„Lietuvoje yra per 30 pieno pramonės įmonių, o Kauno technologijos universitetas (KTU) – tai vienintelė aukštoji mokykla, rengianti joms specialistus – maisto technologijų bakalaurus ir magistrus“, – teigia Maisto mokslo ir technologijos katedros lektorius dr. Jonas Damašius.
„Piene ir pieno produktuose gausu riebalų, baltymų, kalcio, nepakeičiamųjų amino rūgščių ir kitų mineralinių medžiagų bei biologiškai aktyvių junginių“, – tvirtina J. Damašius.
KTU Pieno technologijos magistro studijų absolventas, įmonės „Žemaitijos pienas“ gamybos vadovas Vaidotas Marčiulionis, išvardijęs įprastas pieno produktuose esančias naudingąsias medžiagas priduria, kad kai kurių pieno produktų cheminėje sudėtyje yra ir laimės hormono.
Kurį mėnesį pienas geriausias?
Prieš porą metų KTU Maisto mokslo ir technologijos kompetencijos centro Pieno technologinėje laboratorijoje buvo atlikti lietuviško kietojo sūrio „Džiugas“ palyginamieji kokybiniai tyrimai.
Skirtingą sūrio spalvą lemia ir pieno savybės – žiemos pieno sūris labai šviesus, beveik baltas, vasaros – geltonas. Beje, specialisto teigimu, pats geriausias ir daugiausia maistinių medžiagų turintis pienas yra spalį – kai karvės, iki soties prisiganiusios gryname ore žaliuojančiose pievose, grįžta į tvartus.
„Laimingas“ sūris
Beje, brandintas sūris tinka ir tiems žmonėms, kurie netoleruoja laktozės. Vienoje iš sūrio gamybos stadijų sūris laikomas šiltoje patalpoje. Atlikti tyrimai rodo, kad jau šioje stadijoje beveik nebelieka laktozės, o po brandinimo galima drąsiai teigti, jog sūris tinka laktozės netoleruojantiems asmenims. Naudojamo raugo mikroflora yra tokia aktyvi, jog sugeba suskaidyti laktozę natūraliu biocheminiu būdu.
Pakuotės iš pieno – ne mokslinė fantastika
Pieno pasterizavimas per vieną sekundę ypač aukštoje temperatūroje, išlaikant vertinguosius jo vitaminus ir mineralines medžiagas, objektyvus sūrio trapumo, minkštumo, elastingumo, kramtomumo, pjaustomumo ir kitų savybių vertinimas, naudojant matavimo prietaisą, o ne žmogaus jusles, valgomų pakuočių gaminimas iš išrūgų baltymų ir kiti praktiškai pritaikomi tyrimai – tai tik dalis inovacijų, kurias gali pasiūlyti pieno technologai, dirbantys su modernia įranga.
„Mūsų studentai į įmones atsineša ne tik teorines, bet ir praktines žinias, yra susipažinę su inovacijomis“, – sako dr. J. Damašius.