalais, akmenimis. Egzotiški gyvūnai taip pat brangiai kainuoja. O kai visa tai jau įsigyta, kas mėnesį reikia skirti nemažai pinigų elektrai, kuri naudojama terariumų apšildymui, bei roplių maistui.

Viena pelė - vienas litas

Kaunietis pripažino savo augintinius šeriantis pelėmis, kurių Kaune be vargo galima įsigyti.

„Peles labai lengva pačiam užsiauginti. Anksčiau jas auginau pats, o dabar perku. Vienas peliukas kainuoja litą. Šiaip gyvatės šeriamos kartą per savaitę. Tačiau kartais jos neėda, pavyzdžiui, tada kai neriasi. Pasitaiko atvejų, kad jos ir du mėnesius neėda“, - GRYNAS.lt kalbėjo pašnekovas.
Dainius Statkevičius

Prižiūrėti roplius nėra paprasta. Kiekvienai rūšiai tenka užtikrinti specifines sąlygas. Vieniems šaltakraujams gyvūnams užtenka, kad aplinkos temperatūra siektų gerokai virš 20 laipsnių šilumos, kitiems ji turi būti žymiai aukštesnė – virš 30 laipsnių. Šilumą ypatingai mėgsta smaugliai ir pitonai.

Kai kuriems ropliams būtina ir drėgmė. Todėl jų terariumus reikia ne tik šildyti, bet ir specialiai drėkinti. O kai kurie D.Statkevičiaus augintiniai gerai jaučiasi ypač sausame ore, tad šaltakraujų gyvūnų šeimininkui į tai būtina atkreipti dėmesį. Jei drėgmę sunkiai toleruojantis roplys atsidurtų drėgname terariume, jis gali susirgti. Viena iš ligų – plaučių uždegimas. Žinoma, nemažiau svarbu išsirinkti ir tinkamą terariumą.

Akivaizdu, kad egzotiškų roplių eilinėje naminių gyvūnėlių parduotuvėje nerasi. Tačiau kaip jie patenka į kauniečio namus?

Dainius atskleidė jų ieškantis specialiose mugėse, kurios organizuojamos Čekijoje ir Vokietijoje. Vyriausias pašnekovo augintis šiuo metu yra ketverių metų amžiaus.