Pirmąją liepos savaitę pajūris sulaukė gausaus mokyklinio amžiaus gamtininkų būrio. Į tradicinę Jaunųjų miško bičiulių sambūrio stovyklą „Žalioji mūsų vasara“ sugužėjo aktyviausi miško bičiuliai iš visos Lietuvos. Visą savaitę vaikai sėmėsi žinių apie gamtą, įgijo naudingos patirties, susipažino su artimiausiais regioniniais parkais. Nevengė ir pareigų – tvarkė paplūdimį, rinko šiukšles.

Nuobodžiauti nebuvo kada

Stovykla „Žalioji mūsų vasara“ rengiama jau ne pirmus metus. Šiemet LR aplinkos ministerijos užsakymu ją organizavo VšĮ „Lututės“ leidykla. Stovykloje dalyvavo 104 jaunieji miško bičiuliai, kurių jauniausiam buvo septyneri, o vyriausiam – aštuoniolika. Nors saulutė stovyklautojų nelepino, tačiau į poilsiavietę „Žilvitis“, įsikūrusią Klaipėdos rajone, Karklėje, atvykusiems vaikams nuobodžiauti nebuvo kada.

„Į stovyklą susirinko labai smalsūs, reiklūs vaikai, po mokslo metų ištroškę ne tik vasariškų pramogų gamtoje, bet ir norintys sužinoti kuo daugiau apie mūsų miškus ir jų gyventojus. Tad kiekvieną dieną turėjome ką veikti. Susipažinome su Pajūrio ir Nemuno deltos regioniniais parkais, aplankėme kaimynystėje įsikūrusią Kretingos miškų urėdiją. Susipažinome su gausia V. Into akmenų muziejaus ekspozicija. Viešėjome ir Ventės rage, kur Vytautas Jusys pasakojo apie mūsų sparnuočius ir jų žiedavimą“, – sakė stovyklos vadovė, Jaunųjų miško bičiulių sambūrio (JMBS) koordinatorė Lina Marmaitė-Snitkienė.

Nors stovykla truko tik savaitę, stovyklautojai suspėjo praplėsti ir istorijos žinias bei aplankyti artilerijos bateriją „Memel-Nord“, esančią Giruliuose, netoli Klaipėdos. Kiekvieną išvyką lydėjo viktorinos, žaidimai, konkursai ir kitos pramogos gamtoje. Jaunieji miško bičiuliai įrodė, kaip puikiai geba derinti naudingą veiklą ir pramogas. Ypač didelio susidomėjimo sulaukė viktorina „Protų mūšis“. Viktorinos klausimai buvo palyginti sudėtingi, tačiau jaunieji miško draugai rankų nenuleido. Pergale džiaugėsi komanda, iš 29 klausimų apie gamtą teisingai atsakiusi į 27. Daugiausiai taškų nugalėtojams pelnė JMBB „Sakalėliai“ narė Gintė Petrulionytė iš Druskininkų.

Stovyklaudami jaunieji gamtininkai nepamiršo ir savo pareigų. Atsidėkodami pajūriui už svetingumą, vaikai tvarkė paplūdimį ir Klaipėdos girininkijos teritoriją ties vaizdinga Olando kepure. Talkos – jauniesiems miško bičiuliams ne naujiena. Rinkti šiukšlių savo miškuose ir parkuose jie susiburia kiekvieną pavasarį. Tą daryti skatina ir kitus.

Sambūryje – per 6 tūkst. narių

JMBS nariu gali tapti kiekvienas vaikas, norintis padėti miškininkams tvarkyti mišką ar parką, globoti gyvūnus, saugoti augalus, tyrinėti ir stebėti gamtą. L. Marmaitės-Snitkienės teigimu, Lietuvoje yra per šešis tūkstančius jaunųjų miško bičiulių, kuriuos vienija mokyklinės girininkijos, jaunųjų miško bičiulių būreliai, klubai. JMBS veikloje aktyviai dalyvauja ir miško bičiuliukų tuntai, kuriami vaikų darželiuose.

Jaunuosius miško bičiulius globoja miškininkai ir aplinkosaugininkai. Mokyklinėse girininkijose vaikai susipažįsta su miškininko profesija, girininkijose, eiguvose atliekamais darbais, prižiūri priskirtą miško plotą. Būrelių ar klubų nariai įgyja elementarių žinių apie mišką, mokosi pažinti gyvosios gamtos dėsnius, rengia miškosaugos akcijas ir kitus renginius.

