Košės - senas lietuvių valgis. Greitai paruošiamas, lengvai virškinamas ir daug vietos eksperimentams paliekantis patiekalas žinomas kiekvienuose namuose. Pasirodo, košės - dar ir sveikatos "bomba".

Visose kruopose gausu vitaminų ir mikroelementų, naudingųjų angliavandenių, tačiau pirmoje vietoje vistik atsiduria grikių košė. Ji turtinga baltymais, lecitinu, aminorūgštimis, vitaminais В1, В2, В6, РР ir mikroelementais, kurių tarpe yra kalio, magnio, fosforo, kalcio, magnio, geležies.

Grikių košė iš organizmo išvalo sunkiuosius metalus, cholesteriną. Ši košė turi antioksidacinių savybių. Labai tinka valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, anemija, sergant kepenų ligomis, esant įvairios kilmės tinimams.

Avižinė košė – grožio košė. Joje gausu baltymų, augalinių riebalų, magnio, fosforo, kalio, kalcio, geležies, magnio, vario, natrio, cinko, РР, С, Н, E, В grupės vitaminų, kurie ne tik gerina savijautą, bet ir odos būklę. Taip pat ši košė padeda organizmui pašalinti kenksmingas medžiagas, suteikia energijos, yra naudinga kepenims, tulžies pūslei, gerai veikia virškinamąjį traktą, reguliariai ją valgant - padeda išsaugoti šviesų protą. Rekomenduojama avižines kruopas vartoti ir sergant viršutinių kvėpavimo takų uždegimu.

Ryžių košė – košė protui. Šioje košėje gausu vitaminų B1, В2,В6, РР, Е, folinės rūgšties. Ryžiai taip padeda iš organizmo pašalinti šlakus, tinka valgyti sergant kolitais, vemiant, viduriuojant, turint žaizdų ir kt.

Miežinės kruopos būna dviejų rūšių – perlinės ir smulkintos. Gaminant smulkintas miežines kruopas grūdai nešlifuojami, todėl jose yra daugiau celiuliozės negu perlinėse.

Miežinėje košėje gausu angliavandenių, mineralinių medžiagų (magnio, fosforo, kalio, kalcio, vario, nikelio, chromo, jodo, cinko), ląstelienos. Miežinės kruopos labai vertingos esant skrandžio ir žarnyno uždegimui, kolitui.

Perlinėje košėje gausu lizino, aminorūgščių, kurios kovoja su virusais ir infekcijomis, taip pat gausu vitaminų В, А, D, Е bei mikroelementų (kalio, kalcio, geležies, cinko, chromo, jodo, bromo, fosforo, molibdeno, nikelio, kobalto, stroncio) bei fermentų. Šios kruopos tinka esant nuolatiniam nuovargiui, silpnumui. Be to, perlinių kruopų košė yra labai soti.

Kvietinių kruopų košė – košė širdžiai. Taip pat ji didina imuniteto atsparumą, rekomenduojama esant kepenų ar virškinimo sutrikimams, diabetui, aterosklerozei. Šios kruopos gerai veikia odos, nagų, plaukų būklę, mažina senėjimo procesą. Kruopose daug mineralinių medžiagų, kalio, magnio, cinko, vitamino PP. Šios kruopos turi labai mažai kalorijų.

Кukurūzų košė – nuo žarnyno problemų. Šiose kruopose yra aminorūgšties – lizino ir triptofano, proteino, vitaminų В1, В2, С, РР, taip pat – karotino (provitamino A). Kukurūzų kruopos taip pat padeda iš organizmo išvalyti kenksmingas medžiagas. Jos mažiausiai iš visų kruopų alergizuoja.