Šiais metais konkurso organizatoriai sulaukė iš kamštelių sukurtos tautinių suvalkietiškų raštų juostos, Gedimino pilies, kuri nušvinta vos suplojus delnais, iš kamštelių pagaminto pufo ir įvairiausių sudėtingų paveikslų.

„Darbai šįmet buvo labiau meniškesni, kokybiškesni, profesionalesni. Bet tiesą sakant, labiausiai nustebino ne jie. Galvoju, kad darbą iš kamštelių galima susirinkti ir padaryti. Tačiau surinkti tokį kiekį kamštelių – reikia šiek tiek beprotybės...“, - kalbėjo konkurso organizatorė B. Jakučionytė.

„Prašome išskirti autobusiuką“

Vaikai visoje Lietuvoje surinko per 4 tonas kamštelių, kuriuos plastiko perdirbimo bendrovė „Plasta“ perdirbs į kibirus ar vamzdžius. Kamšteliai buvo pristatyti tiesiai į šios bendrovės perdirbimo fabrikus.

Po konkurso stebint kol kas dar draugiškai viena kitą sveikinančias mokytojas kilo įspūdis, jog tarp Lietuvos mokyklų pamažu užverda kova. Pernai antroje vietoje likusi Utenos Karšuonos progimnazija šįmet surinko 523 kilogramus ir 500 gramų kamštelių.

Uteniškiai buvo užsispyrę – negalėdami tokio kiekio atvežti į surinkimo punktą, jie drąsiai brūkštelėjo raštą savivaldybei - „Prašome išskirti mums transportą, kuriuo galėtume nuvežti surinktus kamštelius.“

Utenos savivaldybei neliko nieko kito, kaip tik prašymą patenkinti – į surinkimo punktą iš Utenos progimnazijos atriedėjo autobusiukas, sklidinai prikimštas butelių kamštelių.

Vyriausieji sukonstravo pufą

„Kiti turbūt būtų skambinę ir sakę: „Ei, mes surinkom pusę tonos, gal atvažiuosit pasiimt?“ Bet jie tyliai rinko, patys organizavosi ir vežė. Na, puikiai, aš net nežinau, ką daugiau galėčiau pasakyti. Jau pernai atrodė – kaip tiek galima surinkti? Buvo tona kamštelių. Jau ir „Plasta“ sakė – jergau, čia visa tona... O šiemet – šiemet yra 4 tonos!“, - džiaugsmu nesitvėrė Birutė Jakučionytė.

Kamšteliai šįmet rinkti septyniuose Lietuvos miestuose – Klaipėdoje, Mažeikiuose, Šiauliuose, Alytuje ir Marijampolėje, taip pat Vilniuje ir Kaune.

Konkurso organizatoriai džiaugėsi, jog šiemet atsirado keli rėmėjai, nepagailėję lėšų įsteigti prizams – įvairiems puodeliams, pieštukams, žaislams iš kartono ir netgi piniginiams prizams mokykloms.

Prizai už geriausius darbus iš kamštelių buvo įteikti keturiose kategorijose. Konkurso organizatorė teigia, jog darbai iš kamštelių padeda įtraukti vaikus į konkursą.

„Ekodaiktai.lt“ iniciatyvos steigėja pasiguodė, kad vyriausiųjų vaikų kategorijoje – nuo 15 iki 100 metų, darbų buvo sulaukta labai nedaug.

„Matyt, jie visi miega ar pritingi“, - prieš įteikdama geriausią šios grupės apdovanojimą svarstė konkurso organizatorė.
Už puikiai suręstą pufą iš kamštelių buvo apdovanoti Mažeikių Gabijos gimnazijos moksleiviai.

Keliaus į Briuselį

Kiti įvairiose amžiaus kategorijose įspūdingiausius darbus sukūrę vaikai buvo apdovanoti ne tik puodeliais, pieštukais su konkurso atributika, tačiau ir kelione vienam asmeniui į Briuselį.

Šias keliones įsteigė europarlamentaras Zigmantas Balčytis.

Mažiausiųjų grupėje (nuo 1-erių iki 6-erių) metų, už paveikslą „Boružėlė ant ramunės žiedo“ buvo apdovanotas Alytaus lopšelis-darželis „Vyturėlis“

9-11 metų vaikų kategorijoje išrinkti net du įspūdingiausi darbai. Vienas jų – spalvota, įvairiomis švieselėmis žybsinti rausva Gedimino pilis. Ją sukūrė Vilniaus Žemynos progimnazijos 4c klasė.

Taip pat į Briuselį keliaus vienas asmuo iš Marijampolės Degučių mokykla. Šios mokyklos moksleiviai iš kamštelių sukūrė juostą su tautinių suvalkietiškų raštų motyvais.

Trečiojoje 11-15 metų vaikų grupėje komisija lengvai išrinko geriausią darbą. Tai Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos moksleivių darbas „Nuostabus pasaulis“.

Sutaupyta žmonių rankų darbo ir transportavimo kaštų

Su skeptikais teigiančiais, kad kamštelio perdirbimas nieko gero neduoda, nes dar lieka visas butelis, konkurso organizatorė Birutė galėtų aršiai pasiginčyti.

„Visai neseniai sutikau vieną vaikiną, kuris dirba rūšiavimo fabrike dirba žmogus, kurio darbas – nusukinėti kamštelius nuo butelių! Buteliai gaminami iš PET plastiko, o kamšteliai – iš HDP plastiko. Tai du skirtingi plastikai, kuriuos perdirba skirtingos kompanijos. Pasirodo užsukti ir suspausti buteliai yra naudingi tik atliekų pervežėjams. Vėliau butelis ir kamštelis vis tiek yra vežami į skirtingas įmones! Taigi šiuo konkursu, pristatydami kamštelius tiesiai „Plastai“ sutaupome ir žmonių, ir transporto – įvairiausių kaštų. Geras konkursas – gal man plėstis į kitas šalis?“, - juokdamasi pasvarstė B. Jakučionytė.

Už daugiausia surinktų kamštelių apdovanotos šios mokyklos.

III -oji vieta – 230 kilogramų – Vilniaus „Ryto“ vidurinė mokykla gaus1000 litų mokyklos reikmėms
II- oji vieta – 352 kilogramai kamštelių - Kauno J. Grušo meno mokyklai atiteko nauji vazonai už 2000 litų
I- oji vieta – 523 kilogramus 550 gramų kamštelių surinko Utenos Krašuonos progimnazija.
Uteniškiai gausiai sugužėjo į sceną - ši gimnazija gavo 3000 litų mokyklos reikmėms.

Apdovanojimų ceremonijoje dainavo Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos ir šoko „Gelios“ šokių studijos auklėtiniai.

„Šis konkursas yra idėjinis, ekologiškas, naudingas gamtai, kolektyvo formavimui. Ir jame šįmet dalyvavo nebe tūkstantis, o dešimtys tūkstančių vaikų. Ir jie dalyvavo jame kaip bepročiai“, - juokėsi B. Jakučionytė.