Rugsėjo 28-30 dienomis Lietuvos edukologijos universitete renkasi augalų kolekcionieriai. Tai išskirtiniai žmonės - jų mintys visą laiką sukasi tik apie augalus. Nesvarbu, kad darbo dieną jie praleidžia statydami namus, mokydami vaikus ar prekiaudami batais.

Kiekvieną laisvą minutę jie galvoja - kur įsigyti, kaip auginti, kur kambaryje pastatyti augalus. Jie visas savo santaupas išleidžia naujų augalų įsigijimui, atostogas, keliones planuoja taip, kad praplėstų savo žinias ir papildytų kolekcijas . O gal net ir dirba todėl, kad galėtų realizuoti tokį savo pomėgį?

Jų dėmesio objektas tikrai yra nepakartojamas. Dviejų vienodų, kad ir tos pačios rūšies, augalų nebūna. Tuo ir žavi jie.

Kolekcionieriai sako, kad nėra vaistų nuo šios ligos. Dauguma yra užaugę šalia augalų ir neįsivaizduoja kitokio savo gyvenimo. Būdami kartu, gali pailsėti nuo šeimos rūpesčių, atsipalaiduoti, pamedituoti, pasisemti įkvėpimo. Tai didžiulis turtas.

Natūralu, kad tuo, ką turime, norime pasigirti ir parodyti kitiems. Šis jausmas nėra svetimas ir kolekcionieriams.

Šiemet LEU jie renkasi jau ketvirtą kartą ir plačiajai visuomenei rodo tai, ką augina savo namuose. Susirenka apie šimtas įvairaus amžiaus bendraminčių iš skirtingų Lietuvos vietų. Atveža augalus, kokių nepamatysime parduotuvėse – tokiomis rūšimis tiesiog neprekiaujama arba augalai jau yra sušildyti mylinčių rankų ir visai kitaip atrodo.

Įdomūs žmonės yra tie augalų kolekcionieriai. Jie ne tik viską investuoja į augalus, bet ir noriai savo patirtimi ir žiniomis dalijasi su kitais žmonėmis. Tarp jų nėra konkurencijos ar pavydo.

Gal ir Jūs norite įsijungti į šį būrį ir smagiai praleisti laiką?

Kad būtų lengviau apsispręsti, trumpai papasakosiu apie ankstesnes parodas.

Augalai yra atvežami paskutinę savaitę prieš parodą (šiemet tai bus rugsėjo 24 – 27 dienomis). Tai gali būti kaktusai, karpažolės ir kiti sukulentai. Tradiciškai būna daug kaudeksinių augalų. Įdomi ekspozicija yra padaroma iš orchidėjų. Ypač vaikus žavi vabzdžiaėdžiai, kuriuos apgyvendiname pelkėje.

Kaip matote, parodoje pristatomi labai įvairūs augalai. Svarbu, kad jie būtų gražiai užaugę ir sveiki. Bet nesuvežkime visų nuo palangių paimtų augalų, stenkimės atrinkti rečiau auginamus arba kitaip įdomius savo numylėtinius.

Šiemet pirmą kartą parodoje galima bus pristatyti individualias augalų kompozicijas.

Augalus apžiūrės ir įvertins komisija, kurią sudarys šalyje žinomi botanikai ir kiti specialistai. Vertinamos bus orchidėjos, kaktusai, sukulentai, kaudeksiniai, pluoštagėliniai augalai, vabzdžiaėdžiai, sanpaulijos ir kompozicijos - iš viso bus 17 nominacijų. Gražiausių, vertingiausių augalų savininkai bus apdovanoti diplomais ir piniginiais prizais.

Ši paroda yra švietėjiška, stengiamės, kad joje apsilankytų kuo daugiau jaunų žmonių. Penktadienis visada yra skelbiamas vaikų diena. Tą dieną lankytojų grupes priima ir po parodą vedžioja patys kolekcionieriai. Kas geriau už juos pačius gali skiepyti meilę augalams?

Dalyvauti šioje parodoje galima ir kitokiais būdais – finansuoti arba kitaip padėti atvežti augalus į Vilnių, ketvirtadienio vakare padėti rengti ekspoziciją, parodos metu budėti prie augalų.

Visi esate laukiami ir maloniai būsite priimti.

Norėdami dalyvauti parodoje rašykite el. pašto adresu www.augalulabirintai@gmail.com. Taip pat šiuo adresu registruokite mokinių grupes, rašykite pasiūlymus ir pageidavimus.

Laukiame visų – ir dalyvių, ir lankytojų. Visi smagiai praleisime laiką!

Parodos organizatorių vardu
Teresė Jokšienė