Miško bičiuliai kiekvienais metais dalyvauja respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose. Tarptautiniame konkurse „Jaunimas Europos miškuose“, šiemet rengiamame Estijoje, Lietuvai atstovaus nacionalinį konkurso etapą laimėjusi Kupiškio r. Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos JMB būrelio „Pelkinukai“ komanda (Dominykas Tunaitis, Monika Mažeikaitė ir Mangirdas Kežys, juos konkursui rengia vadovė Janina Daukienė).

Jaunieji gamtininkai susipažįsta ir su moksline veikla: ekologinėmis problemomis, klimato kaitos poveikiu miškų ekosistemoms, antropogeninių veiksnių įtaka miškams, biologinės įvairovės išsaugojimu ir kt. Šiemet 8–12 klasių moksleiviai dalyvavo konkurse „Tiriamieji darbai miške“. Pirmoji vieta už darbą „Ąžuolynų atkūrimas Troškūnų girininkijoje“ skirta Anykščių miškų urėdijos globojamo JMB būrelio „Girinukas“ narėms Ugnei Kustaitei ir Alina Undaravičiūtė (vadovė Rasytė Gaidienė). Šis konkursas taip pat tarptautinis. Ginti Lietuvos jaunųjų miško bičiulių vardo laureatės šiemet vyks į Maskvą.

Gamtos fotografijos diena

Vasaros stovykloje jaunieji miško bičiuliai turėjo puikią progą ne tik įgyti daugiau žinių apie miškus, bet ir susipažinti su gamtos fotografija. „Šiandien fotoaparatas – neatskiriamas kone kiekvieno gamtininko atributas. Tai puikus pagalbininkas besidominčiam ir žvėrimis, ir paukščiais, ir augalais“, – stovyklautojams sakė gamtos fotografas Romualdas Barauskas. Gamtininkas pasakojo, koks įdomus, kupinas nuotykių yra gamtos fotografo gyvenimas Lietuvos miškuose, tačiau kartais – ir labai nelengvas, reikalaujantis daug žinių, kantrybės ir didelio užsispyrimo. Stebėdami ir fotografuodami laukinius gyvūnus gamtos fotografai dažnai miškuose praleidžia ištisas paras.

Gamtos fotografija – vienas sudėtingiausių fotografijos žanrų. Bene sunkiausia sukurti gerą meninę gamtos fotografiją. Tam būtinas ir talentas, ir fotografijos kompozicijos išmanymas. Su pagrindiniais fotografijos kompozicijos principais vaikus supažindino menininkas, gamtos fotografas Rimantas Aitmanas.

Paukščių fotografavimo paslaptimis dalijosi nemažai pasaulio išmaišęs ornitologas Marius Čepulis. Apie Lietuvos girių karalių briedį pasakojo gamtos fotografas Marius Kavaliauskas. Gamtos fotografui ir operatoriui Jonui Bilinskui smalsius jaunuosius gamtininkus teko mokyti gamtos filmavimo gudrybių.

Apie nuotykius, patirtus gamtoje, vaikams pasakojo konkurso „Gintarinis žaltys“ šių metų geriausiu fotografu išrinktas Renatas Jakaitis, gamtos fotografai Antanas Razmas, Dalia Račkauskaitė ir Kęstutis Vecka.

Jaunieji gamtininkai čia pat galėjo ir patys tapti gamtos fotografais bei operatoriais, išbandyti įvairiausią naudojamą įrangą, maskuojamąją aprangą, slėptuves ir kt.

Sudie „Žalioji mūsų vasara“

Stovykloje netrūko ir linksmybių. Drauge su gausiu kitų „Žilvičio“ stovyklautojų būriu pagal visas tradicijas vaikai pagerbė Neptūną ir visą jo svitą. Neapsieita ir be šauniausių, linksmiausių, aktyviausių, entuziastingiausių, šmaikščiausių jaunųjų miško bičiulių rinkimų bei prizų. Per pusšimtis stovyklautojų buvo apdovanoti knygomis apie gamtą, gražiausiais fotografų darbais ir kitomis dovanomis. Tačiau bene didžiausia dovana, kurią visi vaikai išsivežė į namus, – galybė įspūdžių, įgytos naujos žinios apie gamtą ir užsimezgusi draugystė su bendraminčiais iš kitų miestų bei miestelių.

Su stovykla ir jūra jaunieji miško bičiuliai atsisveikino simboliškai. Drauge su kitais stovyklautojais ir viso pasaulio lietuviais liepos 6-ąją, Mindaugo karūnavimo dieną, 21 val. sugiedojo Lietuvos himną. Sudie „Žaliajai mūsų vasarai“ vaikai tarė šokdami ir linksmindamiesi aplink didžiulį laužą. Tačiau jau kitą dieną, kai reikėjo krautis daiktus ir ruoštis namo, jaunieji miško bičiuliai sunkiai tramdė atsisveikinimo ašaras.