Artėja rugsėjo 28 – oji, kai Lietuvos edukologijos universitete renkasi pakvaišę dėl augalų kolekcionieriai. Dar galima prie jų prisijungti ir smagiai praleisti savaitgalį.

O ką galės pamatyti ir patirti šioje parodoje eiliniai lankytojai?

Lietuvos edukologijos universitete (Studentų 39, Vilnius) penktadienį – rugsėjo 28 dieną 11 val. skambant akordeono garsams paroda bus atidaryta ir lankytojai pasklis po augalų ekspozicijas. Visų pirma jie pateks į šlapią pelkę. Joje augs lietuviški vabzdžiaėdžiai - tuklės, skendeniai, saulašarės, egzotiškieji svetimžemiai - ąsoteniai, saracėnijos, musėkautai ir dar daug įvairiausių nematytų augalų.

Toliau keliaujant pateksime į Amerikos indėnų kaimelį, kur mus pasitiks kaktusai. Jų įvairovėje kiekvienas gali susirasti sau tinkamą

Visi kiti sukulentai – karpažolės, stapelijos, havortijos, kaudeksiniai – bus padėti atskiroje erdvėje. Dabar jie yra vieni iš populiariausių augalų, nes dauguma veši be ypatingos priežiūros ir yra labai originalių formų. Žiūrint į juos galima pamatyti bažnyčių bokštus, ateivių kosminius laivus, persiškus kilimus.

GRYNAS.lt ragina pasitikrinti savo žinias apie kambarinius augalus viktorinoje.

Pirmą kartą pristatoma su sukulentais susijusi filatelijos paroda.

Tradiciškai didžiulę ekspoziciją ruošia orchidėjininkai. Jie atveš retai auginamų nematytų augalų. Šalia visiems pažįstamų gražiažiedžių falenopsių, kambrijų stiklinėse dėžėse matysime prisisiurbusias prie kamščio arba nukarusias nuo medžio šakų vos kelių centimetrų dydžio miniatiūrines orchidėjas, kurių žiedus galima pamatyti tik per padidinamąjį stiklą.

Šiemet pirmą kartą kolekcionieriai komisijos ir lankytojų vertinimui pateiks vazoninių augalų kompozicijas. Manau, kiekvienas ten surasime idėjų, kurias galėsime panaudoti savo kambarių želdinimui.

Smagiai pavargus nuo vaizdų ir emocijų LEU oranžerijoje, kur veši apie 700 pavadinimų augalai, bus galima pasimėgauti kvapialapių augalų natūraliais aromatais.

Penktadienis yra skelbiamas vaikų diena. Ypač kviečiame atvykti mokinius, kuriuos pasitiks ir apie augalų auginimą bei jų teikiamą naudą pasakos patys kolekcionieriai. Ekskursijos turėtų registruotis el. pašto adresu augalulabirintai@gmail.com. Taip bus patogiau reguliuoti lankytojų srautą.

Sekmadienį 14 valandą mokslų istorijos profesorius Romualdas Šviedrys skaitys paskaitą apie apie XVIII a. lietuvį keliautoją, orchidėjų atradėją Juozapą Varševičių. Šis žymus žmogus yra atradęs apie 300 naujų orchidėjų rūšių ir pagal tai jis yra ketvirtas pasaulyje. Jam turime būti dėkingi už tokias gražuoles kaip Cattleya dowiana ( vienintelė rūšis, turinti geltonus žiedlapius) C. warscewiczii (rūšis, pasižyminti bene didžiausiais žiedais) Phragmipedium longifolium, Trichopilia suavis, Psychopsis krameriana ir dar daugeliu kitų.

Parodos metu bus piešiama ilgiausia žiedų pasaka. Kiekvienas lankytojas ant popieriaus galės išlieti patirtas emocijas.

Veiks loterija, kurioje bus galima laimėti kaktusų, orchidėjų, kaudeksinių augalų.