Tiesa, tikrųjų Palangos stintų šventėje – katastrofiškai trūksta. Ant Palangos tilto surengtose tradicinėse žvejų varžytinėse dalyvauja 55 komandos, tačiau nei viena iš jų įpusėjus varžyboms nebuvo pagavusi nei vienos stintos. Šventė organizatoriai spėlioja, kad dėl to kalti permainingi orai ir nepalankus vėjas.

„Plekšnių yra, bet stintų trūksta. Viskas labai priklauso nuo vėjo krypties. Pastarosiomis dienomis jis labai nepalankus ir stintos tiesiog neatplaukia iki mūsų. Nežinau, manau, kad šiandien nebus pagauta nei viena stinta“, - liūdnai šyptelėjo žvejus prižiūrinti Jurgita.

Vietoj stintų – plekšnės

„Mes gaudome plekšnes, nes stintos nelabai kimba. Tikiuosi bent vieną pagauti, bet abejoju. Labai nepalankus vėjas, visas stintas šiemet latviai gavo, o pas mus labai sunkiai“, - patikino iš Plungės atvykęs žvejys, prisistatęs gaspadoriumi.

4 plekšnes pagavęs Mantas iš Ukmergės liūdnai juokavo, kad stintų šiemet – nei kvapo.

„Manau, kad dėl visko kalta komercinė žvejyba, tinklai. Kasmet stintų vis mažiau ir mažiau, o ir pagaunamos labai mažos. Praėjusius metus tikrai tų žuvų būdavo, bet dabar net važiuodami čia nesitikėjome, kad ką pagausime“, - liūdnai šyptelėjo vyras.

Jam antrino ir kaunietis Rimantas, manantis, kad stintų mažėja dėl daromos blogos žmonių įtakos gamtai: „Žvejoti labai smagu, jauku, aplinka gera, oras geras, bet nemačiau, kad kas kokią stintą pagautų, tik plekšnės. Va ir aš vieną pagavau“, - nedideliu laimikiu džiaugėsi vaikinas.

Viena stinta – 2,5 Lt

Tarsi nujausdami stintų trūkumą prekybininkai šiomis agurkais kvepiančiomis žuvimis pasirūpino iš anksto. Šventėje dalyvauja apie 30 kavinių ir daugiau nei 20 žuvimi prekiaujančių žvejų ir įmonių. Jie siūlo paragauti įvairiai marinuotų, rūkytų, keptų, vytintų stintų ir iš jų padarytos žuvienės bei blynų.
Citata
Plekšnių yra, bet stintų trūksta. Viskas labai priklauso nuo vėjo krypties. Pastarosiomis dienomis jis labai nepalankus ir stintos tiesiog neatplaukia iki mūsų. Nežinau, manau, kad šiandien nebus pagauta nei viena stinta.

Šviežių žuvų kaina svyravo nuo 16 iki 18 Lt už kilogramą (praėjusiais metais ji siekė 14-16 litų). Dvi keptos stintos kainavo 5 litus, 5 – 12 litų (praėjusiais metais porcija keptų stintų kainavo 8-10 Lt), o žuviene pasivaišinti buvo galima už 6 litus (praėjusiais metais – 4-6 Lt).

Pagrindinėje Palangos gatvėje šį rytą veikia mugė. Joje galima rasti ne tik patiekalų iš stintos, bet ir kiekvienam kermošiui būdingų gaminių – natūralių kosmetikos priemonių, medaus, varškės sūrio, alaus ir karšto vyno, vilnonių kojinių bei kepurių, dirbinių iš medžio bei metalo.

Apsilankys ir prezidentė

Vidurdienį numatomas oficialus šventės atidarymas, kuriame apsilankys ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Po jo Jūratės ir Kastyčio skvere vyks Lietuvos stintų barbekiu čempionatas. Jo dalyviai ne tik demonstruos įvairius šios žuvies pagaminimo būdus, bet ir dalinsis savais receptais su besidominčiaisiais. 13 val. vyks stintų meškeriojimo varžybų apdovanojimai, liaudiškos muzikos koncertai ir kitos žvejiškos atrakcijos.
D. Grybauskaitė
Stintos kvepia ne agurkais, o pavasariu. Tai pavasario, geros nuotaikos kvapas. Labai džiaugiuosi, kad kasmet gražėjanti Palanga kviečia svečius iš visur ir taip didžiuojasi savo šventėmis. Nes Palanga – tai jėga.

Paraleliai „Palangos stintai“ kurorte šiandieną vyksta ir Sveikuolių šventė. Bene didžiausia atrakcija, kurią palangiškiams ir svečiams pasiūlys sveikuoliai – ruonių maudynės, 15 val. vyksiančios prie jūros tilto.

Susirinko rekordiškai daug žmonių

Stintų šventę atidarė šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pirmuosius sveikinimo žodžius ji tarė žemaitiškai, taip susilaukdama plojimų audros.

„Stintos kvepia ne agurkais, o pavasariu. Tai pavasario, geros nuotaikos kvapas. Labai džiaugiuosi, kad kasmet gražėjanti Palanga kviečia svečius iš visur ir taip didžiuojasi savo šventėmis. Nes Palanga – tai jėga“, - patikino Prezidentė.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus džiaugėsi, kad Palanga šiandieną šurmuliuoja kaip karštą vasaros dieną. Spėjama, kad į Stintų šventę susirinko rekordiškai daug žmonių.

Prieš vidurdienį įvažiuojant į Palangą susidarė kamštis. Tiršta žmonių jūra apgulė ir J.Basanavičiaus gatvę. Jie apžiūrinėjo mugę, buriavosi šalia stintų pardavėjų ir pajūryje. Eilės susidarė ir prie kavinių.
Kalbinti žmonės stebėjosi, kad Stintų šventė tokia gausi ir lygino ją su Jūros švente.