Smirdėjo, todėl norėjo patraukti

Skaitytoja Viktorija GRYNAS.lt žurnalistams pasakojo susidūrusi su tokia problema: iškilus naujiems daugiabučiams visai šalia langų liko stovėti konteineriai, iš kurių sklinda nemalonus kvapas. Gyventojai paprašė vežėjų juos patraukti kažkur tolėliau, tačiau išgirdo neigiamą atsakymą. Pagrindinis išsakytas argumentas tas, kad nuo 2008 metų yra savivaldybės patvirtintas planas, kuriame numatyta, kur konteineriai turi stovėti, ir dėl to vežėjai savavališkai jų negali patraukti.

„Rinktinės gatvėje yra naujos statybos namas, kur anksčiau buvo garažų masyvas. Šalia tų garažų stovėjo kitų daugiabučių konteineriai, gal penki kokie. Paskui vietoje tų garažų pastatė naują namą, sutvarkė visą aplinką, aikštelę išasfaltavo. Kol vyko statybos konteineriai buvo patraukti, o paskui, kai baigėsi, konteineriai grįžo į savo vietą ir atsidūrė po namo balkonais, po langais“, - pasakojo skaitytoja.

Kadangi iš konteinerių sklinda nosį riečiantys kvapai, gyventojai pasiskundė namo administratoriui. Šis kreipėsi į savivaldybę su prašymu juos patraukti, tačiau sulaukta neigiamo atsakymo.

„Rašėme į Vilniaus miesto savivaldybę, atėjo atsakymas, kad konteineriai stovi pagal 2008 metų planą ir dėl to jų patraukti negalima. Tačiau pagal planą ten anksčiau buvo garažai, o dabar stovi namas, tai galėtų tą planą ir peržiūrėti“, - piktinosi pašnekovė. Iš savivaldybės sulaukta replikos, kad jeigu konteineriai gyventojams trukdo, tegu patys juos ir patraukia, tačiau moteris kėlė retorinį klausimą: ar gi gyventojai turėtų tuos konteinerius stumdyti?

Savivaldybės atstovai gyventojus informavo, kad ateityje, artimiausiu metu įvyks esminių pokyčių, jau rengiami planai Vilniuje konteinerius perkelti po žeme, taigi dalis problemų išsispręs savaime. Tačiau skaitytoja Viktorija greitais pokyčiais netiki: „Žadama įvesti naują požeminių konteinerių sistemą, palaukit dar, padarysime ir konteinerių ten nebeliks. Bet tas laukimas... turėjo įvykti viešieji pirkimai, dabar dar jeigu pasikeis Vilniaus meras,vėl viskas nusitęs..“.

Neužtenka tik kelių gyventojų noro

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio vyriausioji specialistė Rasa Čaikauskienė patvirtino, kad iš tiesų pagal 2008 metų savivaldybės tarybos patvirtintas atliekų tvarkymo taisykles, komunalinių ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerių vietas parenka savivaldybės specialistai. Jie atsižvelgia į atliekų tvarkymo operatorių rekomendacijas.
Kadangi dažnai kyla nesutarimų ir tarp pačių namo gyventojų, siūlome surinkti daugumos butų savininkų parašus dėl pritarimo keisti atliekų konteinerių stovėjimo vietą.
Citata

„Konteinerių išdėstymo schema yra tokia, kaip seniūnijos pasiūlė konkrečias vietas komunalinių ir antrinių žaliavų surinkimo konteineriams įrengti. Pavienių asmenų prašymai ir skundai negali būti pagrindu keisti sprendimus. Taisyklių 35 punktas nustato, kad „tose vietose, kur konteinerių aikštelės įrengtos labai arti viena kitos, kolektyviniai konteineriai antrinėms žaliavoms surinkti gali būti statomi gyventojams patogiose ir su savivaldybe suderintose vietose“. Tačiau dėl konkrečios vietos pastatymo turi pritarti didesnė dalis namo gyventojų, o atliekų vežėjas turėtų patvirtinti, kad tam yra tinkamos techninės sąlygos“, - situaciją komentavo savivaldybės specialistė.

Anot jos, žmonės iš tiesų neretai skundžiasi ir prašo nuimti konteinerius, arba nori rūšiuoti,  bet reikalauja, kad konteineriai stovėtų kuo toliau nuo jų namo. Todėl yra parengta speciali tvarka, kuria vadovaujantis gyventojai gali išreikšti savo pageidavimus, tačiau juose turi būti daugumos butų gyventojų parašai, o ne tik kelių gyventojų išsakyti norai.

„Kadangi dažnai kyla nesutarimų ir tarp pačių namo gyventojų, siūlome surinkti daugumos butų savininkų parašus dėl pritarimo keisti atliekų konteinerių stovėjimo vietą.  Vadovaujantis 1995 vasario 21 d. LR Daugiabučių namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymo Nr. 1-798 nuostatomis, prašymas su ¼ bendrijos narių parašais pakeisti atliekų surinkimo konteinerių vietą turi būti priimtas bendrijos narių susirinkimo sprendimu, pritarus daugiau kaip pusei bendrijos butų savininkų“, - teigė R. Čaikauskienė.


Didelis planas atliekų konteineriams

Savivaldybės atstovų teigimu, šiuo metu didesnė dalis konteinerių Vilniaus mieste pastatyti neįrengtose aikštelėse, todėl „Vilniaus planas“ atliko esamų konteinerinių aikštelių inventorizaciją ir parengė komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerinių aikštelių įrengimo projektinius pasiūlymus.
Šiukšlių konteineriai
2015 metais numatyta paskelbti konkursą dėl mišrių komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerinių aikštelių įrengimo Vilniaus mieste. Daugiausiai požemių (įkasamų) konteinerių planuojama Žirmūnų, Antakalnio ir Naujamiesčio mikrorajonuose. Iš viso planuojama įkasti daugiau nei 3400 požeminių konteinerių, kurie pakeis iki šiol buvusius.
Požeminio konteinerių tinklo privalumai akivaizdūs: juos įrengus, gyventojams atliekų surinkimo išlaidos turėtų atpigti 30 proc.

Tačiau pasiteiravus, kiek lėšų tam reikės ir iš kur jos bus paimtos, savivaldybė atsakyti dar negalėjo: „Artimiausiu metu skelbsime viešųjų pirkimų konkursą konsultantams, kurie vertins sukurto požeminių konteinerių tinklo įrengimo finansines galimybes“, - sakė R. Čaikauskienė.

Savivaldybės atstovų teigimu, požeminio konteinerių tinklo privalumai akivaizdūs: juos įrengus, gyventojams atliekų surinkimo išlaidos turėtų atpigti 30 proc., mažesni bus konteinerių eksploatavimo kaštai - požeminiai konteineriai talpesni, atliekos išvežamos rečiau, o įranga tarnauja dvigubai ilgiau nei antžeminė – 10 metų. Manoma, kad žymiai pagerės ir bendras vaizdas – bus švariau, nesklis nemalonūs kvapai, šiukšlių netaršys benamiai ar paukščiai.