Įpratusi daug kur žingsniuoti pėstute ar minti dviratį savo gimtojoje šalyje, ji tai stengiasi daryti ir čia, Lietuvoje. Juo labiau, kad eiti pėsčiomis ne tik sveika, bet tokiu atveju tausojama aplinka. Paklausite: kuo eidamas pėsčiomis į darbą prisidedi prie mūsų planetos išsaugojimo? Atsakymas labai paprastas. Jei važiuotum automobiliu, į aplinką patektų CO2 dujos, kurios prisideda prie klimato atšilimo. O apie jo keliamą grėsmę GRYNAS.lt jau rašė ne kartą.

Švedijos ambasados iniciatyva paskelbtose žingsnių varžybose „Step Challenge“ Natascha tapo antrosios varžybų savaitės antros vietos laimėtoja ir su GRYNAS.lt skaitytojais sutiko pasidalinti savo „sėkmės receptu“, leidusiu kasdien vidutiniškai žengti per 10 tūkst. žingsnių.

„Kasdien keliauju į darbą pėsčiomis, užtrunku maždaug pusvalandį į vieną pusę, taigi per dieną valandą žygiuoju pėstute. Tikrai labai mėgstu vaikščioti po labai gražų Vilniaus centrą. Kai orai geri, mėgstu ir pabėgioti. Neturiu „sėkmės recepto“, tiesiog man patinka mankštintis“, - paprastai paaiškina danė.

Ji tikina mananti, kad prie aplinkos tausojimo galima prisidėti ir iš pirmo žvilgsnio mažais darbais, tokiais kaip ėjimas pėstute: „Netgi mažos pastangos daug vertos. Jeigu renkuosi ėjimą pėstute, užuot važiavusi automobiliu, mažiau teršiu aplinką – į orą patenka mažesni anglies dvideginio kiekiai, be to, eidama pėsčia kartu ir sportuoju, galiu skirti laiko apmąstymams, „pravėdinti“ galvą“, - aiškina Natascha.
Trumpai tariant, kuo didesnį automobilį turi, tuo jis tau brangesnis. Šitie mokesčiai skatina žmones rinktis mažesnius automobilius ir kartu galvoti apie jų daromą poveikį aplinkai.
Danijos ambasados praktikantė Natascha
Danijos ambasados praktikantės teigimu, sveika gyvensena svarbi jos gyvenimo dalis galbūt dar ir dėl to, kad ji augo Danijoje: „Danijoje labai populiaru daug sportuoti, vietoje automobilio rinktis dviratį. Stengiuosi sveikai maitintis, kiek tai yra įmanoma. Ir tai darau dėl savo pačios sveikatos ir geros savijautos“, - sakė žingsniuotoja, antros vietos laimėtoja.
Danijos ambasados praktikantė Natascha

Jaunos moters teigimu, Danijoje yra įprasta, kad didžiųjų miesto centruose dauguma gatvių yra skirtos tik pėstiesiems, automobiliai nėra įleidžiami. O paklausta, ar rinktis ėjimą pėstute ir važiavimą dviračiais danus verčia ir šalies Vyriausybės politika, ji su tuo sutiko.

„Kalbant apie automobilius, Danijoje galioja trijų tipų mokesčiai: motorinių transporto priemonių mokestis (jis priklauso nuo transporto priemonės svorio, kuo jis didesnis, tuo didesnis ir mokestis); „žaliasis mokestis“ (jis priklauso nuo to, kiek automobilis sunaudoja degalų) ir jeigu naudojamas dyzelinis automobilis, taip pat taikomas „kietųjų dalelių“ mokestis. Trumpai tariant, kuo didesnį automobilį turi, tuo jis tau brangesnis. Šitie mokesčiai skatina žmones rinktis mažesnius automobilius ir kartu galvoti apie jų daromą poveikį aplinkai“, - aiškino Natascha.

Žingsnių varžybų savaitės nugalėtoju tapo DELFI darbuotojas, fotoskyriaus vadovas Šarūnas Mažeika.

Apie pirmosios žingsnių varžybų savaitės nugalėtoją Andrių Bagdonavičių galite paskaityti čia.